Εάν βρεθείς κοντά σε κάποιον που είναι άρρωστος, μπορεί να μολυνθείς από τα σταγονίδια που απελευθερώνονται στον αέρα από τη μύτη ή το στόμα του όταν μιλάει, φτερνίζεται ή βήχει. Τα μολυσμένα όμως σταγονίδια μπορούν να παραμείνουν και στις επιφάνειες.
Έτσι, υπάρχει η πιθανότητα να κολλήσεις τον ιό αν ακουμπήσεις το πρόσωπό σου (μάτια, μύτη, στόμα), αφού προηγουμένως έχεις αγγίξει μια μολυσμένη επιφάνεια. Ευτυχώς για όλους μας, τα μικρόβια δεν μπορούν να επιβιώσουν επ ‘αόριστον έξω από το ανθρώπινο σώμα – και ο χρόνος που παραμένουν “ζωντανά” μπορεί να ποικίλλει δραματικά.
Η Dr. Elizabeth Scott, καθηγήτρια μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Simmons της Βοστώνης, εξηγεί πως το πόσο καιρό ζουν τα μικρόβια επάνω στις επιφάνειες εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως το είδος του κάθε παθογόνου – εάν είναι βακτήριο ή ιός και την φύση της επιφάνειας που βρίσκεται.
Για παράδειγμα, τα περισσότερα βακτήρια και μύκητες μπορούν να επιβιώσουν για μήνες σε στεγνές επιφανειες. Όσο αφορά τους ιούς, το πόσο καιρό επιβιώνουν εξαρτάται από τη φύση του ιικού κυττάρου. Οι ιοί με ένα εξωτερικό στρώμα που ονομάζεται “μεμβρανώδης φάκελος” είναι γενικά πιο ευάλωτοι, ενώ οι ιοί χωρίς μεμβρανώδη φάκελο επιβιώνουν περισσότερο. Οι ιοί χωρίς τέτοιου είδους μεμβράνη, όπως ο αδενοϊός και ο ρινοϊός (που προκαλούν συμπτώματα όμοια με κοινού κρυολογήματος) και η ηπατίτιδα Α μπορούν να ζήσουν έως και τρεις μήνες σε μολυσμένες επιφάνειες. Αντίθετα οι “περικλεισμένοι” ιοί, συμπεριλαμβανομένου του έρπητα, της γρίπης και – όπως φαίνεται του κοροναϊού – γενικά παραμένουν μολυσματικοί για ώρες ή ημέρες, αντί για μήνες.
Για πόσο καιρό ζει ο κορονοϊός στις επιφάνειες;
Οι ερευνητές μόλις έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν για πόσο καιρό μπορεί ο νέος κορονοϊός να επιβιώσει στις επιφάνειες. Μια πρόσφατη μελέτη κατέδειξε ότι ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να παραμείνει ζωντανός σε σκληρές επιφάνειες όπως το πλαστικό ή το ανοξείδωτο ατσάλι για έως και 72 ώρες, ενώ σε χαρτόνι για έως και 24 ώρες. Όμως ο νέος κορονοϊός είναι λιγότερο πιθανό να ζήσει τόσο πολύ σε άλλες επιφάνειες: στη μελέτη, ο ιός παρέμεινε ζωντανός σε χάλκινη επιφάνεια για περίπου τέσσερις ώρες.
Βέβαια τα εργαστηριακά αποτελέσματα δεν αντικατοπτρίζουν απόλυτα τις συνθήκες του σπιτιού σου και γενικά του πραγματικού κόσμου, μιας και τα πειράματα έγιναν μέσα σε μια περιστρεφόμενη συσκευή και όχι πχ σε ένα πόμολο σπιτιού.
Σύμφωνα με το Διεθνές Φόρουμ για την Υγιεινή του Σπιτιού, η μολυσματικότητα του νέου κορωναϊού μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και είναι πολύ πιθανό να μολυνθεί κάποιος αν αγγίξει ένα αντικείμενο ή μια επιφάνεια αμέσως μετά το άγγιγμα του από ένα μολυσμένο άτομο. Οι πιο πιθανές επιφάνειες εξάπλωσης του ιού είναι τα αντικείμενα που έχουν μεγάλες πιθανότητες να έχουν μολυσμένα σταγονίδια και εκείνες που αγγίζουμε συχνά όπως χαρτομάντηλα, πόμολα, χερούλια, καπάκι τουαλέτας, μπουτόν από καζανάκι, τηλέφωνα, κινητά και τηλεχειριστήρια. Για αυτό είναι σημαντικό το συνεχές και επίμονο πλύσιμο των χεριών και η χρήση απολυμαντικού χεριών όταν δεν μπορούμε να τα πλύνουμε.
Το CDC (Κέντρο για τον έλεγχο και πρόληψη νοσημάτων των ΗΠΑ) αναφέρει πως δεν έχει καταγράψει ακόμα κάποια περίπτωση κρούσματος που κόλλησε τον κορονοϊό έπειτα από επαφή με μολυσμένη επιφάνεια, και ότι η μόλυνση είναι πιο πιθανό να συμβεί μέσω του αέρα (πχ εάν κάποιος βήξει δίπλα σου). ΄Όμως αυτά είναι πρώιμα συμπεράσματα και συνιστάται η απολύμανση επιφανειών στο σπίτι.
Πόσο συχνά θα πρέπει να απολυμαίνω τις επιφάνειες στο σπίτι μου;
Αν είναι άρρωστος κάποιος στο σπίτι σας, είναι σημαντικό να απολυμαίνεις τις επιφάνειες συχνής επαφής, ώστε να μην μεταδοθούν τα μικρόβια τους στους υπόλοιπους. Αυτή είναι η προϋπόθεση μιας απολυμαντικής φιλοσοφίας που ονομάζεται στοχευμένη καθαριότητα.
Δεν υπάρχει κανένας γενικός κανόνας σχετικά με το πόσο συχνά θα πρέπει να απολυμαίνονται οι επιφάνειες συχνής επαφής με τα χέρια στο σπίτι όταν κάποιος είναι άρρωστος ή για πόσο καιρό θα συνεχίσεις να εστιάζεις στον καθαρισμό τους όταν αναρρώσει. Η στοχευμένη καθαριότητα και απολύμανση που παρουσιάσαμε σε πρόσφατο άρθρο, θα πρέπει να συμβαίνει συνεχώς, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι λοιμώξεων στο σπίτι.
Η συμβουλή μου είναι να ακολουθείτε πάντα τις κατευθυντήριες οδηγίες απολύμανσης για συχνές επιφάνειες αφής και επιφάνειες επαφής με τρόφιμα στο σπίτι σας”, λέει η Scott. “Και στην τρέχουσα κατάσταση, συνεχίστε το μέχρι την επιδημία να έχει τελειώσει.”
Στην περίπτωση του νέου κορωναϊού, δεν είναι ακόμα σαφές αν και για πόσο καιρό οι άνθρωποι συνεχίζουν να εξαπλώνουν τον ιό, όταν δεν παρουσιάζουν πλέον συμπτώματα – και εξαιτίας του πόσο γρήγορα φαίνεται να εξαπλώνεται, είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν όλοι στο σπίτι εάν μολυνθεί ένα άτομο. Με άλλα λόγια, είναι καλύτερα να είσαι υπερβολικά προσεκτική όσο αφορά την απολύμανση επιφανειών στο σπίτι σου. Κλικ εδώ να δεις τι είναι η στοχευμένη καθαριότητα και πως θα την εφαρμόσεις σπίτι σου!