Μπορεί η Ολλανδία να είναι περισσότερο διάσημη για τις τουλίπες, όμως κρύβει αγάπη αιώνων για την διαμόρφωση κήπων. Ας δούμε κάποιες ιδέες που μπορείς να εφαρμόσεις στον κήπο σου!
Δεκάδες Ολλανδοί εξερευνητές ανά τους αιώνες, εκπροσωπώντας την κάποτε ισχυρή αποικιοκρατική ναυτική δύναμη, επισκέφθηκαν όλο τον κόσμο και ως αποτέλεσμα, έφεραν πίσω μαζί τους δεκάδες φυτά, λουλούδια και λαχανικά. Αυτό οδήγησε στην τελειοποίηση της ανθοκομικής τέχνης κάτι για το οποίο οι Ολλανδοί είναι από τους πιο φημισμένους στον κόσμο.
Βλέπεις κάπως έπρεπε να επιβιώσουν τα φυτά, σε συνθήκες πολύ διαφορετικές από τις χώρες που αποκτήθηκαν. Ειδικά για τα φυτά των τροπικών περιοχών και της Αφρικής η προσαρμογή έμοιαζε ακατόρθωτη.
Φύτεψε βολβούς!
Οι βολβοί ανθίζουν βγάζοντας ένα στέλεχος με ένα ή περισσότερα λουλούδια. Πολλαπλασιάζονται μόνοι τους με πλειάδα τρόπων. Στους βολβούς ανήκουν 5 οικογένειες φυτών, ενώ τα υπόλοιπα που αποκαλούμε λανθασμένα έτσι πολλαπλασιάζονται διαφορετικά (βλέπε ανεμώνες, φρέζιες, κρόκοι κτλ). Μόλις πέσουν τα λουλούδια και κιτρινίζει το φύλλωμα, κόβουμε τον βλαστό και τις ρίζες και αποθηκεύουμε για την επόμενη χρονιά.
Είναι εύκολοι στην φροντίδα σε γενικές γραμμές (εκτός από την τουλίπα) με αποτέλεσμα τα όμορφα λουλούδια τους να σε συντροφεύουν για πολλά χρόνια. Μπορείς να τους αναμείξεις στον κήπο, καθώς έχουν παρεμφερείς ανάγκες.
Ο μοντερνισμός της Mien Ruys
Ένας από τους αρχιτέκτονες τοπίου που επηρέασαν βαθύτατα τον 20ο αιώνα ήταν η Mien Ruys. Συνήθιζε να δημιουργεί αντιθέσεις ανάμεσα σε ανέμελα χορτάρια και φράχτες κήπου με συμμετρία και γωνίες. Πρόδρομος πολλών μεγάλων ολλανδών αρχιτεκτόνων κήπων, άφησε το στίγμα της και πειραματίστηκε πολύ σε κήπους με την υφή και το φύλλωμα των φυτών.
Πλωτοί κήποι
Δύσκολο να το κάνεις, αλλά αξίζει να το αναφέρουμε: Πολλές βάρκες-σπίτια στο κανάλι Prinsengracht του Άμστερνταμ, έχουν κήπους στην οροφή τους και ζαρντινιέρες στο ντεκ. Δείχνει την αγάπη τους για το πράσινο, με κάθε ευκαιρία, με κάθε δυνατό τρόπο και αυτό θέλουμε να κρατήσεις. Είναι κομμάτι του πολιτισμού τους και της λαογραφίας τους.
Σε ομάδες!
Ο Ολλανδός σχεδιαστής κήπων (αρχιτέκτονας τοπίου) Piet Oudolf, συνηθίζει να τοποθετεί ανθεκτικά, πολυετή φυτά σε μεγάλες ομάδες. Είναι μια τεχνική που ανέπτυξε ο ίδιος και αργότερα εξήγαγε σε κήπους όλου του κόσμου. Ομαδοποιημένα, τα λουλούδια φαίνονται ως χρωματιστές «ανταύγειες» και δίνουν παιχνιδιάρικο στυλ, λες και κάποιος εξπρεσιονιστής ζωγράφος είπε «Ας βάλω εκεί λίγο κίτρινο και εδώ λίγο μωβ»!
Το υγρό στοιχείο
Όπως και οι Ιάπωνες (ο επόμενος λαός που θα καταπιαστούμε), έτσι και οι Ολλανδοί τρέφουν αγάπη για το νερό και τις τεχνητές λίμνες. Εκτιμούν κυρίως την ηρεμία και την χαλάρωση που μπορεί να σου προσφέρει το νερό σε έναν κήπο και έχει κεντρικό ρόλο στην κουλτούρα τους. Θαλασσινός λαός αυτοί, θαλασσινός και εμείς, είναι ένα στοιχείο που μπορούμε να κατανοήσουμε και να εντάξουμε με ευκολία!