Οι γιορτές έφτασαν και είναι καλό να αφήσουμε την διακόσμηση στην άκρη και να ασχοληθούμε με όλα αυτά τα μικρά αναλώσιμα πράγματα, που μας ομορφαίνουν την ζωή. Όπως οι αφρώδεις οίνοι!
Η σαμπάνια, το prosecco και τα d’ Asti από μοσχάτο είναι κάποια από τα πιο δημοφιλή αφρώδη κρασιά στην χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως. Εμείς θα αναφέρουμε κάποιες χαρακτηριστικές διαφορές τους, για να επιλέξεις ή να δοκιμάσεις αυτό που ταιριάζει στην στιγμή!
Όλες οι κατηγορίες που θα αναφέρουμε, ανήκουν στα αφρώδη κρασιά, αλλά έχουν κάποιες μικρές ή μεγάλες διαφορές. Θα τις αναφέρουμε όλες με περιεκτικό τρόπο, κάνοντας μια πάντα εύχρηστη εισαγωγή στο fine drinking!
Champagne-Σαμπάνια
Η σαμπάνια (την θεωρούμε εξελληνισμένη λέξη πλέον για αυτό στα ελληνικά) είναι άσπρος αφρώδης οίνος που παράγεται στην περιοχή της Καμπανίας ή Champagne της Γαλλίας, σε μια περιοχή που περικλείει την πόλη Reims, μόλις 130 χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι. Φτιάχνεται αποκλειστικά με σταφύλια από τις ποικιλίες Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier, ενώ παράγεται με αυτό που αποκαλείται στην οινοποιία ως «Παραδοσιακή Μέθοδος» (για αυτό και έχει αυξημένο κόστος σε σχέση με άλλους αφρώδεις οίνους).
Ένα ποτήρι σαμπάνιας έχει 128 θερμίδες και επειδή ωριμάζει με τις οινολάσπες, συχνά έχει μια γεύση που θυμίζει κρούστα τυριού ή ψητό ψωμί. Από την στιγμή της εμφιάλωσης, δεν πωλείται άμεσα, αλλά ωριμάζει στο μπουκάλι κάτω από υψηλή πίεση. Αυτό χαρίζει στην σαμπάνια πιο απότομες και οξείες φυσαλίδες. Οι πιο ακριβές παλαιωμένες σαμπάνιες φέρουν γεύσεις πορτοκαλιού, λευκού κερασιού ή αμυγδάλου. Σερβίρεται από τους 8 μέχρι τους 10 βαθμούς. Προσθέτοντας σε σαμπάνια λίγες σταγόνες crème de cassis, φτιάχνετε το γνωστό Kir Royale (στην πανέμορφη φωτογραφία με παγωτό).
Οι σαμπάνιες ως ξηρές και οξείες προτιμώνται ως απεριτίφ ή συνδυάζονται με όστρακα, λαχανικά τουρσί και τηγανιτά ορεκτικά. Το υψηλό κόστος της σαμπάνιας οφείλεται στην μέθοδο που αναφέραμε και στην ζήτηση του προϊόντος σε σχέση με την προσφορά. Αν η ετικέτα γράφει extra brut, brut ή extra dry διαθέτει λιγότερη ζάχαρη, άρα είναι πιο όξινη.
Τεράστια ποικιλία σε σαμπάνιες θα βρεις εδώ!
Prosecco – Προσέκο
Το Prosecco είναι άσπρο αφρώδες κρασί με καταγωγή από την περιοχή Βένετο της Ιταλίας που περικλείει το Τρεβίζο, μόλις 24 χιλιόμετρα από την Βενετία. Φτιάχνεται με τα ομώνυμα σταφύλια Prosecco ή Glera και παράγεται με την Μέθοδο της Δεξαμενής. Ονομάζεται και «η σαμπάνια του φτωχού» επειδή η μέθοδος αυτή είναι οικονομική.
Ένα στάνταρ ποτήρι Prosecco έχει 121 θερμίδες και έχει πιο έντονα αρώματα φρούτων και λουλουδιών του σταφυλιού (αυτό που στην γευσιγνωσία ονομάζεται πρωτογενή αρώματα). Τα Prosecco ωριμάζουν σε δεξαμενή, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη πίεση και συνεπώς λιγότερο οξείες και πιο ελαφριές φυσαλίδες από την σαμπάνια. Συχνά προστίθενται νότες τροπικών φρούτων, φουντούκι, βανίλια ή κρέμα μπανάνα.
Ως πιο γλυκιά από την σαμπάνια, προτιμάται ο συνδυασμός με αλλαντικά για την αντίθεση ή φρούτα για την συμπλήρωση. Οι Ιταλοί απολαμβάνουν το Prosecco τους με προσούτο και πεπόνι (μην ακούσω για φέτα και καρπούζι, να πιεις τσίπουρο με γλυκάνισο εκεί!) και σχετικά ουδέτερες γεύσεις ζυμαρικών ή θαλασσινά χωρίς έντονη γεύση. Σερβίρεται στους 8 με δέκα βαθμούς. Σημείωσε τις περιοχές Conegliano Valdobbiaden και Colli Asolani και μόλις δεις Prosecco από εκεί, βάλτο στο καλάθι σου με κλειστά μάτια!
Τεράστια ποικιλία σε Αφρώδη prosecco κρασιά θα βρεις εδώ!
Moscato d Asti – Μοσχάτο Ντάστι
To Moscato d’Asti καταχωρείται ως ημιαφρώδες λευκό κρασί ποικιλίας μοσχάτο που παράγεται στην επαρχία του Piedmont που περιλαμβάνει και την πόλη Asti. Είναι γλυκό κρασί με περιεκτικότητα σε αλκοόλ από 4,5-5,5% το οποίο προτιμάται τόσο ως απεριτίφ όσο και ως ντιζεστίφ. Δημιουργείται από την ζύμωση μιας παρτίδας μούστου από Μοσχάτο σε δεξαμενή υπό πίεση. Μια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που παγιδεύεται στο κρασί κατά την ζύμωση, δημιουργεί την χαρακτηριστική λάμψη του.
Χαρακτηριστικό της γεύσης του d’Asti είναι τα αρώματα που θυμίζουν ροδάκινο, εσπεριδοειδή, αχλάδι και λουλούδια. Είναι ημίγλυκο με απαλές και παιχνιδιάρικες φυσαλίδες όπως το Prosecco, χωρίς οξύτητα. Στην Ιταλία σερβίρεται και σε ποτήρια δισκοπότηρο ώστε να βγάζει περισσότερα αρώματα, αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη προτιμάται σε ποτήρι σαμπάνιας ή σε όχι πολύ πλατύ ποτήρι κρασιού. Ιδανική θερμοκρασία θεωρούνται οι 13 βαθμοί και συνδυάζεται με φρούτα, μέλι και γλυκά.
Μεγάλη ποικιλία σε κρασιά Moscato d Asti θα βρεις εδώ!
Σε όλους τους αφρώδεις και τον ημιαφρώδη οίνο που αναφέραμε υπάρχουν και κάποιες αρκετά ποιοτικές ελληνικές ετικέτες, οι οποίες ανά περίπτωση για ελληνικά προϊόντα φέρουν υψηλές τιμές (με ευχάριστες εξαιρέσεις). Πρόλαβε να κάνεις την παραγγελία σου πριν τις γιορτές για να παραλάβεις εγκαίρως! Στα σχετικά άρθρα μας θα βρεις συμβουλές και ιδέες για καλή ζωή. Καλές γιορτές με ποιοτικό αλκοόλ!