Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες ερεύνησαν τα φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων. Είναι μια «καλή τρέλα» που έχει πιάσει τους Αμερικάνους, καθώς αναλογίζονται τον μολυσμένο αέρα που αναπνέουν και προσπαθούν να βρουν λύσεις σε αυτό το πρόβλημα.
Η ΝΑΣΑ ασχολήθηκε με το φαινόμενο των πιο ευεργετικών φυτών που καθαρίζουν τον αέρα και ποιες ακριβώς ουσίες φιλτράρουν, μειώνοντας τα συμπτώματα στον άνθρωπο. Το περιβάλλον σε έναν εσωτερικό χώρο και ιδιαίτερα σε χώρους εργασίας είναι στατικό, δεν αερίζεται επαρκώς, με αποτέλεσμα οι ρυπαντές να συσσωρεύονται.
Οι ουσίες αυτές που προκαλούν το επονομαζόμενο «σύνδρομο του άρρωστου κτηρίου» με πολλαπλά συμπτώματα είναι οι εξής: το βενζόλιο, η φορμαλδεΰδη, η αμμωνία, το τριχλωροαιθυλένιο, το ξυλόλιο και η τολουΐνη.
Ψάχνοντας την έρευνα της ΝASA πέσαμε πάνω σε ένα σχετικό infographic από το LoveTheGarden.com :
Τριχλωροαιθυλένιο
Συναντάται στα μελάνια εκτυπωτή, στις μπογιές, στα βερνίκια, στις κόλλες και στα διαλυτικά. Προκαλεί υπερένταση, ζάλη, πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό, υπνηλία και κώμα.
Φορμαλδεΰδη
Υπάρχει στις χάρτινες σακούλες, στα κερωμένα χαρτιά, σε μαντηλάκια καθαρισμού προσώπου (όχι σε όλες τις μάρκες), σε χαρτοπετσέτες, σε συνθετικά υφάσματα και ξύλα και στο κόντρα πλακέ. Προκαλεί ερεθισμούς σε μύτη, στόμα και φάρυγγα, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις πρήξιμο του λάρυγγα και των πνευμόνων.
Βενζόλιο
Υπάρχει ή υπήρχε σε πλαστικά, ρητίνες, συνθετικές ίνες, λιπαντικά από καουτσούκ, μπογιές, διαλυτικά, εντομοκτόνα, στα τσιγάρα, ως αέριο εξατμίσεων οχημάτων, σε κόλλες, βαφές υφασμάτων και στο κερί επίπλων. Προκαλεί ενοχλήσεις στα μάτια, υπνηλία, ζάλη, ταχυπαλμία, πονοκέφαλο, σύγχυση, ενώ μπορεί να προκαλέσει λιποθυμικά επεισόδια.
Ξυλόλιο
Υπάρχει στα εκτυπωτήρια, σε βιομηχανίες χρωμάτων και δερμάτων, στα τσιγάρα και ως προϊόν καύσης μηχανών (όπως και το βενζόλιο). Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ηπατικές βλάβες, ερεθισμό σε στόμα και λαιμό, ζαλάδα, πονοκέφαλο, σύγχυση, καρδιακές παθήσεις, βλάβες στα νεφρά και κώμα.
Αμμωνία
Υπάρχει στα καθαριστικά τζαμιών (ΟΚ, ανάλογα την μάρκα), στα κεριά για παρκέ, σε κάποια άλατα και ποτ πουρί και σε λιπάσματα. Προκαλεί ενοχλήσεις στα μάτια, βήχα και ερεθίζει τον φάρυγγα.
Ποια φυτά καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και συγκεκριμένα ποιες επικίνδυνες χημικές ουσίες:
Όπως θα παρατηρήσετε στο infographic, φυτά-φάρμακα αναδεικνύονται το Χρυσάνθεμο και το Σπαθίφυλλο (είδος κρίνου) τα οποία απομακρύνουν όλες τις προαναφερόμενες ουσίες και η ΝΑΣΑ προτείνει τουλάχιστον 1 από αυτά ανά 100 μ².
Ακολουθεί η Δράκαινα Μαρτζινάτα από την Μαγαδασκάρη η οποία μόνο την αμμωνία δεν μπορεί να απορροφήσει, αλλά είναι δυνητικά δηλητηριώδης για τα κατοικίδια αν φαγωθεί.
Τις ίδιες όμως ουσίες απορροφά ο Αγγλικός Κισσός και η Σανσεβιέρα (την οποία μόλις την δεις, θα καταλάβεις ότι σε βοηθά στο γραφείο σου καθώς είναι πολύ συνηθισμένο φυτό εσωτερικού χώρου!).
Και τα 7 (Φυτά για το γραφείο) ήταν υπέροχα!
Έπονται αρκετά είδη κισσού, δράκαινας, μπαμπού και φτέρης, ενώ ο κισσός παρά την μικρότερη γκάμα κινδύνων που αντιμετωπίζει, απορρυπαίνει το 90% των ρύπων (ποσοτικά, όχι των ειδών).
10 τρόποι για να κάνεις το σπίτι σου Ζεν!
*Στην ίδια έρευνα της ΝΑΣΑ προέκυψε ότι οι κάκτοι απορροφούν ακτινοβολία από οθόνες και ασύρματα τηλέφωνα!