Πάντα υπάρχει λόγος και τρόπος για να κάνεις ένα πρακτικό DIY. Την ίδια στιγμή πάντα χρειάζεσαι φρέσκα μυρωδικά για την κουζίνα σου. Είτε για να φτιάξεις σάλτσα, ρόφημα ή απλά για να νοστιμίσεις το φαγητό σου, η εταζέρα μυρωδικών θα σε βοηθήσει να έχεις από 6 μέχρι 12 γλαστράκια, χωρίς να αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα.
Η Tabitha Blue (η εικονιζόμενη blogger του Fresh Mommy Blog), ανέβασε τον πήχη ψηλά, δημιουργώντας τη πιο όμορφη κρεμαστή εταζέρα που έχουμε δει. Το καλύτερο στην όλη ιστορία, είναι ότι μπορείς να τοποθετήσεις από 2 μέχρι 4 τάβλες που θα φιλοξενούν από 2 μέχρι 3 γλαστράκια (εδώ με 4 ράφια των 3 γλαστρών). Κρατάμε την λογική και κάνουμε την κατασκευή σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες.
Τι θα χρειαστείς
• Τρυπάνι.
• Δύο σπειρωτές ράβδους με ύψος ανάλογα με τα ράφια που θέλεις (ασημένιες, χρυσαφί και χάλκινες διαθέσιμες).
• Παλέτες ή σανίδες (εδώ χρησιμοποιήθηκαν σανίδες από παλέτα πλάτους 14 εκατοστών).
• Καρυδάκια και παξιμάδια.
*Αν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ντίζες, μπορείς να κάνεις το ίδιο με χοντρό σκοινί με κόμπους κάτω από κάθε τάβλα. Όμως θα πρέπει να κάνεις χοντρούς κόμπους και ρισκάρεις να αποκτήσουν κλίση τα ράφια, γιατί είναι δύσκολο να ασφαλίσεις 4 σκοινιά στο ίδιο ύψος.
Πως θα το φτιάξεις!
Για να τρυπήσεις τις σανίδες μέτρα το συνολικό πλάτος και τρύπησε συμμετρικά, αφού πρώτα βεβαιωθείς ότι οι σανίδες έχουν το ίδιο ή παρόμοιο πλάτος. Αν κάνεις τις τρύπες 2-3 εκατοστά από το τέλος της σανίδας και σε πλάτος και σε βάθος, χρησιμοποίησε την τρυπημένη σανίδα ως μέτρο και τρύπησε και τις υπόλοιπες (μέσα από την πρώτη!). Έτσι ακόμα και να μην έχουν το ίδιο πλάτος θα βγουν συμμετρικές.
Τις τρύπες για τα φυτά μπορείς να τις κάνεις με ποτυροτρύπανο που προσαρμόζεται σαν τρυπάνι στο δράπανο, αλλά φρόντισε η διάμετρος των τρυπών να είναι τέτοια που να σφηνώνεις το πάνω μέρος της γλάστρας.
Καθώς οι ράβδοι είναι σπειρωτές μπορείς άνετα να κάνεις τρύπες στο ταβάνι και να τις βιδώσεις σε ούπα. Εναλλακτικά αν προτιμήσεις το σκοινί, μπορείς να ενώσεις τα 4 σκοινιά και να τα πιάσεις όλα μαζί σε ένα γαντζάκι.
Μόλις έχεις όλα τα υλικά, απλά περνάς τις σπειρωτές ράβδους μέσα στις σανίδες και ασφαλίζεις από κάτω με ροδέλες και καρυδάκια.
Το ύψος που θα αφήσεις ανάμεσα σε κάθε ράφι, εξαρτάται από εσένα, αλλά προτείνεται τουλάχιστον 40 εκατοστά και πάνω.
Σημαντικό είναι όπως βάλεις τις ντίζες και συνδέεις τα ράφια, να αλφαδιάζεις, ώστε να σιγουρευτείς ότι τα ράφια θα είναι στην ευθεία και δεν θα σου στραβώσει καμία ντίζα από το έξτρα βάρος, υπό λάθος γωνία.
Ύστερα φύτεψε τα φυτά σε όμοιες γλάστρες (πήλινες, από τερακότα ή πολύχρωμες πλαστικές), γνωρίζοντας φυσικά ότι τις πήλινες ή αυτές από τερακότα, μπορείς να τις βάψεις. Σημαντικό είναι οι γλάστρες να έχουν χείλος που να βγαίνει προς τα έξω ώστε να σφηνώσουν σωστά. Άρχισε να τοποθετείς φυτά και να χαίρεσαι το κρεμαστό κήπο σου!
Φρόντισε το μέρος που θα βάλεις την κατασκευή να είναι ευήλιο, να τα ποτίζεις σύμφωνα με τις οδηγίες του φυτώριου και μπορείς να τα βάλεις στα ράφια ανά κατηγορίες.
Καλά μαστορέματα!