Διαβάζοντας μονοχρωματικό, όλοι σκεφτόμαστε κάτι απίστευτα μονότονο, μονόχνωτο, μονοδιάστατο και μονήρες! Η πραγματικότητα είναι πως όταν αναφερόμαστε σε μονοχρωματικό δωμάτιο, εννοούμε ένα κύριο χρώμα και άλλα της ίδιας οικογένειας, οπότε έχουμε μέγιστη ομοιομορφία και μικρή αντίθεση που συνήθως προκύπτει από το λευκό.
Για παράδειγμα ένας πράσινος μονοχρωματικός χώρος μπορεί να έχει πράσινο, κυπαρισσί, σμαραγδί, χρώμα της ελιάς και κάποιες από τις δεκάδες μίξεις πράσινου και μπλε για να δόσεις λίγη έξτρα προσωπικότητα. Αντίστοιχα η οικογένεια του λευκού μπορεί να έχει -πέρα από το λευκό- το άσπρο του πάγου, το χειμερινό λευκό, το κρεμ, το cotton white κ.ο.κ
Επειδή έχουμε στο μυαλό μας το πρόθεμα μονό- ως κάτι το αρνητικό όταν βρίσκεται μπροστά από μια λέξη, νομίζουμε πως η μονοχρωματική διακόσμηση είναι βαρετή, είναι μουντή ή ότι στερείται φαντασίας. Όταν όμως οριοθετήσεις ένα δωμάτιο σε μια οικογένεια χρωμάτων, οφείλεις να δουλέψεις πολύ έξυπνα για να το διακοσμήσεις και δεν είναι καθόλου βαρετό!
Πλεονεκτήματα μονοχρωματικής παλέτας
• Θα μπορέσεις να τονίσεις έπιπλα, διακοσμητικά και πίνακες ζωγραφικής, μέσα από αντίθεση και ανάδειξη.
• Ένα φόντο χωρίς μεγάλες χρωματικές αντιφάσεις είναι ιδανικό για χαλάρωση.
• Είναι ο συντομότερος δρόμος προς την μινιμαλ διακόσμηση!
• Δεν χρειάζεται μεγάλες γνώσεις γύρω από την διακόσμηση και θα σε προστατέψει από λάθη!
• Έχοντας διαλέξει χρώμα βάσης, ψάχνεις μόνο χρώματα της ίδιας οικογενείας, οπότε τα πράγματα γίνονται ευκολότερα.
• Στην κρεβατοκάμαρα θα απολαύσεις ηρεμία, χαλάρωση και ζεστασιά.
Φτιάξε την παλέτα σου
Με το μονοχρωματικό στυλ διακόσμησης ξεχνάς τις καρτέλες με τους εκατοντάδες κωδικούς χρωμάτων, αλλά βρίσκεις ένα χρώμα ως τον πυρήνα της διακόσμησης και θα συνεχίσεις με τα κοντινά του.
Αν βρίσκεσαι σε επιπλωμένο σπίτι, αναγκαστικά θα πας με το χρώμα που είναι τα περισσότερα έπιπλα και συσκευές σου. Αν μπαίνεις σε νέο σπίτι χωρίς έπιπλα και ξεκινάς από την αρχή, τότε μπορείς να κάνεις θαύματα.
Αν φοβάσαι μήπως βγει μονότονο, να ξέρεις πως το λευκό –αυτό το πολύτιμο «μη χρώμα»- θα σε σώσει. Επιλέγοντας σκουρότερες και αχνότερες αποχρώσεις από το χρώμα βάσης, θα δημιουργήσεις εύκολα αντιθέσεις.
Χώροι εργασίας
Στο μονοχρωματικό μας γραφείο κερδίζουμε χρώμα από τα φυτά, αλλά το μοτίβο παραμένει όπως σχεδιάστηκε για την μικρότερη απόσπαση προσοχής.
Η μονοχρωματική διακόσμηση είναι ιδανική τόσο για δουλειές γραφείου, όσο και για να δουλεύεις από το σπίτι. Θα μειώσει τις νοητικές περισπάσεις, ενώ προκρίνει την διαύγεια της σκέψης. Βοηθά στην μικρότερη απόσπαση της προσοχής σου και δίνει την αίσθηση ότι όλα είναι σε τάξη. Δεν θέλεις τίποτα άλλο! Προσθέτοντας και λιγο πράσινο με φυτά για γραφείο κερδίζεις λίγο χρώμα!
