Ο δρόμος προς την οργανωτική κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Όμως οι καλές προθέσεις δεν επαρκούν ώστε να λειτουργήσουν κάποια πράγματα σωστά.
Αν ψάχνεις κάτι και δεν το βρίσκεις ή αν μια επιφάνεια που την διατηρείς άδεια γεμίζει με κάρτες, κλειδιά και αποδείξεις στο δευτερόλεπτο κάτι δεν πάει καλα με την οργάνωση. Θα σου δώσουμε πρακτικές και εύκολα εφαρμόσιμες συμβουλές, ώστε να μάθεις να λειτουργείς πιο μεθοδικά και να διατηρείς το σπίτι καθαρό πιο εύκολα! Τα προβλήματα και οι λύσεις που ακολουθούν, στηρίζονται στην στρατηγική της Marie Kondo, δημιουργού του συστήματος οργάνωσης Kondo.
Οργανώνεις τον χώρο πριν ξεσκαρτάρεις τα αντικείμενα
Είναι ένα κλασσικό λάθος καθώς διατηρώντας αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι, τα βρίσκεις συνεχώς μπροστά σου. Είναι φύσει αδύνατον να αποθηκεύσεις τα πάντα χωρίς να ξεφορτωθείς τίποτα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ξεσκαρτάρεις αυτά που χρειάζεσαι από αυτά που δεν θέλεις και μετά να οργανώσεις τον χώρο και να βρεις τις τελικές θέσεις.
Λήχτο!
Κάποια στιγμή πρέπει να ξεμπερδεύεις με το ψυγείο και τα ντουλάπια που έχουν εξελιχθεί σε εκκολαπτήριο μικροοργανισμών. Έλεγχε τις ημερομηνίες λήξης και προσπάθησε να βάζεις εκείνα που λήγουν σύντομα μαζί. Το ψυγείο θα σταματήσει να φαίνεται πάντα γεμάτο και θα έχεις αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι.
Τα ντουλάπια που φιλοξενούν προϊόντα μακράς διαρκείας είναι πιο εύκολο να οργανωθούν, απλά να προσέχεις τα βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα που έχουν λιγότερα συντηρητικά και κατά συνέπεια λήγουν πιο γρήγορα. Εγκαινίασε ένα μηνιαίο τσεκάρισμα των τροφών και τήρησέ το!
Στηρίζεσαι υπερβολικά στα συρτάρια-αποθήκες
Πόσο ωραίο φαίνεται το σπίτι σου. Αλλά αν ανοίξεις κάποιο συρτάρι-αποθήκη θα βγουν τα πάντα από εκεί μέσα! Δυστυχώς όλοι έχουμε την εντύπωση ότι κάτι που δεν βλέπουμε δεν υπάρχει. Η αλήθεια όμως είναι πως υπάρχει και σου πιάνει χώρο.
Ακόμα χειρότερα, σταδιακά αυτά τα συρτάρια επεκτείνονται και πολλαπλασιάζονται. Άσε που δεν μπορείς έτσι να βρεις τα πράγματα που χρειάζεσαι όταν τα θέλεις. Μόνη λύση να αδειάσεις ολόκληρο το συρτάρι και να αποφασίσεις τι έχει θέση εκεί και τι όχι.
Πολλά διπλά και τριπλά ή «καλού-κακού»
Το «καλού-κακού» είναι ο καλύτερος φίλος των υπερβολικά πολλών αντικειμένων. Είναι δεκάδες πράγματα το οποία εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τα χρειαστείς για πολλά χρόνια. Ένα πολυκατσαβίδι καθιστά τα υπόλοιπα άχρηστα, εκτός από μερικά ίσια λεπτά που υπό προϋποθέσεις είναι μπαλαντέρ. Το ίδιο ισχύει με βιβλία μαγειρικής ή ένθετα περιοδικών, ηλεκτρικές μικροσυσκευές σε κακή κατάσταση, άδεια μπουκάλια κτλ. Τσέκαρε ακόμα ποια στιλό τελείωσαν ή χάλασαν, ποιοι αναπτήρες είναι άδειοι κ.ο.κ.
Πληθώρα χαρτιών-φωτογραφιών -> Ψηφιοποίηση
Δύσκολο αντικείμενο αυτό και πρέπει να το κάνεις για να έχεις οργανωμένο σπίτι. Μπορείς να φυλάξεις κάπου τα παλιά φιλμ και να πάρεις ένα σκάνερ, ώστε να περάσεις όλες σου τις φωτογραφίες σε ψηφιακή μορφή. Δοκίμασε να κάνεις το ίδιο με χαρτιά και δημόσια έγραφα (στις περιπτώσεις που χρειάζεσαι το πρωτότυπο, διατήρησέ το και μην το πετάξεις).
Πέρα από ένα σκάνερ και εκτυπωτή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εφαρμογές όπως το Camscanner και να γλιτώσεις από την χαρτούρα μια για πάντα!
Οργανώνεις ανά δωμάτιο και όχι ανά αντικείμενο
Έστω ότι συμμαζεύεις το υπνοδωμάτιο. Μοιραία θα μετακινήσεις μια πληθώρα πραγμάτων σε άλλα δωμάτια. Ύστερα που θα πιάσεις τα υπόλοιπα δωμάτια, οτιδήποτε μετακίνησες θα το βρεις μπροστά σου!
Μόνη λύση είναι να τακτοποιείς ανά είδος και όχι ανά δωμάτιο. Άρχισε από τα ρούχα, συνέχισε με τα εργαλεία, πήγαινε στα βιβλία και προχώρησε σε διακοσμητικά και αναμνηστικά.
Λιγότερα διπλωμένα
Περισσότερα κρεμασμένα. Τα πολλά συρτάρια με ρούχα δυσκολεύουν την ικανότητά σου να βρεις κάτι και κατά συνέπεια τσαλακώνεις και τα υπόλοιπα. Προτίμησε περισσότερα κρεμασμένα και ακόμα καλύτερα σε διπλές ή τριπλές κρεμάστρες (στα παντελόνια για παράδειγμα). Την ίδια στιγμή χωρούν πολλά περισσότερα ρούχα κρεμασμένα από διπλωμένα, ενώ μπορείς να τα ομαδοποιήσεις τόσο χρωματικά όσο και ανά είδος.