Σε ένα μακρόστενο σαλόνι με τζάκι, όρισε πρώτα το πέρασμα και μετά τη θέση του καναπέ. Μάζεψε τα καθίσματα σε μια ζώνη συζήτησης, κράτησε ελεύθερη την περιοχή της εστίας και απόφυγε να παρατάξεις έπιπλα σε όλο το μήκος των δύο τοίχων.

Το τζάκι είναι σταθερό σημείο αναφοράς, αλλά δεν χρειάζεται κάθε κάθισμα να κοιτάζει αυστηρά προς αυτό. Η σωστή διάταξη εξαρτάται από τις πόρτες, το πλάτος του χώρου και τη σχέση με την τηλεόραση.
Σχεδίασε πρώτα τη διαδρομή δίπλα στο τζάκι

Σχεδίασε την κάτοψη και σημείωσε το σώμα του τζακιού μαζί με την προεξοχή του δαπέδου μπροστά του. Πρόσθεσε πόρτες, παράθυρα και το άνοιγμα της μπαλκονόπορτας. Η διαθέσιμη επιφάνεια για τα έπιπλα είναι όση απομένει μετά από αυτά τα σταθερά στοιχεία, όχι ένα άδειο ορθογώνιο με τις εξωτερικές διαστάσεις του δωματίου.
Έπειτα χάραξε τη συνηθισμένη διαδρομή από την είσοδο προς το μπαλκόνι ή το επόμενο δωμάτιο. Όπου το επιτρέπει η κάτοψη, κράτησε αυτή την πορεία κοντά στη μία μεγάλη πλευρά. Έτσι δεν χρειάζεται κάποιος να περνά ανάμεσα στον καναπέ και στο τραπεζάκι κάθε φορά που διασχίζει το σαλόνι.
Περίπου 90 εκ. καθαρού περάσματος αποτελούν χρήσιμη αφετηρία δοκιμής, όχι καθολική προδιαγραφή προσβασιμότητας ούτε απόσταση ασφαλείας από φωτιά. Για την εστία ισχύουν οι οδηγίες του συγκεκριμένου συστήματος και ο έλεγχος αρμόδιου τεχνικού. Χαλιά, κουρτίνες και έπιπλα μένουν έξω από την απαιτούμενη ζώνη ασφαλείας.


Ο καναπές στη μεγάλη πλευρά, η παρέα πιο κοντά
Όταν το πλάτος είναι περιορισμένο, ένας ίσιος καναπές κατά μήκος του τοίχου συνήθως αφήνει πιο καθαρή τη μέση από μια μεγάλη γωνιακή σύνθεση. Το μέγεθος του πρέπει να ελέγχεται μαζί με το βάθος του, τα μπράτσα και το τραπεζάκι. Ένα κάθισμα που φαίνεται λεπτό σε φωτογραφία μπορεί να δεσμεύει αρκετό πραγματικό χώρο.
La RedouteΜισός καναπές 2 θέσεων από βελούδο stone
La RedouteΠολυθρόνα από μασίφ ξύλο καρυδιάς και βελούδο
La RedouteΧαλί με πλεκτή υφή 120x170 cm Μ120xΠ170cm
La RedouteΒοηθητικό τραπεζάκι από κεραμικό Μ34xΠ34xΥ45cm
DesignPlusΦωτιστικό Επιτραπέζιο Chameleon Κεραμικό Χρυσό-Πράσινο 30x30x55εκ.
La RedouteΈπιπλο τηλεόρασης με 2 πόρτες και 2 ράφια Μ35xΠ160xΥ40cm
decoshop.grΚαναπές 3θέσιος Amora βελούδο κυπαρισσί-χρυσό 180x81x77εκ
decoshop.grΠολυθρόνα Melita μπεζ μπουκλέ με καφέ μεταλλικό πόδι 68,5x65x69εκ
decoshop.grΧΑΛΙ ΓΙΟΥΤΑ OSSOLA RUST – 160cm x 230cm
decoshop.grΤραπέζι σαλονιού Skerta σετ 2τεμ λευκό sintered stone mdf με καρυδί βάση
decoshop.grΦΩΤΙΣΤΙΚΟ ΟΡΟΦΗΣ ΜΕ ΟΨΗ ΠΕΤΡΑΣ STONER (S) ΓΚΡΙ/ΚΑΦΕ – 37x30x45Υεκ.
decoshop.grΈπιπλο τηλεόρασης Podizor σε oak-ανθρακί απόχρωση 120x45x42.5εκ
Σκέψου, για παράδειγμα, δωμάτιο πλάτους 3,40 μ. Αν ο καναπές καταλαμβάνει 90 εκ., το τραπεζάκι 55 εκ. και το κενό μεταξύ τους 45 εκ., απομένουν 1,50 μ. πριν υπολογιστεί οτιδήποτε απέναντι. Ένα έπιπλο βάθους 35 εκ. μειώνει αυτό το υπόλοιπο σε 1,15 μ. Πρόκειται για αριθμητική δοκιμή συγκεκριμένου σεναρίου, όχι έτοιμη λύση για κάθε σαλόνι.
Μια πολυθρόνα στραμμένη ελαφρά προς τον καναπέ κλείνει τη σύνθεση χωρίς να χρειάζεται δεύτερος μεγάλος καναπές. Τοποθέτησε τη εκεί όπου δεν κόβει την πρόσβαση στην εστία. Αν περιστρέφεται ή έχει υποπόδιο, έλεγξε και τη θέση χρήσης, όχι μόνο το αποτύπωμα όταν είναι μαζεμένη.
Τζάκι και τηλεόραση: Δύο διαφορετικές θέες

