Διαχρονικά με το που φεύγει ο Μάρτιος, οι αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται από την γύρη βρίσκονται σε έξαρση. Οι αλλεργίες βρίσκουν ακόμα πιο πρόσφορο έδαφος σε αστικό περιβάλλον, το οποίο είναι ιδανικό για την ανάπτυξη τους, καθώς οι ατμοσφαιρικοί ρύποι κολλάνε πάνω στην γύρη και κατά συνέπεια δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα.
Ο δυνατός αέρας επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, οπότε δημιουργούνται γόνιμες συνθήκες για ανάπτυξη αλλεργιών σε όλη την χώρα.
Γνωστοί αλλεργιογόνοι παράγοντες
Πεύκο από σπόντα!
Ο πιο γνωστός αλλεργιογόνος παράγοντας είναι το πεύκο, το οποίο προκαλεί αλλεργία από την γύρη, αλλά και εξαιτίας των κουκουλιών από κάμπιες (που περιμένουν να γίνουν χρυσαλλίδες και έπειτα πεταλούδες!).
Τα τριχίδια από τις κάμπιες είναι που προκαλούν την αλλεργιογόνο δραση, όταν έρθουν σε επαφή με κάποιο ακάλυπτο μέρος του σώματός σου. Εκδηλώνονται με έντονες κοκκινίλες στα σημεία του σώματος που περπάτησε η κάμπια.
Τα κατοικίδια αν μυρίσουν κάμπια, συνήθως βγάζουν αίμα από το στόμα και την μύτη, ενώ προκαλείται και εμετός.
Το δασικό πεύκο (pinus silvestris) διαθέτει επίσης την ενοχλητική κίτρινη γύρη, όπως όλα τα πεύκα. Αυτή όμως η γύρη χρησιμοποιείται ως αναβολικό, διότι περιέχει τεστοστερόνη! Ακριβώς την ίδια τεστοστερόνη που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός.
Πριν όμως στείλετε φίλους και γνωστούς να εισπνεύσουν…γύρη από πεύκο, συμβουλευτείτε τις ιατρικές σελίδες που περιέχουν τις έρευνες! Αλλεργιογόνο μεν, με επιθυμητές ενέργειες δε, αλλά καλύτερα να το προτιμήσει κάποιος σε συσκευασία του εμπορίου…
Ελιά
Η γύρη της ελιάς αποτελεί συχνό αλλεργιογόνο παράγοντα για πολλούς συμπολίτες μας στην Ελλάδα. Η ανθοφορία της αρχίζει από τα τέλη Απριλίου μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Απλά προσπαθείς να αποφύγεις τις περιοχές με πολλές ελιές, αλλά αν έχει αέρα δεν έχεις πολλές επιλογές…
Πιες το και δεν θα γίνεις περδι(κά)κι ποτέ!
Το περδικάκι είναι το πιο ύπουλο αλλεργιογόνο με πιθανότητα 70% να σου προκαλέσει ήπια αντίδραση. Είναι ζιζάνιο με κόκκινο χρώμα στον κορμό του, ανήκει στην οικογένεια της τσουκνίδας και χρησιμοποιείται κάποιες φορές για φυτικούς φράχτες κήπων.
Σε διάφορες περιοχές της χώρας θεωρείται δυναμωτικό, αλλά περισσότερο παρασύρονται από το όνομα. Αν το πάρεις για τα νεφρά σου (λέει ο θρύλος) και καταλήξεις να πάρεις 5 κουτιά χάπια για την αλλεργία, πάλι τα νεφρά σου είναι που θα σηκώσουν τον φόρτο. Οπότε δεν αξίζει το ρίσκο.
Σκόνη και ακάρεα
Τα ακάρεα της σκόνης αποτελούν έναν ισχυρό και αόρατο αλλεργιογόνο παράγοντα. Σε ένα γραμμάριο σκόνης μπορεί να βρίσκονται από 100 μέχρι και 19 χιλιάδες ακάρεα, τα οποία είναι ορατά μόνο με μικροσκόπιο. Οπότε μόνη λύση το συχνό ξεσκόνισμα, να αραιώσεις λίγο τα πολλά αντικείμενα στο σπίτι (που μαζεύουν σκόνη) και ειδικά στο υπνοδωμάτιο.
Μιας και μιλήσαμε για σκόνη
Αν σκοπεύετε να καταπολεμήσετε τους ρύπους και τις αλλεργίες με τα φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, θα πρέπει να ξέρετε πως τα φύλλα όλων των φυτών εσωτερικού χώρου, χρειάζονται καθάρισμα κατά καιρούς με βρεγμένο πανάκι.
Αυτό συμβαίνει καθώς δεν βρίσκονται έξω στο αέρα ώστε να φύγει κάποια ποσότητα σκόνης, οπότε αυτή κατακάθεται στα φύλλα και δημιουργεί ένα είδος λίπους. Αυτό με την σειρά του δυσχεραίνει τις λειτουργίες του φυτού.
Αντιμετώπιση
- Αποφύγετε τις βόλτες σε χώρους στην πόλη με πολύ πράσινο, στην εξοχή και το βουνό. Δείξτε ακόμα περισσότερη προσοχή και αναβάλετε τις εκδρομές σας, αν πάσχετε από γνωστή αλλεργία, ειδικά όταν έχει δυνατό αέρα καθώς μεταφέρει μεγάλες ποσότητες γύρης στην ατμόσφαιρα.
- Προτιμήστε αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα για τις διαδρομές σας. Στο σπίτι, ανοίξτε να αεριστούν οι χώροι νωρίς το πρωί και μετά τις 9 κλείστε τα παράθυρα.
- Φορέστε γυαλιά ηλίου στις μετακινήσεις σας.
- Ξεσκονίζετε το σπίτι σας καθημερινά.
- Αν έχεις αλλεργική ρινίτιδα πρέπει να πάρεις φάρμακα. Τα αντιισταμινικά να έχουν ως κύριες παρενέργειες την υπνηλία στην χρήση από το στόμα, με πιο ασφαλή αποτελέσματα στην τοπική χρήση και δράση εντός δεκαλέπτου.
- Τα κορτιζονούχα ενδορινικά spray καθότι αποτελούν θεραπεία, χρειάζονται λίγες μέρες για να δράσουν.
- Τα αποσυμφορητικά ανακουφίζουν από το σύμπτωμα και δεν συνιστούν μορφή θεραπείας, αντίθετα η πολυήμερη χρήση του προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη συμφόρηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις καταλήγουν εθιστικά, ενώ στην πολυήμερη χρήση μπορεί να ερεθίσουν σοβαρά όλο το ρινικό σύστημα.
Σε κάθε περίπτωση επικοινώνησε με τον αλλεργιολόγο σου, καθώς το παρόν άρθρο είναι καθαρά συμβουλευτικό και όχι ιατρικό!