Όλοι ξέραμε την μπανανιά ως ένα ωραίο δέντρο που πιάνει στην Ελλάδα και κάνει τα γνωστά ωραία φρούτα. Όμως αποτελεί και το μεγαλύτερο trend στα φυτά εσωτερικού χώρου και για αυτό σου λέμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις!
Δεν είναι μόνο ότι αποτελεί τροπικό φυτό ή το γεγονός πως απορροφά την υγρασία. Είναι ότι είναι ένα φυτό με τεράστια φύλλα που θα προσθέσει μεγάλη ποσότητα πρασίνου στο δωμάτιό που θα το βάλεις.
Κάποτε προνόμιο της ανατολικής Ασίας, πλέον υπάρχουν 400 διαφορετικές ποικιλίες και αποτελεί μια από τις παλαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο. Θα την αναγνωρίσεις από τα μεγάλα φύλλα με μαλακή υφή στην άκρη , ενώ στην βάση των φύλλων και στην κεντρική «φλέβα» συχνά κιτρινίζει.
Αν θέλεις την δική σου μπανανιά, αυτά είναι όσα πρέπει να ξέρεις
Όταν επιλέγεις ένα φυτό ρώτα πότε και αν χρειάζεται μεταφύτευση και αν το ύψος σε ευχαριστεί. Στον εσωτερικό χώρο περιμένεις αργή ανάπτυξη και χρειάζεται λίγο νερό. Τα φύλλα είναι αρκετά ευαίσθητα, οπότε πρόσεξε μην τα τσακίσεις στην μεταφορά.
Ως τροπικό φυτό χρειάζεται υγρασία και το ξηρό περιβάλλον προσελκύει κάποια είδη αραχνών. Αν νιώθεις κάτι σαν ρετσίνι στα φύλλα, σημαίνει ότι έχει πιάσει αρρώστια, οπότε μην επιλέξεις αυτό ή τα διπλανά του φυτά.
Η μελίγκρα και ψείρες των φυτών είναι πιθανοί εχθροί, οπότε χρειάζεται να την τσεκάρεις κατά καιρούς. Ανάλογα πάντα την ασθένεια ή το έντομο, αν κόψεις ένα άρρωστο φύλλο, σώζεις το δέντρο.
Η μπανανιά χρειάζεται φυσικό φως, αλλά όχι αρκετό απευθείας ήλιο. Οι θερμοκρασίες κάτω από τους 12 βαθμούς Κελσίου την δυσκολεύουν ιδιαίτερα.Καθώς έχει μεγάλα φύλλα που απορροφούν μεγάλη ποσότητα υγρασίας, χρειάζεται λίγο περισσότερο νερό από τα άλλα φυτά εσωτερικού χώρου.
Προτίμησε να ψεκάσεις λίγο παραπάνω τα φύλλα, παρά να ρίξεις περισσότερο νερό στο χώμα, η ρίζα της μπανανιάς δεν ανέχεται την πολύ υγρασία και σαπίζει. Καλό είναι να έχεις βάλει στην βάση της γλάστρας δύο δάχτυλα χαλίκι για καλύτερη αποστράγγιση.
Επέλεξε μπανανιές νάνους ή κανονική μπανανιά, αρκεί να την περιορίσεις σε μικρή γλάστρα. Αν πάρεις ποικιλία μεγάλης μπανανιάς, θα πρέπει να δουλέψεις όπως με κάθε δέντρο που θέλεις να περιορίσεις την ανάπτυξή του. Στην λεπτή γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου. Λιγότερο νερό και μικρότερη γλάστρα.
Λίγο λίπασμα κάθε δύο εβδομάδες, κρατάει την μπανανιά δυνατή και υγιή. Αν μεγαλώνει παρά τις όποιες κινήσεις σου, κόψε μερικά φύλλα από την βάση, που είναι τα πιο μεγάλα. Θα υποχρεώσεις το φυτό να δώσει όλη του την ενέργεια στην ανάπτυξη των νέων φύλλων, παρά στον κορμό.
Σπάνια θα δεις καρπό από μπανανιά εσωτερικού χώρου και αυτό μετά τα 3 πρώτα χρόνια. Αυτό προϋποθέτει να βγάλει λουλούδια και να τα κρατήσει. Για να τα κρατήσει σίγουρα, χρειάζεται πολύ φυσικό φως και ζέστη παρόμοια με θερμοκήπιο.
Από Απρίλη μέχρι μέσα Οκτώβρη, μπορεί να τοποθετηθεί έξω η γλάστρα σε μέρος με φως αλλά και στέγαστρο. Δηλαδή να μην το βλέπει ο ήλιος όλη την μέρα και να προστατεύεται από τυχόν βροχές. Την μεταφορά στο ηλιόλουστο μέρος οφείλεις να την κάνεις σταδιακά.