Τα «πρέπει» και τα «μη» και διάφορες άλλες απολυτότητες στις οποίες αρεσκόμαστε οι συντάκτες, δεν έχουν πάντα θέση στο σπίτι σου. Σαφέστατα και μέσα από την εμπειρία και τις γνώσεις, κάποιος διακοσμητής προτείνει κάτι και οι υπόλοιποι είτε το αποδοκιμάζουμε, είτε το αγκαλιάζουμε.
Αυτή είναι άλλωστε και η φύση της δουλειάς μας. Όμως με τόσα διαφορετικά ρεύματα, μοιραία κάποιοι κανόνες αυτοαναιρούνται και κάποια «μη» χάνουν την ισχύ τους. Σήμερα θα σου προτείνουμε τρόπους να σπάσεις κάποια από τα ταμπού της διακοσμητικής τέχνης ωστε να επιλέξεις εσύ τι σου ταιριάζει και τι όχι.
Κανόνας Πρώτος: Μην αναμειγνύεις τα μοτίβα
Σε γενικές γραμμές ο κανόνας αυτός είναι…Κανόνας. Αλλά όχι απαράβατος. Τα διαφορετικά μοτίβα μπορούν να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο, αρκεί να ακολουθήσεις μια λογική: ένα μοτίβο μεγάλο και το δεύτερο μοτίβο σε μικρότερα κομμάτια.
Για παράδειγμα μπορείς εύκολα να έχεις ένα χαλί με γεωμετρικό μοτίβο και χρωματιστά φλοράλ μαξιλάρια ή animal print μαξιλάρια στον καναπέ. Τα διαφορετικά μοτίβα μπορεί να δίνουν άλλη υφή στον χώρο και να αυξήσουν το ενδιαφέρον μας.
Κανόνας Δεύτερος: Ένας πίνακας πρέπει να είναι τοποθετημένος συμμετρικά σε σχέση με κάποιο αντικείμενο.
Η λογική έλεγε πως αυτός ο πίνακας θα έπρεπε να είναι κεντραρισμένος πίσω από τον καναπέ. Όμως η Elizabeth Vallino όταν διακόσμησε το σπίτι είχε κατά νου ότι ο πίνακας αυτός θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα αντίκριζε κάποιος όσο θα περπατούσε στο χωλ για να μπει στο σαλόνι.
Έτσι όχι μόνο εντυπωσιάζεται ο επισκέπτης και ενθουσιάζεται ο ιδιοκτήτης όταν μπαίνει στο δωμάτιο, αλλά σπάει ο κανόνας, καθώς ακόμα και στην άκρη παραμένει σημείο εστίασης!
Κανόνας Τρίτος: Μην χρησιμοποιείς διαφορετικά χρώματα ξύλου
Γιατί όχι; Στο απολύτως μοντέρνο με συντηρητικές τάσεις σαλόνι της φωτογραφίας, τα τραπέζια φωλιάσματος (nesting tables αγγλιστί) είναι σε διαφορετικό χρώμα, όπως σε διαφορετικό χρώμα και από τα δύο είναι το τραπέζι του καφέ.
Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται αβίαστη αντίθεση και καθώς το σχέδιο είναι ίδιο, εκπλήσσει ευχάριστα.
Κανόνας Τέταρτος: Μην βάζεις μεγάλα έπιπλα σε μικρό δωμάτιο
Σε γενικές γραμμές είναι σωστό, καθώς ένα μεγάλο έπιπλο θα πιάσει πολύ χώρο και θα καλύψει πολλές επιφάνειες. Αλλά αν έχεις πολλά μικρά έπιπλα, αυτό θα δώσει έμφαση στο μικρό μέγεθος του σπιτιού σου ή θα φαίνεται σαν το σπίτι των 7 Νάνων!
Μπορείς να βάλεις ένα μεγάλο καναπέ και πολυθρόνες όπως στην φωτογραφία, ώστε να παίξεις με τις διαφορετικές διαστάσεις.
Κανόνας Πέμπτος: Διάλεξε μεταλλικό χρώμα
Ο κανόνας έλεγε να μην μπλέκεις διαφορετικά μεταλλικά χρώματα στο ίδιο δωμάτιο. Μόνο που ο χαλκός, το inox, το χρυσό, το ασήμι, ο μπρούντζος και βαμμένα μαύρα ματ μέταλλα είναι όλα το ίδιο αγαπημένα! Τόσο στην ρουστίκ, όσο και στην βιομηχανική διακόσμηση το μέταλλο είναι παντού!
Κανόνας Έκτος: Όλες οι καρέκλες της τραπεζαρίας πρέπει να είναι ίδιες
Αυτό το αστείο το έχουμε ξεπεράσει προ πολλού στο decoration.gr. Ναι η ομοιομορφία είναι ταιριαστή, αλλά αν έχεις την τεχνική και τα τρικ με το μέρος σου, δεν φοβάσαι τίποτα!
Κανόνας Έβδομος: Ένα δωμάτιο πρέπει να έχει συμμετρία
ΟΚ, λατρεύουμε τον μινιμαλισμό, επιζητούμε την αίσθηση της τάξης, μας αρέσει επίσης η συμμετρία αλλά όπως δεν είμαστε όλοι ίδιοι, με τον ίδιο τρόπο δεν θέλουμε τα ίδια πράγματα.
Ακόμα περισσότερο μπορεί να μην υπάρχει χώρος για δύο ίδια κομοδίνα (αν για παράδειγμα από την μια μεριά βρίσκει το έπιπλο στις ντουλάπες) ή να μην μας βολεύουν το ίδιο. Το ίδιο ισχύει για τους πίνακες και για τις πολυθρόνες. Δεν θέλουμε όλοι τα ίδια.
Κανόνας Όγδοος: Να έχεις περισσότερα από ένα αντικείμενα στην ίδια απόχρωση
Εννοείται πως μας αρέσει η μονοχρωματική διακόσμηση, αλλά διατηρούμε πάντα στο ακέραιο την επιλογή, να διακοσμήσουμε με παραπάνω από 1 οικογένεια χρωμάτων, όπως πάντα. Κρατώντας την μια χρωματική οικογένεια κυρίαρχη στον χώρο και την άλλη σε δευτερεύοντα ρόλο.
Κάτι τέτοιο δίνει βάθος πεδίου και σκιαγραφεί πιο όμορφα τον χώρο, δίνει υφή και ύφος, ενώ φαίνεται ότι στο σπίτι ζει άνθρωπος, όχι κάποιος ψυχαναγκαστικός διακοσμητής! Κάντο, αλλά θυμήσου να το κάνεις ομαδοποιημένα!