Αν πρέπει να ανακαινίσεις ή να βάψεις την ιδιοκτησία σου για να την ενοικιάσεις, τότε καλό είναι να έχεις διαβάσει το αποκλειστικό άρθρο του Decoration.gr!
Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) εκδίδεται από Ενεργειακό Επιθεωρητή (Πολιτικό Μηχανικό ή επαγγελματία ενεργειακής ειδικότητας) και απεικονίζει την ενεργειακή κατάταξη ενός κτηρίου. Αυτό είναι χρήσιμο για τους ιδιοκτήτες ή τους μισθωτές ενός οικήματος να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν την ενεργειακή απόδοση μιας ιδιοκτησίας (δηλαδή των απώλεια «ενεργειακών θερμίδων»).
Για να γίνουμε σαφείς, ουσιαστικά πρόκειται για την απώλεια ενέργειας που έχει μια εγκατάσταση και αυτή εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Για παράδειγμα ένας ταρατσόκηπος ή η εγκατάσταση ενεργειακών παραθύρων μπορούν μέσω της σωστής μόνωσης να περιορίσουν τις ενεργειακές απώλειες.
Οι «πράσινες ταράτσες» μειώνουν την ανάγκη για κλιματισμό τους θερινούς μήνες και ελαχιστοποιούν την απώλεια θερμότητας κατά τους χειμερινούς μήνες.
Έτσι γίνεται κατανοητό ότι μια κτιριακή εγκατάσταση θα εμφανίζει καλύτερη ενεργειακή απόδοση, κάτι που είναι στο χέρι του ιδιοκτήτη να «ρευστοποιήσει» ενοικιάζοντας την ιδιοκτησία του πιο ακριβά.
Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης έχει ισχύ για 10 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης εκτός αν υπάρξουν μεταβολές. Άρα αν προτίθεσαι να αντικαταστήσεις τα παράθυρα σου με κουφώματα αλουμινίου ή PVC ή να βάλεις πράσινη μόνωση, το έξυπνο είναι να εκδώσεις το πιστοποιητικό μετά το πέρας των εργασιών, έχοντας ανέβει 1 με 2 θέσεις ανά ενεργειακή βελτίωση! Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται υπ’ όψιν και η ηλικία της οικοδομής, όμως θεωρείται βέβαιο ότι θα ανέβεις τουλάχιστον μια θέση.
Εδώ μπαίνει και άλλος ένας παράγοντας. Καθώς τα standards για την ασφαλή διαμονή έχουν αλλάξει προς το αυστηρότερο, οι περισσότερες οικοδομές από το 1980 και πίσω, δεν έχουν γειώσεις ή διαθέτουν καμένα καλώδια.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανοίξουν όλα τα κουτιά της οικοδομής και να αλλαχθούν τα καλώδια, το οποίο συνεπάγεται ένα επιπρόσθετο κόστος του πιστοποιητικού της τάξης των 200 με 500 ευρώ, αναλόγως της έκτασης της οικίας και της διαμέτρου των καλωδίων.
Αυτό το κόστος θα ανέβει ακόμα περισσότερο αν έχεις βιαστεί να βάψεις το σπίτι (γιατί θα έχεις 15 με 30 κουτιά από όπου περνούν τα καλώδια να στοκάρεις και να βάψεις ΞΑΝΑ)! Πρώτα κάνε τις απαιτούμενες κινήσεις έκδοσης των πιστοποιητικών και ύστερα βάψε το σπίτι.
Για μονοκατοικίες και διαμερίσματα το Πιστοποιητικό ΔΕΗ έχει ισχύ για 14 χρόνια. Καλό είναι να γνωρίζεις πως αν αναθέσεις στην ίδια εταιρεία την έκδοση και των δύο πιστοποιητικών θα έχεις μια αρκετά καλή έκπτωση.
Με την σειρά του ο ηλεκτρολόγος οφείλει να συντάξει:
Το κόστος για τα πιστοποιητικά ξεκινά από τα 50 ευρώ έκαστο, εκτός και αν έχεις επιδιορθώσει (που είναι εξαιρετικά πιθανό) στην ηλεκτρολογική σου εγκατάσταση.
Αυτά είναι τα δύο πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν αρχίσεις το βάψιμο ή την ανακαίνιση ενός σπιτιού για να το νοικιάσεις. Τα υπόλοιπα, τα αφήνουμε πάνω σου. Απλά να ρίξεις μια ματιά στα υπόλοιπα συμβουλευτικά άρθρα ανακαίνισης που ακολουθούν!
Ένας απο τους πιο απλούς και οικονομικούς τρόπους για να φέρεις λίγο απο το φθινόπωρο…
Επειδή καμιά φορά είμαστε τελειομανείς και πιστεύουμε ότι ακόμα και το παραμικρό πλεονέκτημα διακόσμησης μετράει,…
Και όχι μόνο το φθινόπωρο! Γιατί τα περισσότερα φυτά με εξαίρεση ένα, είναι απόλυτα ανθεκτικά…
Η έννοια του "έξυπνου σπιτιού" έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με την τεχνολογία…
Και φυσικά οι γείτονες δεν θα ζηλέψουν μόνο, αλλά δεν θα μπορούν να δουν! Αυτή…
Η Άνοιξη είναι εδώ και ήρθε ο καιρός ο κήπος ή η αυλή σου να…