Πολλαπλασιάστε πανεύκολα τα κακτάκια – παχύφυτα σας από μοσχεύματα ή φύλλα! Αν αγαπάτε τα μικρά φυτά και πιο συγκεκριμένα τα κακτακια ή τα παχυφυτα, αυτός ο οδηγός πολλαπλασιασμού είναι για εσάς!
Το ιδανικό μέρος για να τα τοποθετήσετε είναι κοντά σε ένα φωτεινό παράθυρο ώστε να παίρνουν το φως που χρειάζονται. Παρολαυτα πολλές φορές το φως δεν είναι αρκετό και δημιουργούν ψηλό κορμό.
Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ένα φυτό δεν λαμβάνει το απαραίτητο φως ξεκινάει να μεγαλώνει τον κορμό του στην προσπάθεια του να φτάσει το φως, με αποτέλεσμα να δείχνει φτωχό με αραιά φύλλα. Ξεκινήστε με το να αφαιρείτε προσεχτικά τα κάτω φύλλα πρώτα. Πρέπει να αφαιρέσετε ολόκληρο το φύλλο τον κορμό, γιατί αν αφήσετε την βάση του φύλλου στον κορμό δεν θα είναι δυνατόν να βγάλει ρίζες και να δημιουργήσει ένα νέο φυτό.
Κάπως έτσι θα δείχνουν τα φύλλα αν τα αφαιρέσετε από τον κορμό με τον σωστό τρόπο!
Τα μακριά πόδια είναι όμορφα εάν πρόκειται για μοντέλο! Στα φυτά αντιθέτως ο γυμνός ψηλός κορμός είναι μειονέκτημα! Τα καλά νέα είναι πως μπορεις να κόψεις τον κορμό και να φυτέψεις το πάνω μέρος του φυτού απευθείας στο χώμα.
Έτσι τώρα έχετε αρκετά φύλλα, έναν κορμό και ένα χαριτωμένο μικρό φυτό!
Αυτά είναι τα 8 φυτα που διώχνουν τα κουνουπια !
Και τώρα ήρθε η ώρα της αναμονής… Πριν τοποθετήσετε τα φύλλα στο χώμα θα πρέπει να αφήσετε τις άκρες τους να στεγνώσουν. Αυτό το βήμα είναι ζωτικής σημασίας! Αν παραλείψετε αυτό το βήμα και τα τοποθετήσετε κατευθείαν στο χώμα θα απορροφήσουν πολύ υγρασία και θα σαπίσουν! Επίσης εκτός από τα φύλλα θα πρέπει να αφήσετε και το μικρό φυτό να στεγνώσει στο κόψιμο. Αυτό θα πάρει από λίγες ημέρες έως μια εβδομάδα.
Όταν παρατηρήσετε ότι οι άκρες είναι αρκετά στεγνές, μπορείτε να τοποθετήσετε τα φύλλα πάνω σε χώμα ειδικό για κακτους (θα το βρείτε σε φυτώρια και σε καταστήματα με είδη κήπου). Για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα κρατήστε τα φύλλα κοντά σε ένα παράθυρο με αρκετό φωτισμό.
Μετά από μερικές εβδομάδες, θα δείτε ροζ ρίζες βλάστησης από τις άκρες των φύλλων και στη συνέχεια θα αρχίζουν να εμφανίζονται μικροσκοπικά φυτά. Ποτίστε τα φύλλα πολύ αραιά μέχρι να φυτρώσουν οι ρίζες ή τα μικροσκοπικά κακτακια.
Σε αυτό το σημείο ακριβώς όπως και σε στα μεγαλύτερα κακτακια, το πολύ νερό δεν είναι καλό. Για να είστε βέβαιοι πως δεν ποτίζετε πολύ, είναι καλύτερο να ψεκάζετε μια φορά την ημέρα τις άκρες των φύλλων, αντί να βρέχετε όλο το χώμα.
Αφήστε τα μικροσκοπικά φυτά να μεγαλώσουν σε σειρές μέχρι να ξεκινήσουν να μαραίνονται τα φύλλα “μητέρες”. Όταν συμβεί αυτό, αφαιρέστε προσεκτικά το φύλλο με τον ίδιο τρόπο που το κάνατε όταν το αφαιρέσατε από τον κορμό και τοποθετήστε το μικρό νέο φυτό σε δικό του γλαστράκι! Αυτό είναι λίγο “ριψοκίνδυνο” καθώς μπορεί καταλάθος να κόψετε τις ρίζες από το φύλλο, οπότε αν θέλετε να είστε σίγουροι, αφήστε το φύλλο να μαραθεί και να ξεχωρίσει μόνο του από το νέο φυτό.
Εναλλακτικά μπορείτε να φυτέψετε όλα τα νεογέννητα κακτακια μαζί και έτσι να δημιουργήσετε ένα μικρό “δάσος”!
Έχετε στο νου σας, πως δεν θα δημιουργηθεί νέο φυτό από κάθε φύλλο. Μερικά φύλλα θα μαραθούν, μερικά θα βγάλουν ρίζες χωρίς νέο φυτό. Στα περισσότερα όμως φύλλα θα δημιουργηθούν νέα μικρά φυτά! Τα φύλλα της φωτογραφίας κόπηκαν την ίδια μέρα και το καθένα είχε διαφορετικό αποτέλεσμα.
Ok, ας πάμε πίσω στον κορμό. Μην ανησυχείτε κανένα μέρος του φυτού δεν θα πάει χαμένο!
Δεν χρειάζεται να κάνετε απολύτως τίποτα! Απλά αφήστε το στην άκρη και θα ξεκινήσει να φυτρώνει από όλα τα σημεία που αφαιρέσατε φύλλα!
Και τώρα όσο αφορά το κεντρικό φυτό που αποτελεί και την αιτία που τα κάναμε όλα αυτά! Αφού το στέλεχος στεγνώσει και κλείσει η “πληγή” από το κόψιμο, απλά τοποθετήστε το φυτό σε μια γλάστρα με χώμα ειδικό για κακτους. Θα αναπτύξει ρίζες και θα συνεχίζει να μεγαλώνει!
Πηγή: needlesandleaves