Γνωρίζουμε ήδη αρκετούς λόγους για να μην κοιμάσαι με το κινητό τηλέφωνο δίπλα σου, αλλά αυτός είναι ο πιο σοβαρός και πρέπει να τον λάβεις υπ’ όψιν σου.
Για αρχή δεν υπάρχει κάτι χειρότερο για την συσκευή την ίδια, από το να την φορτίζεις όλο το βράδυ αφήνοντας την για αρκετές ώρες στο 100%. Οι οδηγίες ορθής χρήσης όλων των μπαταριών λένε ότι δεν πρέπει να περιμένεις την συσκευή να αποφορτιστεί πλήρως, αλλά να αρχίσεις την φόρτιση από το 10-20%. Αυτό θα δώσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην μπαταρία.
Μια φορά στους 3 μήνες πρέπει να την αδειάσεις εντελώς και να φορτίσεις για 8 ώρες. Όμως σε καθημερινή βάση πρέπει να την βγάζεις από την φόρτιση από το 80 μέχρι το 90%. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει ένα τηλέφωνο δίπλα από το κρεβάτι σου, είναι απλά να χαλάσει την ποιότητα του ύπνου σου λόγω ήχων και ειδοποιήσεων.
Στο θέμα μας: το τμήμα πυροσβεστικής του New Hampshire εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το 53% των παιδιών και εφήβων φορτίζει το smartphone ή το tablet στο στρώμα ή κάτω από το μαξιλάρι.
Πέρα από τα πιθανά προβλήματα υγείας λόγω της πολύωρης επίδρασης της ακτινοβολίας κοντά στον εγκέφαλο κάθε βράδυ, όταν η συσκευή ακουμπά στο στρώμα ή το μαξιλάρι δεν υπάρχει τρόπος να διασκορπιστεί η θερμότητα, η οποία ανεβαίνει συνεχώς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να πιάσει φωτιά το μαξιλάρι ή το στρώμα με τεράστιο κίνδυνο για την υγεία του παιδιού.
Σε έρευνα του Pop Sugar to 72% και το 89% των εφήβων έχουν τουλάχιστον μια συσκευή στο περιβάλλον του ύπνου τους. Ακόμα και απλά να διατηρείς ανοιχτό το laptop στην πρίζα η θερμοκρασία της μπαταρίας λιθίου, γιγαντώνεται συνεχώς και αν ακουμπάει στο κρεβάτι υπάρχει περίπτωση (έστω και μικρή) να πιάσει φωτιά.
Αν σκεφτούμε ότι και εμείς μπορεί να κοιμηθούμε με μια συσκευή στην φόρτιση, φαντάσου πόσο πιο εύκολο είναι για έναν έφηβο.
Στα laptop, εφόσον έχεις καλώδιο, καλύτερα να αφαιρέσεις την μπαταρία εντελώς και να την χρησιμοποιείς μόνο όταν το μετακινείς. Εναλλακτικά μια βάση για laptop -ιδανικά- με ψύκτρα, θα σου λύσει τα χέρια. Τα κινητά και τα tablet καλύτερα να φορτίζονται όταν είμαστε παρόντες.
Υπερθέρμανση μπορεί να προκύψει ακόμα και αν φορτίζεις μια συσκευή σε επίπεδη επιφάνεια καναπέ, όπου και πάλι επειδή η μπαταρία εφάπτεται στο ύφασμα, η θερμότητα δεν μπορεί να διαφύγει. Οποιεσδήποτε θερμοκρασίες πιο ακραίες από τους -40 ή τους +50 βαθμούς κελσίου, μπορεί να οδηγήσουν στην καταστροφή της συσκευής.
Οπότε ειδικά το καλοκαίρι:
- Μην αφήνεις συσκευές με μπαταρία λιθίου μέσα στο αυτοκίνητο.
- Μην φορτίζεις παρατεταμένα (μετά την ολοκλήρωση της φόρτισης)
- Μην ακουμπάς τις συσκευές σε επίπεδες εύφλεκτες επιφάνειες όπως στρώματα ή ακόμα χειρότερα κάτω από το μαξιλάρι.
Τον χειμώνα απλά κράτησε τις συσκευές μακριά από τζάκι ή θερμαντικά σώματα!