Μονοχρωματικές κρεβατοκάμαρες
Όπως θα θυμηθείς από το αφιέρωμα στις γκρι κρεβατοκάμαρες, το μονοχρωματικό στυλ διακόσμησης, όχι μόνο είναι in, αλλά είναι πολύ όμορφο και χαλαρωτικό. Σαφέστατα και προκρίνονται οι μινιμαλιστικές λύσεις, ενώ αποφύγετε τα έντονα χρώματα. Αν πάρεις δηλαδή το κόκκινο ως χρώμα βάσης και μαζί τα κοντινά του χρώματα, θα είσαι με αυξημένους παλμούς συνεχώς…
Μην ξεχνάς την τέχνη και πως το μονοχρωματικό στυλ ενίοτε «ζητάει» τεχνοτροπία στον τοίχο και διαφορετική υφή.
Υφή και μοτίβα
Η μονοχρωματική διακόσμηση μπορεί να δώσει το συναίσθημα της υπερβολικής ομοιογένειας. Αυτό είναι κάτι που μπορείς να το σπάσεις τόσο με υφάσματα, γεωμετρικά μοτίβα, μαξιλάρια και φυσικά έργα τέχνης με άποψη. Στον τοίχο μπορείς να κάνεις τσιμεντοκονία ή κάποια άλλη τεχνοτροπία (σφουγγάρι, κάθετες γραμμές κ.α.)
Όντως μεγαλούργησε! Τεχνοτροπίες σε τοίχους και πάτωμα, μινιμαλισμός και μονοχρωματική παλέτα μαζί με τέχνη έδωσαν το εκπληκτικό αυτό αποτέλεσμα.
Λύση αποτελεί τόσο η ταπετσαρία, όσο και τα 3D Panel ή αυτοκόλλητα τοίχου που θα δώσουν άλλο στυλ στο δωμάτιο. Μπορεί να χρειαστείς χαλιά, μοκέτες και πατάκια με μοτίβο, αλλά αυτό όπως βλέπεις στην φωτογραφία πάνω εξαρτάται από το πάτωμα.
Μονοχρωματικό στυλ διακόσμησης with a twist!
Δεν είμαστε Ταλιμπάν της διακόσμησης να σου πούμε «Κάνε αυτό!», ούτε θα μπει κάποιος σπίτι σου και θα πει «Μονοχρωματική Διακόσμηση ε; Το διάβασα στο Decoration». Οι γνώσεις για την διακόσμηση δεν είναι το μεγαλύτερο ατού μας ως Έλληνες, ακόμα και αν ερμηνεύουμε ένα χώρο από τα αισθήματα που μας προκαλεί.
Εδώ έχει προστεθεί το καφέ πάνω σε μονοχρωματική παλέτα. Ποιος το αναγνωρίζει; Κανείς, γιατί δεν ξέρουν το κίνητρο διακόσμησης του ιδιοκτήτη. Όμως το αποτέλεσμα τον δικαιώνει.
Οπότε αν κρατήσεις ένα μονοχρωματικό μοτίβο και αποφασίσεις να τοποθετήσεις 2-3 έπιπλα σε άλλο (ίδιο ή κοντινό μεταξύ τους) χρώμα, τεχνικά θα το καταλάβουν ελάχιστοι. Το ίδιο ισχύει αν επιλέξεις έναν όμορφο καθρέφτη ή πίνακα που δεν ανταποκρίνεται στις «οδηγίες χρήσης» της μονοχρωματικής διακόσμησης.
Τα ντουλάπια εδώ «εισβάλουν» στην μονοχρωματική παλέτα με επιτυχία.
Αυτό θα σε βοηθήσει τόσο αν επιλέξεις μαύρο ή γκρι, όσο και αν επιλέξεις την παλέτα του λευκού. Δεν χρειάζεται το εισαχθέν χρώμα να είναι πολύ έντονο ή τύπου «το κάνω γιατί μπορώ». Αλλά θα προσφέρει αντίθεση στον χώρο και θα τον ζωντανέψει σαν ηλεκτροσόκ!
Αν δεν επιθυμείς κάτι έντονο, το άσπρο το μαύρο, το καφέ και το γκρι, είναι τα πιο εύκολα χρώματα για να προσθέσεις σε ένα μονοχρωματικό μοτίβο και αγαπημένα όσων ξυπνούν και κοιμούνται με μινιμαλισμό. Εναλλακτικά πήγαινε με μεταλλικές αποχρώσεις ή με αποχρώσεις του ξύλου.