Φυσικά και οι διακοσμητές είναι επαγγελματίες που δεν μπορούν να χαρίζουν γνώσεις δεξιά και αριστερά καθώς στην μέση βρίσκεται το εισόδημα τους. Σίγουρα όμως ακόμα και μια απολύτως εύστοχη συμβουλή δεν έχει εύκολη εφαρμογή χωρίς την γνώμη του ειδικού.
Χωρίς καμία διάθεση να σαμποτάρουμε τον βιοπορισμό των διακοσμητών, ακολουθούν 6 συμβουλές για να σε βάλουν στον σωστό δρόμο, ώστε να οργανώσεις την ανακαίνιση του σπιτιού σου.
Δεν υπάρχει άχρηστος χώρος. Μόνο αναξιοποίητος
Εδώ λοιπόν βλέπεις ένα λαμπρό παράδειγμα αξιοποίησης φαινομενικά χαμένου χώρου, όπως είναι τα σημεία κάτω από σκάλες. Ένα χώρος που δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει κάτι άλλο από πίνακες ζωγραφικής, κατέληξε να είναι ο καταλληλότερος χώρος για ένα πανέξυπνο και πολυτελές στην όψη ράφι, το οποίο φιλοξενεί την τηλεόραση, ηχεία και αποκωδικοποιητή ή ενισχυτή.
Η καλύτερη εναλλακτική πέρα από την τηλεόραση ή πίνακες θα ήταν να μετατραπεί σε αποθήκη με γυψοσανίδα και μια πόρτα.
Ότι δεν γκρεμίζεται…χτίζεται!
Ένα μικρό σπίτι πονάει στην έλλειψη δωματίων και αποθηκευτικών χώρων. Εδώ λοιπόν όχι μόνο δημιουργήθηκε το έξτρα δωμάτιο, αλλά και ο χώρος πάνω από αυτό λειτουργεί ως αποθηκευτικός.
Τα σκαλιά τοποθετήθηκαν πολύ όμορφα και το φιμέ τζάμι αποκρύπτει τα αντικείμενα που αποθηκεύονται. Σε πιο ψηλοτάβανο σπίτι θα μπορούσε να χρησιμεύσει και ως εξώστης ή αντί για τα φιμέ τζάμια να μετατραπεί σε εσωτερικό κήπο με φυτά εσωτερικού χώρου περιμετρικά.
Στενά δωμάτια και μεγάλα έπιπλα
Δες για παράδειγμα ένα στενόμακρο σαλόνι με πολύ περισσότερο χώρο από όσο μπορεί να αξιοποιηθεί, καθώς ένα μικρό τραπεζάκι με καρέκλες θα χώριζε –ίσως άκομψα- τον χώρο στα δυο. Στο απέναντι τοίχο η βιβλιοθήκη δεν πιάνει χρήσιμο χώρο, ενώ αποδίδει χώρο για βιβλία, διακοσμητικά (θα μπορούσε να έχει και κουτιά αποθήκευσης).
Εναλλακτικά μπορούσαν να μπουν συνθέσεις ραφιών με ένα μεγάλο σύνθετο από κάτω. Όχι μόνο δεν αλλάζουν κάτι στον διαθέσιμο χώρο (καθώς είναι αναξιοποίητος), αλλά βάζουν ένα στοπ στο βλέμμα και αλλάζουν όλο τον χώρο. Ταυτόχρονα μπορεί να χρησιμεύσει ως εστιακό επίκεντρο με ράφια αριστερά και δεξιά και πίνακα στην μέση.
Μέχρι τον ουρανό και άλλο τόσο!
Αυτό είναι από τις πιο πρακτικές επιλογές: για ποιόν λόγο να έχεις πάνω και κάτω ντουλάπια και να μην έχεις έναν ενιαίο χώρο χωρίς ενώσεις; Έτσι θα έχεις τα κάτω ντουλάπια, επιφάνειες εργασίας και ντουλάπια μέχρι το ταβάνι.
Πολλές φορές θα ακούσεις πως τα πάνω ντουλάπια πρεπει να σταματούν πριν το ταβάνι, ωστέ να δίνεις βάθος στον χώρο και να φαίνεται μεγαλύτερος. Αλλά τι να κάνεις το «φαίνεται μεγαλύτερο», αν δεν έχεις χώρους;
Χρήσιμα έπιπλα ως διαχωριστικά
Σε ανοιχτούς, ενιαίους χώρους, μπορείς να κόψεις οπτικά σε μικρότερα δωμάτια με χρήση ντουλάπας ή βιβλιοθήκης, για περισσότερη ιδιωτικότητα. Φυσικά και στο καθαρά πρακτικό κομμάτι μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ένα παραβάν, αλλά από την στιγμή που θα χρησιμοποιήσεις χώρο, γιατί να μην το κάνεις με πρακτικό τρόπο; Τρόπους διαχωρισμού κρεβατοκάμαρας, θα βρεις φυσικά στην αρθρογραφία μας.
«Καλά, τζάμι!»
Να πως μια παλιά ατάκα των 90’s μπορεί να γίνει συμβουλή διακόσμησης. Αν αποφάσισες να διαχωρίσεις ένα χώρο ή να δημιουργήσεις έξτρα δωμάτιο, μια καλή λύση για να μην γίνει σκοτεινό δωμάτιο, είναι να χρησιμοποιήσεις τζάμι ή διαφάνειες.
Η λύση είναι τόσο το απόλυτα διάφανο γυαλί που χρησιμοποιείται εδώ, όσο και το γυαλί αμμοβολής που επιτρέπει στο φυσικό φως – που είναι το ζητούμενο – να διαπερνά το δωμάτιο, προστατεύοντας από αδιάκριτα βλέμματα (αν πρόκειται για υπνοδωμάτιο). Ταυτόχρονα δεν κλείνει τον χώρο οπτικά!