Μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα έρχεται να κάνει όλους τους Έλληνες ευτυχισμένους, προτρέποντας να χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο στα γλυκά με σοκολάτα!
Αυτό φυσικά έχει ανώτερο γευστικό αποτέλεσμα για αρχή και κατά δεύτερον σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, διότι μειώνεται η πιθανότητα καρδιαγγειακών προβλημάτων σε όσους ανήκουν σε επικίνδυνες πληθυσμιακά ομάδες.
Κατά την διάρκεια μιας έρευνας 28 ημερών χρησιμοποιήθηκε ένα γκρουπ από 14 άντρες και 12 γυναίκες με τουλάχιστον 3 παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (οικογενειακό ιστορικό, καπνιστές, υπερτασικοί και άλλα). Σε αυτούς δίνονταν 40 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας την ημέρα. Για 14 ημέρες η σοκολάτα περιείχε 10% εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και για άλλες 14 ημέρες η σοκολάτα περιείχε 2,5% κόκκινο μήλο τύπου Panaia. Τα συστατικά του τεστ (μαύρη σοκολάτα, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, κόκκινα μήλα Panaia) είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.
Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι ιδιαίτερα ευεργετικά χάρη στις φυτικές πολυφαινόλες, οι οποίες υπάρχουν και στα τρία συστατικά του τεστ. Η έρευνα έδειξε σε πρώτη φάση ότι τα μήλα της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες. Πολυφαινόλες όμως περιέχουν τόσο το ελαιόλαδο, όσο και η σοκολάτα. Φυσικά, όσο πιο αγνή είναι η μορφή τους (60-90% καθαρή σοκολάτα και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο), τόσο το καλύτερο!
Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές εξήγαγαν το αποτέλεσμα ότι η σοκολάτα παρασκευασμένη με ελαιόλαδο, είχε ευθεία σύνδεση με κάποιους αυξημένους δείκτες βελτιωμένης καρδιακής λειτουργίας και υγείας. Τα κύτταρα αυτά ονομάζονται ενδοθήλια προγεννητικά κύτταρα ή EPC’s και είναι ζωτικής σημασίας για την επιδιόρθωση των αγγείων, την ορθή κυτταρική λειτουργία και την μειωμένη πιθανότητα Αθηροσκλήρωσης. Η αθηροσκλήρωση δεν πρέπει να συγχέεται με την αρτηριοσκλήρυνση και αφορά την ανάπτυξη βλαβών στο τοίχωμα των αρτηριών που ονομάζονται αθηρώματα.
Το πρόβλημα προκύπτει όταν σχηματίζεται πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών και μειώνεται η ποσότητα του αίματος που περνάει. Μόλις κοπεί εντελώς η ροή του αίματος στα όργανα, αυτό οδηγεί σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά.
Η σκούρα σοκολάτα και το ελαιόλαδο συνδυαστικά ήταν επίσης υπεύθυνα για την άνοδο της «καλής» HDL Χοληστερόλης και την μειωμένη καρδιακή πίεση σε σχέση με την έναρξη της έρευνας (εδώ βοηθά και το αβοκάντο, πέραν του γεγονότος ότι περιέχει και πολυφαινόλες). Καθώς και οι δύο ομάδες έλαβαν ελαιόλαδο με μαύρη σοκολάτα, την πρώτη ή την δεύτερη εβδομάδα, ήταν εύκολο για τους ερευνητές να διαχωρίσουν την εντυπωσιακή άνοδο των δεικτών περισσότερο στην περίπτωση του ελαιόλαδου με την σκούρα σοκολάτα, παρά στην περίπτωση των κόκκινων μήλων με την σκούρα σοκολάτα.
Η Dr Rossella DiStefano ενημέρωσε χαρακτηριστικά: «Βρήκαμε πως η μικρή ημερήσια ποσότητα σκούρας σοκολάτας με φυσικές πολυφαινόλες από εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, συνδέονται με βελτιωμένο προφίλ καρδιαγγειακής επικινδυνότητας». Προσέθεσε ακόμα ότι «Η έρευνα προτείνει πως το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να αποτελεί ένα καλό πρόσθετο τροφίμων, που θα βοηθά να διατηρήσουμε τα ”επιδιορθωτικά μας κύτταρα” τα EPC’s.». Μετά από αυτά μπορούμε να πούμε πως φτιάχνουμε γλυκά με σοκολάτα και ελαιόλαδο με εντολή γιατρού!
Οπότε καλό είναι να βρεις γρήγορα συνταγές για σοκολατένια κέικ με ελαιόλαδο, μπισκότα ή παγωτό σάντουιτς με σοκολάτα και ελαιόλαδο!