Το αβοκάντο είναι μια υπερτροφή γεμάτη οφέλη για τον οργανισμό σου. Μάθε κάποια από τα προτερήματα του αβοκάντο για να το εντάξεις στην διατροφή σου.
Το όνομά του οφείλεται στους Ισπανούς κατακτητές, όπως παράκουσαν την λέξη Αχουακάτι από τους ιθαγενείς Nachuatl και την απέδωσαν άγουακάτε!
Στην Ελλάδα αβοκάντο παράγεται σε μεγάλη κλίμακα κυρίως στα Χανιά και σε λίγα ακόμα μέρη της Κρήτης. Επειδή διαθέτει τα λεγόμενα καλά λιπαρά, αποτελεί ιδανικό αντίδοτο απέναντι σε τροφές με κορεσμένα λιπαρά, ενώ την ίδια στιγμή σου χαρίζει περίπου 10 γραμμάρια φυτικών ινών. Το αβοκάντο διαθέτει την τέλεια αναλογία θερμίδων και βιταμινών, 60 μόνο γραμμάρια αβοκάντο έχουν 50 θερμίδες, ενώ συνοδεύονται από 20 βιταμίνες (!) και μέταλλα.
Έτσι είναι το αβοκάντο πάνω στο δέντρο. Χάρη στις ελληνικές καλλιέργειες, μπορείς πλέον να βρεις τόσο φρέσκο αβοκάντο στο σούπερ μάρκετ ή την λαϊκή.
Είναι ανθεκτικό φρούτο και καθώς καταναλώνεται ώριμο (όταν σχεδόν έχει μαυρίσει εξωτερικά), είναι μια ωραία επιλογή να παίρνετε 1-2 κομμάτια στα ταξίδια σας. Παίζει βασικό ρόλο στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών θρεπτικών συστατικών από τις άλλες τροφές μας (βιταμίνες A,D,K και E), οπότε αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα για κάθε γεύμα.
Το αβοκάντο είναι η καλύτερη πρώτη μωρουδιακή τροφή. Μαλακό με χαμηλό φόβο πνιγμού, υψηλή θερμιδική αξία και πολύ υψηλή διατροφική αξία!
Η μόνη παρενέργεια είναι σε όσους έχουν αλλεργία στο λάτεξ, οπότε σε αυτήν την σπάνια περίπτωση επικοινώνησε με τον γιατρό σου για τις επιτρεπόμενες ανά περίπτωση δοσολογίες.
Το σκούρο πράσινο στη σάρκα του αβοκάντο είναι αυτό με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Φρόντισε λοιπόν να το ξεφλουδίζεις ή να το κόβεις με αποφλοιωτή!
Ένα μέσο αβοκάντο ζυγίζει 300 γραμμάρια και έχει 250 θερμίδες. Με λίγα λόγια ένα μέσο αβοκάντο μπορεί να αποτελέσει το 1/8 της διατροφής σου. Την ίδια στιγμή, δεν έχει ούτε γλουτένη, ούτε χοληστερόλες. Είναι αντιφλεγμονώδης τροφή και βρίσκεται στο ανώτερο 10% με τις τροφές με την μεγαλύτερη συμπύκνωση καροτενοειδών.
Τα περισσότερα καροτενοειδή βρίσκονται κοντά στην φλούδα, οπότε καλύτερα να καθαρίζεις το αβοκάντο με αποφλοιωτή. Εναλλακτικά να το κόψεις κατά μήκος, ξανά κατά μήκος (φέτα σαν του πεπονιού δηλαδή) και μετά ξεφλουδίζεις όπως την μπανάνα.
Καθώς όμως το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, είναι και μυστικό ομορφιάς! Οι θερμίδες του οφείλονται κατά το ήμισυ στο ολεϊκό οξύ, το ίδιο οξύ που συναντάται και στο ελαιόλαδο.
Το αβοκάντο θεωρείται θαυματουργό ιδιαίτερα ενάντια στη φωτογήρανση και τις ρυτίδες. Υπάρχουν αρκετές συνταγές, εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν ασπράδι αυγού ή μέλι.
Οι δικοί σου καρποί αβοκάντο!
Το κλίμα της Ελλάδας από την Αττική και κάτω είναι πολύ καλό για το αβοκάντο.
Κράτα το κουκούτσι του αβοκάντο και τρύπησε το με δύο οδοντογλυφίδες στις άκρες του σημείου με το μεγαλύτερο πλάτος. Τοποθέτησε το σε ένα ποτήρι με νερό με τις οδοντογλυφίδες να ακουμπούν στο χείλος του ποτηριού. Το κάτω μέρος του αβοκάντο, το πιο χοντρό βρέχεται και είναι αυτό από το οποίο θα βγουν οι ρίζες.
Σε κάθε περίπτωση λειτουργεί -εμείς στο decoration.gr έχουμε ήδη δύο!