TV or not TV? Τέτοιες είναι οι απορίες που θα μπορούσε να έχει ο Άμλετ στην σύγχρονη εποχή. Πέρα από την ποιότητα του θεάματος που ενοχλεί αρκετούς από τους τηλεθεατές, το κορυφαίο είναι το αισθητικό ζήτημα που προκύπτει από μια τηλεόραση και τα συν αυτή καλώδια.
Οι τηλεοράσεις είναι ο μοναδικός λόγος που υπάρχουν εταιρείες που πλουτίζουν, βγάζοντας στην αγορά έπιπλα απόκρυψης της τηλεόρασης, που με ένα πάτημα ενός κουμπιού πετάγονται από το ταβάνι, βγαίνουν από έπιπλα ή ανοίγουν πορτάκια και εμφανίζονται!
Ειδικά όταν έχεις αφιερώσει πολύ χρόνο και κόπο για να διακοσμήσεις ένα σαλόνι και έρχεται με περίσσια άνεση μια πλαστική μαύρη τηλεόραση και σου χαλάει όλη την ροή της διακόσμησης, κάτι τέτοιο είναι μονόδρομος.
Ο Yves Behar και η Samsung ένωσαν τις δυνάμεις τους ξανά, για μια τηλεόραση που αλλάζει όσα ξέρατε για την τέχνη και τις τηλεοράσεις. Δημιούργησαν μια τηλεόραση-έργο τέχνης!
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ελβετός σχεδιαστής: Ένα σπίτι είναι έκφραση προσωπικού γούστου, λειτουργικών αναγκών και ενδιαφερόντων (του διακοσμητή-χρήστη). Κάθε έπιπλο, κάθε έργο τέχνης στον τοίχο, κάθε αντικείμενο, είναι μέρος μιας αισθητικής και ενός στυλ. Η τηλεόραση δεν αποτελεί εξαίρεση.
Και εγένετο “Η Κορνίζα” (The Frame)
Η Κορνίζα είναι μια έξυπνη τηλεόραση χρήσης χαμηλής ενέργειας, με αισθητήρες και καθρέπτες που ανιχνεύουν φως και κίνηση σε ένα δωμάτιο, καθώς και δεκάδες άλλα «καλούδια» που οφείλει να έχει μια smart TV.
Όταν δεν χρησιμοποιείται, μπαίνει σε Καλλιτεχνική Λειτουργία. Αυτή η λειτουργία επιδεικνύει μια συλλογή από εκτυπώσεις, σκίτσα, φωτογραφίες και πίνακες ζωγραφικής. Όλα αυτά σε ένα περιτύλιγμα σχεδιασμένο να φαίνεται περισσότερο ως κορνίζα, παρά σαν τηλεόραση.
Η Κορνίζα κατασκευάστηκε για χρήση ως ένα καδραρισμένο έργο τέχνης, που σου επιτρέπει φυσικά να παρακολουθείς την τελευταία σου τηλεοπτική τρέλα. Η Samsung όπως ήταν φυσικό δεν άφησε τίποτα στην τύχη προστατεύοντας την επένδυσή της: χρησιμοποίησε την έφορο έργων τέχνης Elise Van Middelem μαζί με μια ομάδα ξακουστών καλλιτεχνών που θέλησαν να επιδείξουν το ταλέντο τους σε μια ψηφιακή γκαλερί με χιλιάδες επισκέπτες ημερησίως.
Κάτι περισσότερο από συσκευή που επιδεικνύει και αναδεικνύει την τέχνη, η τηλεόραση αποτελεί από μόνη της έργο τέχνης και δεν επηρεάζει την αισθητική ενός χώρου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο σχεδιαστής: «Η λύση δεν ήταν η προσθήκη τέχνης σε μια τηλεόραση. Αντ’ αυτού σχεδιάσαμε το μέλλον της οικιακής οθόνης.».
Είναι ένα σχέδιο που περιλαμβάνει Ultra HD ανάλυση, με custom επιλογές κάδρου και χρώματος.
Για να το επιτύχουν αυτό, ο Behar και η Samsung, συμβουλεύτηκαν μερικούς από τους κορυφαίους οίκους σχεδιασμού κορνίζας και διάσημα μουσεία ανά τον κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι μια τηλεόραση που αναδεικνύει τον χώρο, αντί να τον μειώνει.
Δηλαδή ένα έργο τέχνης που δείχνει έργα τέχνης, μέσα στο δικό σου έργο τέχνης. Κάτι σαν να ονειρευόσουν, ότι ονειρεύεσαι την ώρα που βλέπεις όνειρο… Την περιμένουμε με αγωνία!