Παρά το γεγονός ότι δεν μπορείς να συνδέσεις το όνομά του με το φυτό, ο Φίκος ο Ελαστικός είναι στα 10 πιο διαδεδομένα φυτά (δέντρα) στην Ελλάδα για σκιερό ή εσωτερικό χώρο.
Ποιος είναι ο Φίκος ο Ελαστικός; Είναι ένα φυτό που έχει έρθει από την Ασία, με σαρκώδη, γυαλιστερά φύλλα και στην χώρα μας έχει εγκλιματιστεί πλήρως! Αν το όνομα σε παραξενεύει λιγάκι είναι γιατί είναι ξαδερφάκι με το αντίστοιχο της Βραζιλίας από το οποίο παράγεται το καουτσούκ.
Μάλιστα ο αιωνόβιος φίκος που βλέπεις πάνω είναι αυτός που μιλάμε, καθώς στην Ελλάδα αν μπει σε χώμα φτάνει μέχρι και τα 10 μέτρα. Ο ινδικός φίκος που έχει πλέον προσαρμοστεί στο ελληνικό κλίμα, φέρει και την ονομασία καουτσουκόδεντρο ή φίκος ελαστικοφόρος, καθώς αν κόψεις φύλλα ή κλαδιά βγάζει ένα λευκό παχύρευστο υγρό, το οποίο αν συμπυκνωθεί μας δίνει το ελαστικό κόμμι.
Η Μεσσηνία και η Κρήτη έχουν το κατάλληλο κλίμα ώστε να φτάσει τεράστια ύψη, στην υπόλοιπη Ελλάδα, αν το φυτέψεις θα γίνει πολύ μεγάλο, ενώ σε γλάστρα και σε εσωτερικό χώρο είναι πιο ελεγχόμενο (1-1,5 μέτρα).
Μοντέρνα τέχνη
Αν δώσεις στον Φίκο τον ελαστικό το κατάλληλο χώμα και λίπασμα (τα πρώτα χρόνια), μπορεί ακόμα και σε εσωτερικό χώρο να γίνει σαν τον άνω εικονιζόμενο. Όμως πρέπει να επιλέξεις ποια κλαδιά θα κρατήσεις, καθώς βγάζει συνεχώς παρακλάδια. Έτσι μπορείς εσύ να ορίσεις πως θέλεις τον φίκο σου, αν και συνιστάται να μην κόψεις πολλά κλαδιά ταυτόχρονα, αλλά σε δύο δόσεις (για να αποφύγεις το σοκ). Εδώ ο φίκος ο ελαστικός, έδωσε ζωή σε ένα διακριτικό μινιμαλιστικό δωμάτιο.
Ελεγχόμενο μέγεθος!
Καθώς με την ποσότητα του χώματος, το πότισμα και το λίπασμα ορίζεις την ανάπτυξη (πολλοί φίκοι γίνονται και μπονζάι!), μπορείς να το βάλεις σε μια μικρή γλάστρα και μια γωνία. Θα ζωντανέψει τον χώρο και δεν θα σε ενοχλήσει ποτέ.
Στο εξωτερικό θεωρείται chic!
Οι ελαστικοί φίκοι έχουν γίνει από τα αγαπημένα φυτά εσωτερικού χώρου για τους διακοσμητές. Τα μεγάλα φύλλα δίνουν και μεγάλη ποσότητα πρασίνου στον χώρο, ενώ η Farrow and Ball τον χρησιμοποίησε στην φωτογραφία ως πρωταγωνιστή για το νέο της χρώμα (ίδια απόχρωση με την εσωτερική πλευρά του φύλλου)!
Όπως βλέπεις η γλάστρα δεν πατάει καλά. Αν κρατήσεις πολλά φύλλα και κλαδιά στο πάνω μέρος, αλλάζει το κέντρο του και αργότερα ο φίκος μπορεί να ανατραπεί προς κάποια κατεύθυνση μόλις μεγαλώσει ένα κλαδί αριστερά ή δεξιά. Αν το διαμορφώσεις κλαδεύοντας φρόντισε να ισορροπήσεις το κέντρο βάρους, να βάλεις λίγα χαλίκια παραπάνω πριν βάλεις χώμα στην γλάστρα ή να κρατήσεις ένα κλαδί από την άλλη πλευρά ως αντίβαρο.
Για κάθε στυλ
Κάποια φυτά μπορούμε να πούμε πως λόγω σχήματος ή υφής των φύλλων ταιριάζουν περισσότερο σε ένα χώρο, όπως ο κισσός ή η φτέρη με τα bohemian δωμάτια. Ο Φίκος ελαστικα ταιριάζει σε κάθε σπίτι, κάθε ώρα και κάθε στιγμή. Είναι ο μπαλαντέρ των φυτών μαζί με τους κάκτους.
Περνάνε όμορφα και αυτό βγαίνει προς τα έξω
Έχουν μια ιδανική σχέση όγκου και αρνητικού χώρου, δηλαδή η άποψη που έχεις για τον χώρο που βρίσκεται αν αφαιρέσεις νοητικά το αντικείμενο. Αυτό σου δίνει την ευκαιρία για πολύ όμορφες φωτογραφίες τόσο του δωματίου, όσο και για selfie με τον φίκο! Γράφουν στον φακό εκπληκτικά όπως βλέπεις σε όλες τις φωτογραφίες.
Κάθε ένας είναι διαφορετικός
Όπως οι άνθρωποι. Μπορεί να διαφέρει το μέγεθος, τα σημεία που έχουν κλαδιά, ο όγκος ή όπως βλέπεις η κλίση στον ποικιλόχρωμο ελαστικό φίκο πάνω. Άρα ακόμα και να πάρεις δύο φίκους, αρχικά θα φαίνονται ίδιοι, μεγαλώνοντας όμως θα είναι εντελώς διαφορετικοί.
Η χαρά του ξεχασιάρη
Ακόμα και μια φορά την εβδομάδα ένα πότισμα είναι αρκετό! Έχει μικρές απαιτήσεις και ακόμα και αν τον παραμελήσεις θα επιβιώσει. Θα χάσει φύλλα, θα πιεστεί, αλλά θα επιβιώσει. Αγοράζοντας ένα φίκο να ξέρεις ότι παίρνεις το πιο ανθεκτικό φυτό που κυκλοφορεί μετά τους κάκτους. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα σου αρρωστήσει ποτέ και δεν θα χρειαστεί να τον ψεκάσεις ποτέ για έντομα ή αρρώστιες.
Εδώ έχουν κλαδευτεί πολλές κορυφές και έτσι έχει αρχίσει να παχαίνει ο κορμός!
Για δεκάδες ακόμα άρθρα και για έμπνευση σχετικά με τα φυτά εσωτερικού χώρου και όχι μόνο, κάνε κλικ εδώ!