Η τηλεόραση πάνω από το τζάκι δεν είναι αυτονόητη λύση. Μπορεί να βρεθεί πολύ ψηλά για άνετη θέαση, ενώ η θερμότητα και οι αποστάσεις χρειάζονται ειδικό έλεγχο. Πριν οργανώσεις το καθιστικό γύρω από αυτή την ιδέα, δοκίμασε αν υπάρχει κατάλληλη θέση δίπλα στην εστία ή σε άλλο τμήμα του τοίχου.
Αν το τζάκι βρίσκεται στη στενή πλευρά, ο καναπές μπορεί να σταθεί στον μεγάλο τοίχο και μια πολυθρόνα να στραφεί προς την εστία. Δεν είναι απαραίτητο να βλέπουν όλοι εξίσου καλά και τα δύο σημεία. Δώσε προτεραιότητα στη χρήση που γίνεται καθημερινά και κράτησε το δεύτερο σημείο μέσα στο οπτικό πεδίο, χωρίς να απαιτεί άβολη στροφή του σώματος.
Για περισσότερες μορφές εστίας υπάρχουν οι ιδέες για γωνιακό τζάκι. Εδώ το ζητούμενο είναι η επίπλωση γύρω από ένα υπάρχον τζάκι. Οι εικόνες δείχνουν τη σχέση των επίπλων με τον χώρο και δεν υποκαθιστούν τεχνικό σχέδιο εγκατάστασης ή έλεγχο ασφαλείας.


Σπάσε το μήκος χωρίς να γεμίσεις το βάθος
Το μακρόστενο δωμάτιο δεν χρειάζεται έναν τεράστιο χώρο καθιστικού από άκρη σε άκρη. Οργάνωσε μια συμπαγή ομάδα γύρω από το τραπεζάκι και χρησιμοποίησε το υπόλοιπο μήκος για μια διαφορετική, ήπια λειτουργία. Μια χαμηλή βιβλιοθήκη ή μια μικρή θέση ανάγνωσης αρκεί, αν υπάρχει χώρος μετά τον έλεγχο της κυκλοφορίας.
Το χαλί μπορεί να ενώσει τον καναπέ και την πολυθρόνα, αφήνοντας τη βασική διαδρομή αναγνωρίσιμη δίπλα τους. Απόφυγε ένα πολύ στενό χαλί που επαναλαμβάνει το σχήμα διαδρόμου. Προτίμησε αναλογίες που αγκαλιάζουν την ομάδα των καθισμάτων και έλεγξε ότι η ακμή του δεν σηκώνεται στο σημείο όπου περπατάς.
Αν χρειάζεται και τραπεζαρία, η χωροθέτηση θέλει ξεχωριστή δοκιμή με καρέκλες τραβηγμένες. Ο οδηγός για μικρό σαλόνι με καναπέ και τραπεζαρία εξετάζει αυτή τη συνύπαρξη. Μην προσθέσεις τραπέζι στο κενό που έχεις μόλις εξασφαλίσει για να λειτουργεί το πέρασμα.


Φως και υφές που ολοκληρώνουν τη διάταξη

Όταν οι θέσεις λειτουργούν, ένωσε το σύνολο με υλικά που επανέρχονται σε μικρές δόσεις. Ένα πέτρινο τζάκι μπορεί να συνδεθεί με μάλλινο χαλί, ξύλινο τραπεζάκι και μαξιλάρια σε σκουριά ή πράσινο. Δεν χρειάζεται η βαριά υφή της πέτρας να επαναληφθεί σε κάθε τοίχο για να φαίνεται η σύνθεση ολοκληρωμένη.
Στο μακρύ δωμάτιο, δύο ή τρεις χαμηλότερες πηγές φωτός δίνουν βάθος σε διαφορετικά σημεία. Μια λάμπα κοντά στην πολυθρόνα και ένα ήπιο φως στη βιβλιοθήκη αποφεύγουν την εικόνα ενός φωτεινού κέντρου με σκοτεινές άκρες. Τα καλώδια πρέπει να ακολουθούν την περίμετρο και να μην περνούν μέσα από την κύρια διαδρομή.
Κάνε την τελική δοκιμή με το δωμάτιο σε κανονική χρήση: κάποιον στον καναπέ, ανοιχτή μπαλκονόπορτα και το τραπεζάκι στη θέση του. Αν περνάς χωρίς ελιγμούς και τα καθίσματα παραμένουν μια παρέα, η διάταξη πετυχαίνει. Το τζάκι τότε δίνει χαρακτήρα στο σαλόνι, χωρίς να υπαγορεύει κάθε εκατοστό του.
































