Θάλασσα, βροχή, λεκάνη τουαλέτας, ποτήρι με νερό, όλα αυτά είναι τα πιθανά σημεία που μπορεί να καταλήξει το κινητό σου τηλέφωνο. Πως το σώζεις; Ακολουθούν δοκιμασμένοι τρόποι για το τι να κάνεις και τι να μην κάνεις!
Τι να ΜΗΝ κάνεις
Αν το τηλέφωνό σου πέσει σε νερό, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνεις τα παρακάτω πράγματα:
Πιστολάκι
Με ζεστό αέρα το πιστολάκι μπορεί να κάψει το κινητό σου τηλέφωνο. Με κρύο ή ζεστό αέρα θα στείλει το νερό ακόμα και σε σημεία που δεν έχει εισχωρήσει.
Να δω αν δουλεύει;
Όχι. Να μην δεις. Σε καμία περίπτωση μην το ανοίξεις μέχρι να ολοκληρώσεις όλη την διαδικασία που θα δεις στην ενότητα «Τι πρέπει να κάνω;». Επίσης, μην πατήσεις κανένα κουμπί. Αν το ανοίξεις το πιο πιθανό είναι να βραχυκυκλώσει.
Να το τινάξω;
Ούτε. Το πιο πιθανό είναι να πάει νερό σε σημεία που δεν είχαν βραχεί.
Φούρνος μικροκυμάτων
Που πήγε το τηλέφωνο, μετά την έκρηξη; Παντού. Μπούμ!|
Τι Πρέπει να κάνω;
Κλείστο απευθείας
Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να το κλείσεις. Μην χάνεις χρόνο με κουμπιά. Βγάλε αμέσως την μπαταρία! Βγάλε κατευθείαν κάρτες SD και SIM και σκούπισέ τα όλα με ένα πανί. Στο 99% των περιπτώσεων δεν έχουν πάθει τίποτα, εκτός αν το τηλέφωνο «έκανε βουτιά» την ώρα που δεν πρόσεχες.
Σκούπισέ το
Με ένα πανί σκούπισε το τηλέφωνο και όλα τα μέρη του. Δείξε μεγάλη προσοχή στις επαφές της μπαταρίας και του τηλεφώνου. Το πιο πιθανό είναι να μην γλιτώσεις κάποιο κουσούρι της μπαταρίας (να ξεφορτίζει πιο γρήγορα για παράδειγμα), αλλά έχεις πολλές ελπίδες να το σώσεις.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ηλεκτρική σκούπα ή σκουπάκι χειρός να τραβήξει το νερό. Δεν το έχουμε δοκιμάσει, αλλά λένε ότι δουλεύει.
Το μικρό… μυστικό! (με μεγάλο… ρίσκο!)
Το μικρό μυστικό που δεν γράφει κανείς και οφείλεις να γνωρίζεις! Σου έπεσε το τηλέφωνο στην θάλασσα; Λυπάμαι για αυτό που θα σου πω, αλλά πρέπει να το ξεπλύνεις με καθαρό νερό, γιατί το αλάτι μπορεί να καταστρέψει τα πάντα εκεί μέσα. Κάνε το ίδιο αν το τηλέφωνο πέσει σε ρόφημα με ζάχαρη, ανθρακικό ή αλκοόλ.
Προσέχουμε για να έχουμε
Αυτό ισχύει τόσο για το πριν όσο και για το μετά. Στην παραλία, καλό είναι να έχεις το τηλέφωνό σου σε μια αδιάβροχη θήκη κινητου -σακουλίτσα just in case. Προτίμησε διάφανη, για να βλέπεις αν έχεις ειδοποιήσεις ή την ώρα, χωρίς να χρειαστεί να το βγάλεις.
Ρύζι
Ξεχνάς ότι έχεις κινητό για πολλές ώρες και το βάζεις σε αεροστεγή συσκευασία με ρύζι. Το ρύζι έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία και θα στεγνώσει το τηλέφωνό σου. Μην ανοίξεις την συσκευή πριν περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες.
Στην περίπτωση που δεν έχεις κάποια αεροστεγή σακούλα, χρησιμοποίησε το αγαπημένο ταπεράκι της μαμάς, αλλά θυμήσου ότι πρέπει να βάλεις και την μπαταρία μέσα στο τάπερ με το ρύζι και να καλυφθούν όλα τα κομμάτια μέχρι πάνω.Μετά από 24 ώρες τοποθέτησε την μπαταρία και έχεις πάλι τηλέφωνο!
Φάκελος iPhone
Στα iPhones προτίμησε σακουλάκια σιλικόνης, αν έχει κάποιος τσαγκάρης κοντά σου. Το όριο θερμοκρασίας για τα iPhone είναι οι 45 βαθμοί κελσίου, οπότε πρόσεχε γενικά.
Δεν βγαίνει εύκολα η μπαταρία, ακολούθησε αυτό ή απευθύνσου στο κοντινότερο κατάστημα σέρβις τηλεφώνων για να αφαιρέσουν την μπαταρία. Σε προηγούμενα μοντέλα της Apple η μπαταρία βγαίνει ξεβιδώνοντας λιγότερες βίδες και πολύ πιο εύκολα.