Τα τελευταία 4 χρόνια δεκάδες καταστήματα εστίασης αγκάλιασαν το ψηφιδωτά και το μωσαϊκό, περισσότερο σε τραπέζια, αλλά όπως θα δεις το trend γιγαντώθηκε. Μήπως ήρθε η ώρα να αρχίσεις να το σκέφτεσαι;
Στο ανθρώπινο μάτι το ψηφιδωτό είναι πολύ θελκτικό, καθώς οι εκατοντάδες ή χιλιάδες πετρούλες που συνεργάζονται με σκοπό ένα μοτίβο το κάνουν να δείχνει πολύ εντυπωσιακό. Ακόμα κάθε ψηφιδωτό φαίνεται διαφορετικό, ανάλογα με την απόσταση του παρατηρητή.
Τα ψηφιδωτά και το μωσαϊκό υπάρχουν στην παράδοσή μας από τα αρχαία χρόνια, χωρίς ποτέ να χαθεί η τέχνη. Τις μεγάλες τους δόξες τις γνώρισαν στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, όπου ως επί το πλείστον αυτή η τεχνική χρησιμοποιήθηκε από μοντερνιστές. Αυτός είναι και ο λόγος που προτιμήθηκε τόσο πολύ στην Ελλάδα στην λογική του μωσαϊκού, όπου ήρθε από το 1960 μέχρι το 1980.
Ταυτόχρονα το μικρό κόστος και η αίσθηση καθαριότητας το καθιστούσε εξαιρετική επιλογή. Για τον ίδιο λόγο είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Ελλάδα οι γρανιτένιοι πάγκοι – μωσαϊκό.
Τα ψηφιδωτά τραπέζια μπορούν να ενταχθούν σε κάθε στυλ διακόσμησης. Ακόμα πιο εύκολο είναι να το δοκιμάσεις σε ένα μικρό τραπέζι, ώστε να πειραματιστείς χωρίς τον φόβο της ζημιάς.
Ελληνικής κατασκευής από το Casa Deco.
Υπάρχουν δύο ιδιαίτερα δημοφιλείς τρόποι να φτιάξεις το ψηφιδωτό σου: με ρητίνη ή με τσιμέντο (μπορείς και με γύψο ή κόλλα, αλλά θέλει περισσότερες γνώσεις). Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσεις τσιμέντο, θα χρειαστείς και άμμο ή μαρμαρόσκονη. Μην αγοράσεις τσιμέντο ταχείας πήξης γιατί δεν θα προλάβεις να βάλεις ούτε ψηφίδα!
Το τσιμέντο στοχεύει στην ομοιογένεια και στην ευκολία της κατασκευής, ενώ η ρητίνη, αναλόγως το είδος, καλύτερα να χρησιμοποιηθεί από ειδικό. Αυτό γιατί κάποια είδη ρητίνης χρειάζονται ειδικό χειρισμό, όπως η εποξική για παράδειγμα. Καθώς η ρητίνη είναι διάφανη τα ψηφιδωτά σου θα αποκτήσουν βάθος και ένα πιο εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα από αυτά με χρήση τσιμέντου.Τα τελευταία όμως θα αποκτήσουν ένα πιο μοντέρνο ή βιομηχανικό στυλ.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις από πέτρες μέχρι χαλίκια και από σπασμένο γυαλί μέχρι σπασμένα κεραμικά, πλακάκια ή μάρμαρα! Αν θέλεις να φτιάξεις τραπέζι και χρησιμοποιήσεις ρητίνη, μπορείς να ενσωματώσεις στο τραπέζι οτιδήποτε θελήσεις να επιδείξεις. Από μολυβένιο στρατιωτάκι ή παλιά παιχνίδια, μέχρι εργαλεία.
Ένα όμορφο τρικ είναι να επιλέξεις τα πλακάκια της αρεσκείας σου, να πάρεις ένα ωραιότατο σφυρί, να τα σπάσεις με ένα απαλό χτύπημα και να τα κολλήσεις ξανά ως ψηφιδωτό!
Οι Βορειοευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι, εντυπωσιάζονται μόλις δουν κάτι αντίστοιχο, καθώς δεν υπήρχε στην παράδοσή τους. Το αποκαλούν terrazzo από την ιταλική λέξη για το ψηφιδωτό, όπου ειδικά στην Βενετία και την Φλωρεντία είχαν εξελίξει την χρήση των ψηφίδων σε άλλο επίπεδο.
[uc_layout id=17247 title=”sticky-tapetsaria-mosaiko” ]
Όπως θα δεις, το μάρκετινγκ δεν έχει τελειωμό, όταν πρόκειται για τα μωσαϊκά και τα ψηφιδωτά. Το μωσαϊκό έφτασε μέχρι το κατάστημα του Valentino στην Νέα Υόρκη το 2014, όπου εξέπληξε τους πάντες. Που να ήξεραν, ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη…
Το κατάστημα του Valentino στη Νέα Υόρκη και ακολουθεί άλλη μια μπουτίκ.
Μήπως τελικά οι κατασκευαστές των δεκαετιών 1960-1980 ήταν πολύ μπροστά;
Αν λοιπόν κληρονομήσεις το σπίτι της γιαγιάς με πάτωμα μωσαϊκό, σκέψου διπλά πριν το αλλάξεις κατά την διάρκεια της ανακαίνισης!