Αχ, η γιαγιά… Μπορεί η καλή μας η γιαγιά να μας έφτιαχνε λεμονάδα ή βυσσινάδα γεμάτη στην άσπρη ζάχαρη σε σημείο υπερδιέγερσης, αλλά δύο γενιές μετά, ξέρουμε σίγουρα καλύτερα.
Ακολουθεί η συνταγή για την καλύτερη λεμονάδα που έχεις πιεί ποτέ. Αυτή που έκανες με τα χεράκια σου σε 20 λεπτά!
Για την σούπερ – και φυσικά δοκιμασμένη – λεμονάδα θα χρειαστείς:
Μαύρη ζάχαρη
Ένα κομμάτι τζίντζερ 10 εκατοστών
Λεμόνια
Ανθρακούχο νερό της επιλογής σου
Νερό βρύσης ή εμφιαλωμένο
Εκτέλεση
- Στίψε ένα λίτρο χυμό λεμονιού (10 με 12 λεμόνια). Βάλε 1 λίτρο νερό στην κατσαρόλα, άναψε το μάτι και κόψε το τζίντζερ σε κομματάκια. Στο νερό που έχει ζεσταθεί βάλε 800 γραμμάρια ή περισσότερη μαύρη ζάχαρη και ανακάτεψε για 5 και-πολύ-είναι λεπτά( αυτό λέγεται σιρόπι ζάχαρης).
- Ταυτόχρονα, βάλε τα κομματάκια τζίντζερ στο μπλέντερ και κάνε χυμό τζίντερ! Άδειασε το τζίντζερ στο κατσαρολάκι και ανακάτεψε για 5 λεπτά ακόμα, χωρίς να βράζει το νερό.
- Άσε το σιρόπι ζάχαρης με το τζίντζερ να κρυώσει και πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού. Έχεις λίγο λιγότερο από 2 λίτρα (περίπου 1.900ml) σπιτικής λεμονάδας, την οποία θα σερβίρεις μισή-μισή με ανθρακούχο νερό και θα γαρνίρεις με βασιλικό ή δυόσμο.
Μικρά Μυστικά
- Μυστικό Νο1
Το τζίντζερ μην το τρίψεις σε τρίφτη για μακαρόνια. Επίσης δεν είναι αναγκαίο να το βάλεις στην κατσαρόλα, σε αντίθεση με τις γνωστές συνταγές, γιατί λόγω του νερού που βράζει θα χαθούν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. - Μυστικό Νο2
Λεμόνια, αυτή η μάστιγα. Πας και αγοράζεις λεμόνια και καταλήγεις να στίβεις 40 για ένα ποτήρι χυμό λεμονιού. Ξεχνάς τα μεγάλα λεμόνια, διότι συνήθως είναι απλά χοντρόφλουδα. Μην ξεχνάμε πως η λεμονιά είναι υβριδικό φυτό και από λεμονιά σε λεμονιά θα δεις πολλές διαφορές. Μην επιλέγεις λεμόνια με έντονο ανάγλυφο («βαρεθήκατε την όψη φλοιού πορτοκαλιού; Αυτό.»), γιατί όσο πιο λεία και στιλπνή είναι η φλούδα, τόσο περισσότερο χυμό έχει.
- Μυστικό Νο3
Η μαύρη ζάχαρη έχει λιγότερες θερμίδες και είναι πιο γευστική, σιγά το μυστικό. Απλά σε πολλά είδη που οι ειδικοί χρησιμοποιούν λευκή ζάχαρη, αυτό συμβαίνει για λόγους εμφάνισης και λόγους εμπορικούς. Η μαύρη ζάχαρη σκουραίνει το ρόφημα και δεν θυμίζει την παραδοσιακή λεμονάδα. Οι παραδόσεις όμως είναι για να σπάνε. - Μυστικό Νο4
Το σιρόπι ζάχαρης δεν υπάρχει λόγος να βράσει για να γίνει καλό. Διαλύεται και σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 100 βαθμών, με λιγότερο ανακάτεμα από τα 20+ λεπτά των υπόλοιπων συνταγών. Απλά – πάλι θα δικαιολογήσω όσους έχουν γράψει σχετικό άρθρο – αν βράσεις το τζίντζερ πρέπει να το αφήσεις περισσότερη ώρα για να βγάλει τα υγρά του. Ακόμα και έτσι, δεν θα βγάλει όλο αυτό το πικάντικο twist που είναι και ο λόγος που υπάρχει στην συνταγή. Γιατί αποζητάς λεμονάδα με τζίντζερ, όχι λεμονάδα με εσάνς τζίντζερ!