Ο Ιαπωνικός Μινιμαλισμός δεν είναι όσο εύκολος, όσο δείχνει στα περιοδικά. Πίσω του κρύβεται μια ολόκληρη φιλοσοφία την οποία διδάσκονται οι Ιάπωνες από μικρά παιδιά και οι ίδιοι την έχουν αφομοιώσει σε ένα βαθμό. Το να δώσεις ένα Ζεν ύφος στην κουζίνα σου δεν σημαίνει να την κάνεις λιτή, το Ζεν ύφος είναι απλότητα και ζεστασιά στην ψυχή και στο βλέμμα.
Η Ζεν διακόσμηση δεν είναι να έχεις αραιώσει τα εργαλεία και τα σκεύη της κουζίνας σου, είναι περισσότερο το κάθε αντικείμενο να βρίσκεται στην θέση του και ει δυνατόν αυτά που χρησιμοποιούνται συχνά να έχουν διακοσμητική αξία. Αυτό προϋποθέτει για παράδειγμα να έχουν λαβές, όπως στην φωτογραφία ώστε να κρεμαστούν από τους γάντζους σχήματος S.
Πως να αποκτήσεις περισσότερες επιφάνειες στην κουζίνα!
Ένα συστατικό της Ζεν κουζίνας είναι η απόκρυψη των ηλεκτρικών συσκευών της κουζίνας, με μια μικρή υποχώρηση για τις καθημερινά χρησιμοποιούμενες όπως η καφετιέρα. Την ίδια στιγμή η πέτρα, το μάρμαρο και το ξύλο είναι τα πλέον δημοφιλή υλικά που οδηγούν σε Ζεν μονοπάτια. Ειδικά το ξύλο που όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω κουζίνα δημιουργεί αρμονία παρά την μίξη διαφορετικών ειδών φινιρίσματος.
Καλό είναι να μην θεωρούμε υποχρεωτικό το ανοιχτό χρώμα ξύλου στον Γιαπωνέζικο Μινιμαλισμό. Κάθε είδος ξύλου είναι ευπρόσδεκτο, όσο σκούρο και να είναι. Για παράδειγμα η παρακάτω κουζίνα με μαύρες και ανθρακί λεπτομέρειες υποστηρίζεται από τον πάγκο με το ανοιχτόχρωμο ξύλο και τα σκαμπό, ενώ το παρκέ είναι σκούρο. Ένα μέρος της αρμονίας οφείλεται στο γεγονός ότι το ανοιχτόχρωμο ξύλο τοποθετήθηκε στο κέντρο, κολακεύοντας την κουζίνα μέσω της αντίθεσης!
9 Τρικ για φαινομενική ανακαίνιση της κουζίνας!
Όπως θα έχεις ήδη προσέξει οι εν λόγω κουζίνες δεν έχουν ίχνος χρώματος παρά άσπρο, μαύρο, κρεμ, ξύλο και μέταλλο, κάτι που προσδίδει ουδέτερο τόνο και ηρεμεί. Άλλωστε αρχή του Ζεν είναι ότι «Το Ζεν δεν είναι να βρεις τις απαντήσεις αλλά να χάσεις τις ερωτήσεις». Χωρίς χρώμα δεν έχεις ταραχή και χωρίς ταραχή έχεις ηρεμία.
Πως μια παλιά κουζίνα μεταμορφώθηκε σε έναν χαρούμενο φωτεινό χώρο!
Ο Ιαπωνικός Μινιμαλισμός πολλές φορές ξεγελά το μάτι. Παρότι μπορεί να πιστέψεις ότι αποτελεί έλλειψη στολισμού ή διακόσμησης, οι αντιθέσεις είναι συνεχείς μέσα από διαφορετικούς τόνους στο φινίρισμα, ενώ ως τελειομανείς οι σχεδιαστές δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Για αυτό το Τόκυο είναι ίσως μαζί με το Μιλάνο οι παγκόσμιες πρωτεύουσες των designers.
Υ.Γ. Το σετ αλατοπίπερο-βότσαλα, το πατάκι κουζίνας μπαμπού και τα σουπλά από καλάμι δεν χρειάζεται να τα αναφέρουμε στον στάνταρ εξοπλισμό. Σωστά;