Όχι, δεν έχεις παραληρηματικές διαταραχές διωκτικού τύπου. Το σπίτι σου θέλει να σε σκοτώσει! Ας δούμε τι μπορεί να σου προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και πως θα το αντιμετωπίσεις.
Τοξίνες, εντομοκτόνα, μούχλα, βαρέα μέταλλα και άλλα, είναι οι πρώτοι ύποπτοι και δυστυχώς μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες.Ας δούμε τους μεγαλύτερους κινδύνους και πως αντιμετωπίζονται.
Ραδόνιο
Το ραδόνιο είναι υποπροϊόν της διάσπασης του ραδίου. Το ράδιο βρίσκεται στο έδαφος, στα πετρώματα της γης και στα οικοδομικά υλικά. Είναι αδρανές αέριο και όταν διαφεύγει από το έδαφος ή τα οικοδομικά υλικά, εισέρχεται στην ατμόσφαιρα. Αποτελεί φυσική πηγή ακτινοβολίας, είναι καρκινογόνο και ισοδυναμεί με κάπνισμα 20 τσιγάρων την ημέρα! Πακέτο…
Αντιμετώπιση
Κλείστε όλες τις ρωγμές και τα κενά σε δάπεδα, τοίχους, ξύλινα πατώματα και τα σημεία ένωσης των τοίχων με το δάπεδο. Αερίζετε καλά το σπίτι, ενώ αν βρίσκεστε δίπλα σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή ζητήστε να κλείνουν τα οικοδομικά υλικά όταν φεύγουν.
Παθητικό κάπνισμα
Μακροχρόνια έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, οδηγεί σε καρκίνο του πνεύματος και σοβαρά προβλήματα του αναπνευστικού. Αν καπνίζετε σε κλειστούς χώρους, σύντομα θα μολύνετε το ταβάνι και τους τοίχους.
Αντιμετώπιση
Οι καπνιστές (ακόμα και αν είστε εσείς) στο μπαλκόνι!
9 λόγοι που τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι τόσο εθιστικά!
Αμίαντος
Στην Ελλάδα έχει δοθεί οδηγία και έχει απομακρυνθεί από τα δημόσια κτίρια. Παρόλα αυτά οι περισσότερες οικοδομές από το 1930 μέχρι το 1980, περιείχαν αμίαντο ως πυρίμαχο και μονωτικό υλικό. Σε μικρές ποσότητες δεν είναι επικίνδυνο, σε μεγαλύτερες αποτελεί άμεσο κίνδυνο για μορφές καρκίνου επικίνδυνο και προβλήματα στους πνεύμονες.
Αντιμετώπιση
Αφαιρείται από εξειδικευμένα συνεργεία.
Μόλυβδος
Πολλά παλιά κτίρια πριν το 1980 περιέχουν μπογιές με μόλυβδο. Ο μόλυβδος παρά τα προβλήματα που προκαλούσε τα οποία ήταν γνωστά, συνέχισε να κυκλοφορεί εξαιτίας μιας επιστημονικής έρευνας κατά παραγγελία που το ανέφερε ως ακίνδυνο. Όταν η έρευνα ανετράπη, απαγορεύτηκε σε όλο τον κόσμο.
Αντιμετώπιση
Έλεγχος για μπογιά μολύβδου από αντίστοιχο συνεργείο όπως αυτό που αφαιρεί τον αμίαντο. Ελέγξτε μόνο αν κάποιος από την οικογένειά σας εμφανίζει υψηλές ποσότητες μολύβδου στο αίμα του, πριν κάνετε το οτιδήποτε.
Πώς να μετατρέψεις ένα χάος σε οργανωμένο σπίτι!
Κλιματισμός
Τα κλιματιστικά, ειδικά αν δεν κάνουμε ετήσιο σέρβις, έχουν την τάση να μαζεύουν βακτήρια και μούχλα, εξαιτίας του νερού που αφήνουν ως υποπροϊόν. Δεν είναι όλα τα κλιματιστικά επικίνδυνα, αλλά ασθένειες όπως η Νόσος των Λεγεωνάριων, οφείλονται σε αυτά.
Αντιμετώπιση
Ετήσια σέρβις ή καθάρισμα των φίλτρων από εσάς καιμε σπρέυ εναντίον των βακτηρίων και της μούχλας.
Διαρροές
Αθέατες διαρροές, μπορούν να οδηγήσουν στην δημιουργία μούχλα μέσα από τον τοίχο. Πάντα ελέγχετε για σημάδια υγρασίας σε τοίχους και ταβάνια, με τα υπόγεια και τις σοφίτες να είναι ο νο1 χώρος δημιουργίας μούχλας.
Αντιμετώπιση
Έλεγχος και επιδιόρθωση διαρροών.
Πώς να μην γίνεις η αιτία να σου διαρρήξουν το σπίτι!
Αέρια καύσης
Αν μένετε (ή δουλεύετε, γενικά) κοντά σε μεγάλες λεωφόρους, κινδυνεύετε από τα καυσαέρια των μηχανών εσωτερικής καύσης. Αν έχετε τζάκι, φροντίστε να το καθαρίζετε κάθε 1 με 2 χρόνια για το μονοξείδιο του άνθρακα.
Αντιμετώπιση
Καθαρίστε το τζάκι, κλείνετε τα παράθυρα και ανοίξτε τον κλιματισμό!
Παρασιτοκτόνα
Δεν υπάρχει καλό χημικό εντομοκτόνο, από την στιγμή που σκοτώνει έμβια όντα, μπορεί και εσάς. Αποτελεί αιτία καρκίνου, άσθματος και αλλεργιών με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να τον διατρέχουν οι αγρότες σε μεγάλα θερμοκήπια και οι κάτοικοι αγροτικών περιοχών.
Αντιμετώπιση
Ακόμα και αν γλιτώσεις το ψέκασμα, μπορεί να καταλήξει στο πιάτο σου. Οι φυτωριούχοι προωθούν πιο φιλικά προς το περιβάλλον εντομοκτόνα, αλλά καθώς είναι λιγότερο αποτελεσματικά καταλήγουν στο να πωλούν τα πιο δυνατά. Μην χρησιμοποιείς χημικά για ψεκασμούς και αν το κάνεις, χρησιμοποίησε λίγο λιγότερο από την δοσολογία ασφαλείας.
Ψυγείο
Το ψυγείο μπορεί να αποτελέσει πηγή μόλυνσης και θέλει συχνό καθάρισμα, οποιοδήποτε υγρό και αν χυθεί μέσα, ακόμα και ζουληγμένο φρούτο, μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε μούχλα. Πολύ πιο επικίνδυνο από όσο νομίζετε.
Αντιμετώπιση
Καθαρισμός του εσωτερικού του ψυγείου, τουλάχιστον μια φορά στις 10 ημέρες τους καλοκαιρινούς μήνες και μια φορά το τρίμηνο καθαρίζετε από την σκόνη και το πίσω μέρος του ψυγείου.
7 χρήσεις για το “υποτιμημένο” ξύδι!
Μπαλαντέρ
Με κόστος 10 ευρώ το τσουβάλι των 25 κιλών, ο Ζεόλιθος για γεωργική χρήση ή εξωτερικούς χώρους, ρυθμίζει το PH των υδάτων και του εδάφους. Έχει την τάση να δεσμεύει τα βαρέα μέταλλα και τις τοξίνες και μπορεί να τοποθετηθεί γύρω από φυτά ως «ασπίδα» από πολλές τοξικές ουσίες.