Άνθρωποι είμαστε, γιορτές πέρασαν, στον καθένα μας έχουν φέρει δώρο ένα ποτό που δεν πίνει. Η πρώτη λύση είναι να το δώσεις σε κάποιον που το πίνει. Η δεύτερη είναι να το σώσεις!
Όλα τα εμπορικά λικέρ φτιάχνονται με καθαρό οινόπνευμα, εκτός από τα παραδοσιακά που μπορείς να βρεις με τσίπουρο, κονιάκ, μπράντυ ή τσικουδιά. Εσύ όμως που είσαι πανέξυπνη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα προαναφερόμενα, βότκα, τζιν, ρούμι, ή το ποτό που δεν σου αρέσει να πίνεις και «στοιχειώνει» την κάβα σου.
Σπιτικό λικέρ με λεμόνι τύπου λιμοντσέλο
Δοκιμασμένο τόσο με τσίπουρο, βότκα, όσο και με τζιν. Μπορείς ακόμα να χρησιμοποιήσεις τσικουδιά, αλλά θα έχει την λεγόμενη «αψάδα». Το αυθεντικό λεμοντσέλο ή λιμοντσέλο παράγεται με λεμόνια Femminello St. Teresa. Τα εν λόγω λεμόνια είναι χοντρόφλουδα και είναι αυτά της φωτογραφίας που ακολουθεί. Εσύ που δεν μένεις στη Νότια Ιταλία, προτίμησε λεμόνια από την πιο κοντινή αράντιστη λεμονιά ή βιολογικά λεμόνια.
Θα χρειαστείς
- 12 λεμόνια
- 400 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 λίτρο αλκοόλ βάσης
- 1 λίτρο εμφιαλωμένο νερό (για τον πρώτο τρόπο)
Πρώτος τρόπος
Πλένεις τα λεμόνια πολύ προσεκτικά. Φτιάχνεις σιρόπι ζάχαρης σε ένα κατσαρολάκι με το 1 λίτρο νερού και τα 400 γραμμάρια ζάχαρης.
Ξεφλουδίζεις τα λεμόνια με μαχαίρι ή αποφλοιωτή (πολύ λεπτά χωρίς το άσπρο της φλούδας που είναι πικρό) και βάζεις τις φλούδες στο μπουκάλι με το αλκοόλ.
Μόλις το κατσαρολάκι με το σιρόπι ζάχαρης κρυώσει, μοιράζεις από μισό σιρόπι (ελάχιστα λιγότερο από το αρχικό λίτρο) σε δύο γυάλινα μπουκάλια του ενός λίτρου.
Αφήνεις το αλκοόλ με το λεμόνι για μια μέρα να «δράσει» και ύστερα το μοιράζεις και αυτό στα δύο γυάλινα μπουκάλια. Έτσι έχεις δύο λίτρα λεμοντσέλο με ένα λίτρο αλκοόλ!
Δεύτερος τρόπος
Ξεφλουδίζεις τα λεμόνια (όπως πριν) και βάζεις τις φλούδες στο μπουκάλι με το αλκοόλ βάσης. Επέλεξε μπουκάλι με φαρδύ στόμιο για να βγάλεις ευκολότερα.
Το αφήνεις σε σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο για 3 εβδομάδες, μέχρι οι φλούδες να αποδώσουν τα έλαια τους (το καθαρό αλκοόλ ποτοποιίας χρειάζεται μια εβδομάδα).
Ύστερα συμπληρώνεις με σιρόπι ζάχαρης (1 λίτρο νερό και 400 γραμμάρια ζάχαρης) και έχεις 2 λίτρα λικέρ χαμηλών αλκοολικών βαθμών, κατάλληλο για επιδόρπιο.
Προαιρετικά μπορείς να κρατήσεις τα φλούδια μέσα στο ποτό ως διακόσμηση.
Επίσης προαιρετικά μπορείς να μην προσθέσεις σιρόπι ζάχαρης και να βγει για παράδειγμα τσίπουρο ή τσικουδιά με λεμόνι 40 αλκοολικών βαθμών κατάλληλο για κανονικό ποτό, αντί για επιδόρπιο!
Τσάντα ρόδια και κοπάνα (δυό σφηνάκια)
Χρειάζεσαι 1 λίτρο τσίπουρο, βότκα, τζιν ή τσικουδιά. Το βάζεις σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτεις 2 ξύλα κανέλας, 7-8 κλαράκια γαρύφαλλο, 200 γραμμάρια ζάχαρη και συμπυκνωμένο χυμό ρόδι 200ml. Βάλε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
Ανακάτεψε μέχρι η ζάχαρη να απορροφηθεί από το μείγμα.
Κλείσε το μάτι και άφησε το κατσαρολάκι στην εστία για 10 λεπτά (να πάρει λίγα επιπλέον αρώματα από την κανέλα και το γαρύφαλλο). Έτοιμο!
Η τελευταία σου επιλογή αν δεν σου αρέσει τίποτα από τα παραπάνω, είναι να εμβαπτίσεις στο τζιν ή την βότκα κομμένες λωρίδες (βιολογικού) αγγουριού με την φλούδα για δύο εβδομάδες. Θα σπάσει την αψάδα και θα δώσει μια μικρή εσάνς αγγουριού.