Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα σπίτι είναι αυτό του ελλιπούς φωτισμού. Εμείς είμαστε εδώ γι άλλη μια φορά να δώσουμε τις λύσεις!
Μπορεί να βρίσκεσαι δίπλα από μεγάλα κτήρια ή οι πολυκατοικίες να είναι πολύ κοντά η μια στην άλλη και να έχεις τις τέντες κατεβασμένες, μπορεί απλά το διαμέρισμα να έχει λάθος προσανατολισμό ή τα παράθυρα να είναι μικρά. Το γεγονός είναι ότι ο φωτισμός δεν σε καλύπτει και πρέπει να βρούμε πρακτικές και πραγματικές λύσεις.
[uc_layout id=20498 title=”Spitishop-kourtina-lefki-imidiafani” ]
Σε μια εποχή που η αστική ζούγκλα είναι το σπίτι μας, ο διαθέσιμος χώρος διαβίωσης ανά κάτοικο ολοένα και συρρικνώνεται στις μεγαλουπόλεις και τις μητροπόλεις του κόσμου. Ευτυχώς δεν έχουμε ακόμα επίπεδο διαβίωσης τύπου Hong Kong, αλλά και πάλι το επίπεδο ζωής έχει πέσει και ο κακός φυσικός φωτισμός το ρίχνει περισσότερο. Αυτή τη φορά δεν θα ασχοληθούμε με λύσεις όπως το άνοιγμα παραθύρων ή φεγγιτών, αλλά με πιο οικονομικές συμβουλές που απευθύνονται σε όλους και μέσα από 8 περιπτώσεις, θα σε βοηθήσουμε να αποκτήσεις περισσότερο φως σε ένα σκοτεινό σπίτι.
Πριν μετακομίσεις σε ένα σπίτι, όταν θα επιλέγεις επιπλέον έπιπλα ή κατασκευαστικά στοιχεία του σπιτιού προτίμησε γυαλιστερές επιφάνειες. Ειδικά στην περίπτωση που έχεις εντοπίσει το πρόβλημα. Αν διαμένεις ήδη στο σπίτι εκμεταλλεύσου τις ήδη υπάρχουσες γυαλιστερές επιφάνειες και επέλεξε στοχευμένα τις νέες που θα δώσουν λύση. Προτίμησε καθρέφτες, γυάλινες επιφάνειες πίσω από τον νεροχύτη αντί για πλακάκια, διαφανή έπιπλα και καθρέφτες που αντανακλούν και διαχέουν το φως σε όλο το δωμάτιο.
[uc_layout id=18433 title=”Pakketo-skampo-mpar-ksylino-karydi”]
Με τους καθρέφτες έχουμε καταπιαστεί εκτενώς σε παλαιότερα άρθρα μας, αλλά θα το επαναλάβουμε: Οι καθρέφτες καλό είναι να τοποθετούνται απέναντι από παράθυρα ή ανοίγματα. Αυτό το ξέρουμε εδώ και 3.000 χιλιάδες χρόνια όπου τοποθετούνταν ανακλαστικές επιφάνειες απέναντι από οπές και ανοίγματα στα δημόσια κτήρια. Ταυτόχρονα, όσο μεγαλύτερη η επιφάνεια, τόσο περισσότερο φως διαχέεται στον υπόλοιπο χώρο. Στο έξυπνο τρικ της φωτογραφίας βλέπεις το φωτιστικό μπροστά από τον καθρέφτη, που πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες φωτισμού του φωτιστικού.
Το ταβάνι δεν θα μπορούσε να λείψει από την εξίσωση. Οι ανακλαστικές επιφάνειες βοηθούν και αυτές, ενώ τα σποτάκια μπορούν να βοηθήσουν να χυθεί άπλετο φως στην…κρεβατοκάμαρα. Το άλλο τρικ είναι το ταβάνι να είναι σε έστω και ελάχιστα πιο ανοιχτή απόχρωση από τους τοίχους. Αυτό ανοίγει το δωμάτιο και χαρίζει αίσθηση μεγαλύτερου, πιο φωτεινού και λαμπερού χώρου.
Τοίχοι, ξύλινες πόρτες, πόσο μπανάλ! Είναι στις περιπτώσεις που αναφέραμε στην εισαγωγή. Αξίζει μόνο στην περίπτωση που το σπίτι είναι δικό σου. Οι γυάλινες πόρτες και οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες για τον φωτισμό στο σπίτι. Το μόνο αρνητικό είναι πως ανοίγουν πιο εύκολα από τις θωρακισμένες πόρτες και πως δεν κλείνουν πάντα αεροστεγώς. Για τα παράθυρα αλουμινίου, καλό είναι να περιμένεις το νέο Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, όπου θα υπάρχει επιδότηση σύμφωνα με τις πληροφορίες μας για το 50% και τραπεζική χρηματοδότηση ή ίδια κεφάλαια για το υπόλοιπο 50%.
Μια σίγουρη λύση είναι να επιλέξεις μια ανοιχτόχρωμη χρωματική παλέτα που αντανακλά το φως, σε αντίθεση με τα σκούρα χρώματα που το απορροφούν. Για αντίθεση επέλεξε γήινες αποχρώσεις ή ουδέτερες σκούρες αποχρώσεις σε μικρή ποσότητα. Τα χρώματα που πρέπει να αποφύγεις είναι το κόκκινο, το πορτοκαλί και φυσικά το μαύρο τα οποία και απορροφούν το φως σε μεγαλύτερο βαθμό ακόμα και αν έχουν περλέ φινίρισμα, αστάρι και ότι θα μπορούσε να βοηθήσει. Για τα παρκέ προτίμησε γυαλιστερό φινίρισμα και ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις.
[uc_layout id=19984 title=”Homemarkt-kanapes-trithesios-gkri”]
Τα έπιπλα και οι επιφάνειες οι οποίες έχουν σκόνη αποτυγχάνουν στην αντανάκλαση του φωτός. Άρα ήρθε η ώρα για ξεσκόνισμα και μιας και άρχισες τακτοποίησε λιγάκι και τον υπόλοιπο χώρο. Ιδιαίτερη βάση δώσε στα παράθυρα, τους πάγκους, τους καθρέφτες και …τις λάμπες, ώστε το φως να έρχεται με πλήρη ισχύ.
Η τοποθέτηση κουρτινών δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Το ίδιο προβληματικά μπορεί να γίνουν έπιπλα μπροστά από παράθυρα ή δέντρα έξω από αυτά. Ένα κλαδευτήρι ή ένα πριονάκι θα σε βοηθήσει να κόψεις τα κλαδιά που σε ενοχλούν, ενώ για τα έπιπλα, απλά μην τα τοποθετείς μπροστά από πηγές φωτός! Στην περίπτωση που βλέπεις, ο καναπές αισθητικά και πρακτικά θα ήταν καλύτερα μπροστά από το καλοριφέρ. Αλλά σκέψου τι αποτέλεσμα θα είχε ο σκούρος καναπές μπροστά από το παράθυρο. Θα έκοβε το φως από το παρκέ.
Γενικά έχουμε ασχοληθεί επισταμένα με το ζήτημα του φυσικού και μη φωτισμού, οπότε θα σε αφήσουμε συντροφιά με άρθρα για δωμάτια χωρίς παράθυρα, κακό ή ελλιπή φωτισμό!