Και θα διαβάσεις μια ανατροπή στις φημολογίες! Όλοι γνωρίζουμε πως τα τηγάνισμα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψεις μια τροφή. Αλλά σίγουρα είναι η πιο γλυκιά «αμαρτία» του κόσμου.
Τι παθαίνει το λάδι με το τηγάνισμα;
Όταν τηγανίζεις ή μαγειρεύεις σε υψηλή θερμοκρασία (από τους 180 βαθμούς και πάνω), η μοριακή δομή των λαδιών αλλάζει. Οξειδώνεται και σχηματίζει αλδεΰδες και υπεροξείδια λιπιδίων.
Αυτό συμβαίνει και χωρίς να το τηγανίσεις (σε άλλους ρυθμούς φυσικά), οπότε καλό είναι να έχεις πάντα καπάκι στα δοχεία που αποθηκεύεις λάδι.
Τόσο η κατανάλωση όσο και η εισπνοή αλδεΰδων έχει συνδεθεί με εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων και καρκίνο. Οπότε η καλύτερη λύση για αρχή είναι οποιοδήποτε λάδι και να χρησιμοποιείς να το τηγανίζεις από την μέση μέχρι τα ¾ της δύναμης του ματιού/φούρνου.
Το ίδιο συμβαίνει στο BBQ και στον φούρνο, καθώς το λίπος συμπεριφέρεται όπως το λάδι. Slow cooking για καλή υγεία λοιπόν.
Ποια είναι τα πιο υγιεινά;
Πέρα από το ελαιόλαδο, την καλύτερη συμπεριφορά επιδεικνύουν το βούτυρο, το βούτυρο καρύδας, το σησαμέλαιο και το ζωϊκό λίπος! Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Leicester (Λέστερ) School of Pharmacy του Πανεπιστημίου De Montfort, ο καθηγητής Martin Grootveld κατέληξε στο πειραματικό συμπέρασμα που σας αναφέραμε παραπάνω.
Αλλά και σε άλλα πιο ανησυχητικά. Το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο απέτυχαν στο τεστ και όπως δήλωσε ο καθηγητής, είχαν τόσα πολλά πολυακόρεστα που δεν είναι κατάλληλα για μαγειρική. Μόνο ωμά μπορούν να καταναλωθούν.
Αυτό που αναγάγει το ελαιόλαδο σε πρωταθλητή των ελαίων για τηγάνισμα, είναι η συνύπαρξη μονοακόρεστων λιπαρών με πολυακόρεστα.
Συγκεκριμένα το «εξαιρετικά παρθένο» είναι το καλύτερο λάδι για τηγάνισμα, όπου θέλει υψηλότερη θερμοκρασία για να διασπαστεί από τα υπόλοιπα λάδια. Ακολουθεί το παρθένο «ελαιόλαδο» και το «ελαιόλαδο».
Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι το ελαιόλαδο έχει έως και 5πλάσια ανοχή στις υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τα σπορέλαια. Ακόμα το ελαιόλαδο μπορεί να τηγανιστεί μέχρι και 3 φορές σε αντίθεση με τα σπορέλαια και τα αραβοσιτέλαια, τα οποία είναι μιας χρήσης.
Οπότε τέλος τα τηγανιτά απ’ έξω που τηγανίζουν με το ίδιο λάδι για 1-2 μέρες (τουλάχιστον).
Ακόμα χειρότερα τα σπορέλαια είναι αρκετά ασταθή και δημιουργούν ελεύθερες ρίζες. Το σογιέλαιο είναι αυτό που οξειδώνεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες για το φοινικέλαιο.
Με οποιαδήποτε επεξεργασία ή μη το φοινικέλαιο καθίσταται απαγορευτικό, ενώ το βαμβακέλαιο είναι το αμέσως πιο ακατάλληλο μετά το σογιέλαιο. Προτιμήστε το αραβοσιτέλαιο και το ηλιέλαιο για μαγείρεμα παρά για τηγάνισμα.
Φαγητά που δεν πρέπει να βάζεις στο ψυγείο και γιατί!
Τέλος, ακόμα και αν χρησιμοποιείς εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο δεν πρέπει να τηγανίσεις περισσότερο από 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Η αντίστοιχη αντοχή του απλού ελαιόλαδου που μπορεί να περιέχει και πυρηνέλαιο είναι τα 4-5 λεπτά, κάτω από τους 150 βαθμούς.
Το λάδι που θα χρησιμοποιήσεις ξανά δεν πρέπει να μείνει εκτός ψυγείου ή δοχείου.
9 λόγοι που τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι τόσο εθιστικά!
Έτσι παρά την φημολογία ότι «το ελαιόλαδο δεν κάνει για τηγάνισμα, μόνο να το ρίχνεις ωμό από πάνω», τα πράγματα αποδεικνύονται διαφορετικά…