Τα γοργά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα στην αρχιτεκτονική τα τελευταία χρόνια, ίσως να μην τα έχει γνωρίσει ποτέ (στη σύγχρονη ιστορία της φυσικά!). Τρανή απόδειξη αυτή η βίλα στην Κέρκυρα!
Το έντονο ανάγλυφο της Ελλάδας, το μπλε του ουρανού και της θάλασσας με την αγριάδα που αποπνέουν τα βράχια, είναι σίγουρα στους λόγους, που εμπνέονται οι αρχιτέκτονες μας.
Το άσπρο χρώμα φυσικά είναι εκ των ουκ άνευ, καθώς ο σκληρός ήλιος και η συνεχώς αυξανόμενη θερμοκρασία, αποτελούν μονόδρομο ως προς την επιλογή χρώματος. Οι περισσότερες πολυτελείς εξοχικές κατοικίες πλέον στην Ελλάδα, έχουν βιοκλιματικό πρόσημο, την ίδια στιγμή που το νέο αρχιτεκτονικό ρεύμα αρχίζει να γίνεται αναγνωρίσιμο απλά και μόνο από μια φωτογραφία.
Η πρόταση του αρχιτεκτονικού studio 314 για ανακαίνιση κατοικίας στην Κέρκυρα, μπορεί να είναι όσο μοντέρνα και μινιμαλιστική ήταν δυνατόν, αλλά οι αψίδες και το λευκό χρώμα μυρίζουν «Ελλάδα» από μακριά. Το σπίτι είναι ορατό πάνω από τις κορυφές ενός ελαιώνα στην άκρη ενός γκρεμού, και φαίνονται φοίνικες στα εσωτερικά αίθρια και όσο δραματικότητα μπορεί να εξάγει η Ελλάδα της κρίσης.
Παρότι τα περισσότερα σπίτια που περιτριγυρίζονται από δάση ή κοντά σε γκρεμούς έχουν ως πρώτη επιλογή να μην γίνονται αντιληπτά από τον περιβάλλοντα χώρο, αυτή η βίλα ξεχωρίζει στο δευτερόλεπτο. Την ημέρα μαζεύει τον ήλιο και ανακλά τις ακτίνες του, ενώ το βράδυ λάμπει εκ των έσω.
Τα γοργά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα στην αρχιτεκτονική τα τελευταία χρόνια, ίσως να μην τα έχει γνωρίσει ποτέ (στη σύγχρονη ιστορία της φυσικά!)
Το Σπίτι της Κέρκυρας εκμεταλλεύεται στο 100% το περιβάλλον που προσφέρει προνομιακή πανοραμική θέα στο Ιόνιο Πέλαγος. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μικρό τετράγωνο, πάνω σε ένα μεγάλο, κάτι που δημιουργεί ταράτσες και εσωτερικές βεράντες, ώστε να απολαύσει κανείς την υπέροχη θέα. Σε έκταση 6.000 τετραγωνικών μέτρων, το σπίτι καταλαμβάνει 320 τετραγωνικά μέτρα, μόλις το 1/20 δηλαδή της συνολικής έκτασης. Οι αρχιτέκτονες σκοπεύουν να παραμείνουν στην ίδια αναλογία και μετά την συνέχιση της ανακαίνισης, ώστε να μην διαταράξουν την ισορροπία με το περιβάλλον.
Σκοπός τους είναι η μεταφορά της κατοικίας στον 21ο αιώνα και σκοπός είναι να το επιτύχουν μέσα από επαναλαμβανόμενες αψίδες και την δημιουργία αιθρίων που θα επιτρέψει στους φοίνικες να μεγαλώσουν σε μεγάλο μέγεθος. Οι ευθείες πλατιές ταράτσες επιτρέπουν στους κατοίκους της βίλας την καθαρή παρατήρηση των άστρων, γεγονός που έχει δώσει το προσωνύμιο στην έκταση «Τα αστέρια του Μεσονυχτίου».
Η μισή έκταση του κάτω ορόφου συμπεριλαμβάνει αίθρια, κάτι που δημιουργεί συνεχείς αλλαγές μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, εκτός του καθιστικού και της κουζίνας, μέχρι την υπερχειλισμένη πισίνα. Στο εσωτερικό οι πολλές ανακλαστικές επιφάνειες προστίθενται στο λευκό χρώμα ενισχύοντας τις ανακλαστικές ιδιότητες της οικίας.
Το πάνω επίπεδο περιλαμβάνει κυρίως κρεβατοκάμαρες και ξενώνες, σημεία στα οποία αισθάνεσαι μεγαλύτερη ιδιωτικότητα σε σχέση με τους κοινόχρηστους χώρους του κάτω ορόφου. Οι κρεβατοκάμαρες είναι στο ιδανικό σημείο ώστε να απολαμβάνουν οι ένοικοι, το ένα ηλιοβασίλεμα μετά το άλλο. Παρότι ο πάνω όροφος φαίνεται σε έναν βαθμό να είναι μετέωρος, η πραγματικότητα είναι πως το δάπεδο, ακουμπά σε ένα ύψωμα με γρασίδι, το οποίο εξηγεί και τα…κατσίκια που την περιτριγυρίζουν ανενόχλητα.
Οι αρχιτέκτονες δήλωσαν πως χρησιμοποίησαν τσιμεντοκονία στα πατώματα και τους τοίχους, ώστε να μιμηθούν το στυλ αρχαίας πέτρας και πως το πλακόστρωτο και η πισίνα έχουν κατασκευαστεί από ακατέργαστο τσιμέντο. Τα ταβάνια δημιουργούν θόλους και αψίδες σε όλη την έκταση της βίλας, για ένα παραδοσιακό ελληνικό νησιωτικό στυλ, χωρίς αχρείαστες λεπτομέρειες και με βαθιά μινιμαλιστικό ύφος. Το μεγαλοπρεπές ύφος της βίλας δεν το διαταράσσει καμία περιττή λεπτομέρεια και το δραματικό στυλ παραμένει ατόφιο.
Όπως με το ελληνικό σινεμά, έτσι και η ελληνική αρχιτεκτονική κάνει πλέον διεθνή καριέρα! Η συγκεκριμένη βίλα έχει ήδη κάνει τις πρώτες της εμφανίσεις στο διαδίκτυο και συνεχίζει απτόητη. Για αρχιτεκτονική από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μείνετε συντονισμένοι!