Κάποια αναπάντητα ερωτήματα κατατρέχουν τους ανθρώπους από την αυγή του είδους μας. Πόσο ψηλά να βάλω τις κουρτίνες; Πόσα vintage αντικείμενα μπορώ να έχω στο σπίτι χωρίς να θυμίζει μουσείο ή το σπίτι της γιαγιάς; Πόσο φθηνά είναι τα ντουλάπια που βάζουν οι πολιτικοί μηχανικοί σε ένα σπίτι;
Όλα αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα, θα τα απαντήσουμε εμείς για σένα και ταυτόχρονα θα σου προτείνουμε μικρές αλλαγές με μεγάλη συνεισφορά στην αλλαγή του σπιτιού σου προς το καλύτερο!
Λάθος 1ο: Έχεις τις κουρτίνες πολύ χαμηλά
Όταν τοποθετείς τις κουρτίνες χαμηλά και ακριβώς στο πλάτος των παραθύρων, τα παράθυρα φαίνονται μικρότερα από την πραγματικότητα. Αντίθετα αν τις τοποθετήσεις ψηλά και με 30 εκατοστά πλεόνασμα από κάθε μεριά, τα παράθυρα φαίνονται μεγαλύτερα.
Σίγουρα θα κοστίζει περισσότερο λόγω του έξτρα υφάσματος, αλλά η επένδυση θα βγάλει τα λεφτά της σε στυλ!
Λάθος 2ο: Πήρες σπίτι με έτοιμα ντουλάπια, νησίδες και άλλα
Είναι λάθος, αλλά είναι και σωστό. Εξαρτάται που θα πέσεις. Οι πολιτικοί μηχανικοί ενίοτε για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους, θα τοποθετήσουν ντουλάπια, νιπτήρες, πόρτες και υλικά από…το δεύτερο ράφι. Το ίδιο για παράδειγμα μπορεί να συμβεί με τους ηλεκτρολόγους και να τοποθετήσουν καλώδια μικρότερης διαμέτρου και να σου πέφτει ο γενικός για να κερδίσουν 15-20 ευρώ.
Από την άλλη, αν ο πολιτικός μηχανικός έχει αρκετή δουλειά, θα πάρει τα ντουλάπια σε έξτρα εκπτωτική τιμή (χονδρικής) και θα στα δώσει λίγο πιο φθηνά από την τιμή που θα τα αγόραζες εσύ (λιανικής). Οπότε και αυτός θα βγάλει κέρδος και εσύ θα έχεις σούπερ ντουλάπια.
Καλό είναι να έχεις μια εικόνα τι είδους επαγγελματίας είναι, πριν του αναθέσεις την δουλειά. Ανάλογα με το portfolio που έχεις δει, κρίνε και αποφάσισε αν θα δώσεις κάποιες δουλειές έξω ή στον πολιτικό μηχανικό.
Λάθος 3ο: Άβολα καθίσματα
Συνήθως κάτι άβολο, δίνει την εντύπωση του φθηνού. Οι καναπέδες με πιο βαθιά και πιο πλατιά μαξιλάρια (ας είναι και διθέσιος), ανεβάζουν κατακόρυφα το αίσθημα της άνεσης. Προσοχή στο δέρμα ή την δερματίνη, γιατί μπορεί να φαίνεται πολυτελές, αλλά ένας καναπές από αυτά τα υλικά μπορεί να είναι από πολύ άνετος έως πολύ ενοχλητικός.
Λάθος 4ο: Τέχνη με το κιλό
Αν θέλεις να βάλεις κάποιο γνωστό έργο τέχνης, μπορείς να παραγγείλεις πίνακα σε καμβά. Προτίμησε κάτι πρωτότυπο ή κάτι που δεν εκτυπώνεται συχνά.
Επέλεξε κάτι εντελώς διαφορετικό! Αν προτιμήσεις πίνακες με αναγεννησιακά έργα, θα δεις ότι παρά το γεγονός ότι είναι πασίγνωστα, δεν εκτυπώνονται τόσο συχνά όσο τα έργα καλλιτεχνών του 20ου αιώνα.
Λάθος 5ο: Αταξία
Αν τοποθετήσεις 100 πράγματα στο σαλόνι σου, όσο οργανωμένα και να νομίζεις ότι είναι καταλήγουν να αποτελούν «θόρυβο» για το μυαλό και τα μάτια. Ότι θέλεις να φαίνεται, ανέδειξε το, ότι πιστεύεις ότι είναι περιττό, φύλαξε το.
Μπορείς να κατηγοριοποιήσεις τα διακοσμητικά σου ανά εποχές, κρατώντας κάποια κομμάτια όλο το χρόνο και εναλλάσσοντας το θέμα. Όλα όμως τα αντικείμενα οφείλουν να έχουν τοποθετηθεί και όχι παρατηθεί κάπου.
Λάθος 6ο: Χαλί που υπολείπεται σε μέγεθος
Ένα μικρό χαλί, θα κάνει το σαλόνι σου να φαίνεται πρόχειρο. Τα χαλιά πρέπει να βγαίνουν 60 εκατοστά με ένα μέτρο πίσω από κάθε καρέκλα. Όλα τα βασικά έπιπλα του σαλονιού, όπως οι καναπέδες, καλό είναι να ακουμπούν στο χαλί τουλάχιστον τα μπροστινά τους πόδια.
Εναλλακτικά μπορείς να πάρεις ένα ωραιότατο χαλί των 40-50 ευρώ και να διακοσμήσεις σε στρώσεις. Βάζεις το μικρό από πάνω και ξεμπέρδεψες με στυλ…
Λάθος 7ο: Φως μόνο στο ταβάνι
Αν στηρίζεσαι σε φως μόνο στο ταβάνι, το πιο πιθανό είναι να το έχεις χάσει το παιχνίδι (και ό,τι καταφέρει να σώσει το dimmer). Αν όμως έχεις 3 πηγές φωτός τοποθετημένες τριγωνικά στο δωμάτιο (πέρα από τον φωτισμό οροφής), μπορείς να επιλέξεις το ένα ή τα δύο που σε εξυπηρετούν καλύτερα κάθε φορά. Πολύ συχνό ακόμα είναι να ανοίγεις το φωτιστικό οροφής και ένα επιτραπέζιο ή επιδαπέδιο.
Λάθος 8ο: Πολλά και παλιά
Οι μικρές vintage στυλιστικές παρεμβάσεις είναι καλοδεχούμενες -σχεδόν- σε κάθε σπίτι. Όμως πάρα πολλά vintage αντικείμενα και έπιπλα δημιουργούν δυσαρμονία με τα μοντέρνα ή κάνουν το σπίτι να φαίνεται πολύ βαρύ.
Επέλεξε μείξεις παλιών και νέων επίπλων, ώστε να δημιουργήσεις ένα ενδιαφέρον μείγμα διακόσμησης. Ο συνεκτικός κρίκος θα είναι κάποιες κοινές αποχρώσεις μεταξύ των επίπλων και όλα θα δείχνουν chic και όχι «πέθανε η γιαγιά και δεν μου πάει η καρδιά να τα πετάξω».