Όταν μπαίνεις σε ένα σπίτι με ενοίκιο είναι απολύτως λογικό να θέλεις να αλλάξεις κάποια πράγματα. Όμως 6 από αυτά μπορεί να σου στοιχίσουν την εγγύηση που έδωσες πριν το νοικιάσεις.
Καλό είναι λοιπόν κάποιες αλλαγές που φαίνονται λίγο πιο δραστικές -το τυρκουάζ ταβάνι για παράδειγμα- να τις έχεις περάσει πρώτα από τον σπιτονοικοκύρη σου ώστε να μην αφαιρεθούν από την εγγύηση.
Θυμήσου ότι δεν έχουν όλοι το ίδιο εκπληκτικό γούστο με εσένα, οπότε κάτι πολύ εξεζητημένο μπορεί ειδικά σε έναν ηλικιωμένο ιδιοκτήτη διαμερίσματος χωρίς διακοσμητικά κριτήρια (δεν κάνουμε age shaming, αλλά είναι ζήτημα παραστάσεων), να χτυπήσει καμπανάκι.
Καλύτερα να έχεις ξεκαθαρίσει τις προθέσεις σου σχετικά με το σπίτι πριν πιάσεις το τρυπάνι ή την βούρτσα στα χέρια σου. Η λίστα που ακολουθεί έχει όλες εκείνες τις περιπτώσεις που πείθουν τους σπιτονοικοκύρηδες πως όταν φύγεις θα πρέπει να τα αλλάξουν και συνεπώς, να κρατήσουν την εγγύηση.
Βάψιμο
Για κάποιον που μετακομίζει μόνος του για πρώτη φορά υπάρχει ένας ενθουσιασμός να μετατρέψει το οίκημα του σε…σπίτι. Το βάψιμο στο χρώμα που ο καθένας πιστεύει ότι εκφράζει την προσωπικότητά του δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα. Αν όμως ο ένας τοίχος του δωματίου είναι σε έντονο ροζ, ο άλλος μωβ και ο άλλος σε σμαραγδί (αφήσαμε και έναν άσπρο), όπως και να το κάνουμε υποχρεώνεις τον σπιτονοικοκύρη να το βάψει μόλις φύγεις.
Το δεύτερο μειονέκτημα είναι πως αν το βάψεις εσύ και δεν έχεις μεγάλη εμπειρία, μπορεί μαζί με τους τοίχους να βάψεις το ταβάνι, πόρτες, χερούλια, παρκέ και σοβατεπί κάτι που είναι λογικό να προκαλέσει δυσαρέσκεια.
Κορνίζες, καθρέπτες κλπ
Το πρώτο μου σκυλάκι, selfie με την κολλητή, πολλά από τα πράγματα που εσύ θεωρείς αξιομνημόνευτα και θέλεις στον τοίχο σου. Αν όμως τα κάδρα γίνουν πολλά, το ίδιο πολλές θα είναι και οι τρύπες στον τοίχο και ο σπιτονοικοκύρης θα νομίζει ότι στον ελεύθερό σου χρόνο έπαιζες βελάκια!
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτοκόλλητες ταινίες για κάδρα που δεν αφήνουν σημάδι και κρατούν μέχρι και μικρό ράφι ή να προτιμήσεις πίνακες σε καμβά που έχουν μικρό βάρος και στέκονται με 2 – 3 μικρά καρφάκια!
Κουρτινόξυλα
Οκ, το ξέρουμε. Τα πλαστικά στόρια που θυμίζουν γραφείο του 1980 ή κάποια κακόγουστα κουρτινόξυλα πρέπει να φύγουν άμεσα. Αλλά είτε πρέπει να βρεις στο ίδιο μήκος με το παλιό κουρτινόξυλο και να ταιριάζουν οι τρύπες, είτε να συνεννοηθείς με τον σπιτονοικοκύρη, να τα πληρώσετε μισά-μισά και να μείνουν πίσω. Εναλλακτικά βάλε τα καινούρια, κράτα τα παλιά και πριν φύγεις πάρε τον στόκο και άρχισε να κλείνεις τρύπες.
Βραχίονας τηλεόρασης
Δεν δείχνει πανέμορφος; Ταυτόχρονα ασφαλίζει την τηλεόραση σε περίπτωση σεισμού και έχει αυτό το μινιμαλιστικό look και την ευκολία ότι μπορείς να το στρέψεις σε όλες τις κατευθύνσεις. Μαζί κάνει και 4 τρύπες των 12 εκατοστών και μεγάλου βάθους (με κάποιο σαν το εικονιζόμενο τρυπάνι), ενώ αν γίνει κακή τοποθέτηση μπορεί να πέσει όλος ο τοίχος με τον βραχίονα και την τηλεόραση την στιγμή που θα τραβήξεις τον βραχίονα προς τα έξω και αλλάξεις το κέντρο βάρους. Κάντο σωστά και μετά στοκάρισε ή τοποθέτησε την τηλεόραση σε έπιπλο.
Κήπος
Αν το σπίτι διαθέτει κήπο, προσπάθησε να έχεις την μικρότερη δυνατή παρέμβαση σε αυτόν. Όσα δέντρα θέλεις να φυτέψεις μετά από 2-3 χρόνια θα έχει μεγαλώσει τόσο πολύ η ρίζα τους, ώστε θα είναι σχεδόν αδύνατο να βγει χωρίς μηχανήματα ή βοήθεια επαγγελματία.
Συνήθως οι σπιτονοικοκύρηδες προτιμούν η ιδιοκτησία τους να χρειάζεται την μικρότερη δυνατή συντήρηση. Μην κάνεις μεγάλες αλλαγές και φρόντισε να είναι αναστρέψιμες.
Αλλαγή συσκευών για επιπλωμένο ή εγκατάσταση νέων
Το air condition είναι η πιο συνηθισμένη αιτία διαφωνιών με τον σπιτονοικοκύρη και καλό θα είναι να υπάρχει γραπτή συμφωνία. Συνήθως είθισται να το πληρώνουν μισό-μισό οι δύο μεριές και να μένει στο σπίτι, κάτι που μακροπρόθεσμα συμφέρει και τους δύο.
Αν μένεις σε επιπλωμένο σπίτι και θέλεις να αλλάξεις κάποια συσκευή ή έπιπλο, καλό θα είναι να συνεννοηθείς με τον σπιτονοικοκύρη ή να κρατήσεις το παλιό στην αποθήκη και οχι να το πετάξεις. Για παράδειγμα αν αλλάξεις ψυγείο και πετάξεις το παλιό, μετά θα δημιουργήσεις κενό, που θα πρέπει να αντικαταστήσει ο ιδιοκτήτης. Πάει η εγγύηση…
Καλό θα είναι τα περισσότερα πράγματα να γίνουν κατόπιν συνεννόησης και να έχεις δει από την αρχή τις διαφωνίες που θα έρθουν!