Αν υπάρχει ένας λόγος που χρειάζεσαι τις γνώσεις διακόσμησης, αυτός είναι για να υπερκαλύψεις τα μειονεκτήματα και να τονίσεις τα πλεονεκτήματα του σπιτιού σου ή να κάνεις τον χώρο σου να δείχνει πολύ μεγαλύτερος… Εδώ κάνουμε ακριβώς αυτό!
Κάποιες φορές αυτό που χρειάζεται είναι μικρές διαφοροποιήσεις σε έναν ήδη καλαίσθητο χώρο για να επιτύχεις τους στόχους σου. Άλλες φορές πρέπει να δεις διαφορετικά τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τον χώρο σου.
Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ψάξεις τα τρικ διακόσμησης που λειτουργούν μέσα από τις οφθαλμαπάτες. Αυτό προϋποθέτει να τσεκάρεις τα 4 τρικ διακόσμησης που δημιουργούν οφθαλμαπάτες στον χώρο σου, να δεις τον αντίκτυπο που έχουν τα τρικ που θα σου παρουσιάσουμε και πως θα τα εντάξεις στην διακόσμηση του σπιτιού σου!
Το ότι τα ανοιχτόχρωμα χρώματα κάνουν ένα χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος είναι γνωστό στους αναγνώστες μας. Αν όχι, μάθε ότι είναι η καλύτερη λύση για μικρά δωμάτια ή χώρους με πολλά έπιπλα, αλλά ενίοτε κακή επιλογή για μεγάλα δωμάτια που φαίνονται αποστειρωμένα ή με έλλειψη προσωπικότητας. Στον αντίποδα οι πιο σκούρες αποχρώσεις θέλουν προσοχή και παρότι μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις σε μικρό δωμάτιο ή ακόμα και χωρίς παράθυρα, καλύτερα να υπάρχει καλός φυσικός και τεχνητός φωτισμός, γιατί ένα δωμάτιο μπορεί να μικρύνει οπτικά. Ιδανική επιλογή είναι ένας ή δύο σκούροι τοίχοι σε ένα μεγάλο δωμάτιο, ώστε να προσδώσουν στυλ και προσωπικότητα. Σε μικρά δωμάτια μπορείς να δημιουργήσεις το ύφος «φωλιάς».
Οι γνώσεις κλίμακας στην διακόσμηση είναι πολύ σημαντικές. Αν τοποθετήσεις χαμηλά έπιπλα σε δωμάτιο με χαμηλό ταβάνι, μπορείς να το… ψηλώσεις. Αν τοποθετήσεις έπιπλα κανονικού ή ψηλού προφίλ, θα το νοιώθεις σαν στενό ζιβάγκο. Απλό δεν είναι; Στα μικρά δωμάτια χρειάζεσαι έπιπλα με λεπτά πόδια και λεπτό προφίλ, ενώ οι διαφάνειες θα επιτρέψουν σε μεγαλύτερο μέρος του πατώματος να είναι ορατό, ακόμα και αν ο χώρος καταλαμβάνεται από το τραπεζάκι του σαλονιού, για παράδειγμα. Όσο περισσότερο πάτωμα βλέπεις, τόσο πιο μεγάλος φαίνεται ο χώρος. Αν όμως έχεις διαθέσιμο χώρο, πάρε πιο ογκώδη έπιπλα δίνοντας έμφαση στην άνεση.
Στα παλαιότερα σπίτια τα παράθυρα ήταν μικρότερα για να μην μπαίνει κρύος αέρας, δεν ήταν πολύ δημοφιλή τα πλαίσια αλουμινίου πριν 30 χρόνια λόγω κόστους και είχαν μονό τζάμι, ενώ τα ταβάνια ήταν πιο χαμηλά. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα πολλά σπίτια 30 χρόνων και πίσω, να μοιάζουν κλειστοφοβικά, με εξαίρεση τα σπίτια των καλών περιοχών που ήταν ψηλοτάβανα. Η μια λύση να προσπεράσεις τέτοια φαινόμενα είναι ο φωτισμός και ειδικά ο φωτισμός με απλίκες ή παραδοσιακά φωτιστικά-κηροστάτες που να φωτίζουν προς τα πάνω. Έπειτα ο φωτισμός σε εσοχές του τοίχου, που όμως να φωτίζει προς τα πάνω. Δεν θέλεις κρεμαστά φωτιστικά τουλάχιστον όχι με μακρύ καλώδιο, αλλά μπορείς να βάλεις μεσαίου ύψους επιδαπέδια φωτιστικά.
Τέλος, αν υπάρχει ένας βασιλιάς των οφθαλμαπατών, αυτός είναι ο καθρέφτης! Σε μικρό δωμάτιο ένας καθρέφτης θα το κάνει να φαίνεται μεγαλύτερο, ενώ διαθλά το φως σε όλο το δωμάτιο. Εκεί θα τοποθετήσεις τον καθρέφτη στον πιο μακρινό σημείο από την πόρτα και ιδανικά απέναντι από παράθυρο. Σε χαμηλά δωμάτια μια καλή λύση είναι οι μεγάλοι κάθετα τοποθετημένοι ορθογώνιοι καθρέφτες, που ξεγελούν το μάτι και δίνουν πέρα από το ψευδές βάθος και ύψος. Αν μπορείς να τοποθετήσεις καθρέφτη από το σοβατεπί μέχρι το ταβάνι, ακόμα καλύτερα!
Αν ζούσαμε σε ένα τέλειο κόσμο, θα ζούσαμε σε μεγάλα άδεια σπίτια που θα τα επιπλώναμε από την αρχή. Όμως από την στιγμή που όταν μετακομίζουμε, παίρνουμε μαζί και τα έπιπλά μας, τα πράγματα δυσκολεύουν. Για αυτό όμως χρειάζεσαι αντίστοιχα τρικ, για να δημιουργήσεις οφθαλμαπάτες και να φαίνεται ο χώρος μεγαλύτερος! Θα σε αφήσουμε με συμβουλές για μικρά σπίτια και οφθαλμαπάτες!