Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν βγαίνεις και πολύ από το σπίτι σου αυτές τις ημέρες. Όμως κάποιες λιγοστές έξοδοι στον έξω κόσμο για ψώνια είναι αναπόφευκτες. Το να αφήνεις βέβαια το προσωπικό σου καταφύγιο σε καιρό πανδημίας, είναι ριψοκίνδυνο για αρκετούς λόγους.
Πρώτα από όλα αν έχεις τον κοροναϊό και είσαι ασυμπτωματική, μπορείς να τον διασπείρεις στην κοινότητα – και ίσως σε κάποια ευπαθή άτομα. Δεύτερον, εκτίθεσαι εσύ στα μικρόβια άλλων ανθρώπων – και αν δεν είσαι προσεχτική – τα μεταφέρεις μέσα στο σπίτι σου όπου μπορείς να μολυνθείς.
Ευτυχώς, με λίγη στρατηγική (και πολύ καλό πλύσιμο των χεριών σου καθώς και απολύμανση), μπορείς να μειώσεις την πιθανότητα της μεταφοράς ιών και βακτηρίων μέσα στο σπίτι σου. Παρακάτω θα βρεις πέντε συμβουλές ειδικών για να ακολουθείς κάθε φορά που περνάς την πόρτα του σπιτιού σου για να μπεις.
1. Απολύμανε τα χέρια σου πριν μπεις σπίτι
Κάθε φορά που είσαι εκτός σπιτιού, έχε το νου σου τα μικρόβια που κουβαλάς στα χέρια σου. Απέφυγε να αγγίζεις το πρόσωπό σου μέχρι να τα πλύνεις καλά, και αν έχεις αντισηπτικό χεριών χρησιμοποίησε το, έτσι ώστε να μην αφήσεις δυνητικά παθογόνα μικρόβια στο τιμόνι του αυτοκινήτου σου ή στο χερούλι της εξώπορτας. Αν δεν έχεις αντισηπτικό διάβασε τις οδηγίες εδώ για να δεις πως να φτιάξεις πανεύκολα!
Η Dr. Elizabeth Scott,καθηγήτρια μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, λέει ότι προσπαθεί να έχει αντισηπτικό χεριών πάνω της συνέχεια. Όταν είναι εκτός σπιτιού, το χρησιμοποιεί σε δυο σενάρια. “Όταν μπαίνω στο αυτοκίνητο μου, απολυμαίνω τα χέρια μου καλά, μετά από τόσα αντικείμενα που έπιασα έξω” δηλώνει. “Επίσης, όταν γυρίζω πίσω στο σπίτι, απολυμαίνω τα χέρια μου ακριβώς πριν μπω.”
2. Άφησε τα ψώνια στο πάτωμα, και κρέμασε την τσάντα και τα κλειδιά σου
Τα ψώνια απο το σούπερ μάρκετ χρειάζονται προσοχή. Ο λόγος είναι πως τα μικρόβια και οι ιοι ζούν για αρκετές ώρες και ίσως ημέρες πάνω στις επιφάνειες,οπότε μην κάνεις το λάθος και αφήσεις τις τσάντες πάνω στον πάγκο της κουζίνας, εκτός αν σχεδιάζεις να κάνεις πολύ καλό καθαρισμό και απολύμανση μετά. Το ίδιο ισχύει και για τα πακέτα delivery ή courier που συνήθως ακουμπάς στην τραπεζαρία ή στους πάγκους.
Αφου λοιπόν η Elizabeth απολυμάνει τα χέρια της και μπει στο σπίτι, αφήνει τις τσάντες προσωρινά στο πάτωμα για να ασχοληθεί με τα επόμενα βήματα πρόληψης. Δηλαδή να κρεμάσει την τσάντα της σε έναν καλόγερο και να βάλει τα κλειδιά στην κλειδοθήκη. Μπορείς να τα ακουμπήσεις βέβαια και εκεί που συνηθίζεις να τα ακουμπάς, αρκεί να μην πρόκειται για επιφάνειες συχνής επαφής όπως ο πάγκος της κουζίνας ή η τραπεζαρία.
3. Βγάλε τα παπούτσια σου και τα ρούχα σου
Δεν έχει σημασία που πήγες – τα παπούτσια και τα ρούχα σου είναι πιθανόν να μεταφέρουν μικρόβια. Η Elizabeth πάντα βγάζει τα παπούτσια και το μπουφάν της όταν γυρίζει σπίτι και αλλάζει ρούχα. Αν θέλεις να είσαι πολύ προσεχτική άλλαξε ρούχα αλλά μην αφήσεις τα φορεμένα πάνω στο κρεβάτι ή σε καρέκλα – τα βάζεις στο καλάθι των απλύτων ή απευθείας στο πλυντήριο. Κάτι ξέρουν οι Σκανδιναβοί και βγάζουν τα παπούτσια τους πάντα όταν μπαίνουν σπίτι!
4. Πλύνε επίμονα τα χέρια σου, και μετά τακτοποίησε τα ψώνια
Τώρα που έβγαλες από πάνω σου τα πιθανώς “βρώμικα” ρούχα, ήρθε η ώρα να απομακρύνεις τα μικρόβια από τα χέρια σου για να μην τα μεταφέρεις σε όλες τις επιφάνειες που πρόκειται να ακουμπήσεις στο σπίτι σου. Αφού λοιπόν τα πλύνεις επίμονα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι, μπορείς να ξεκινήσεις να τακτοποιείς τα ψώνια – ιδανικά αφαίρεσε την εξωτερική συσκευασία τους. “Εάν βγήκες έξω απλά για ένα σύντομο περπάτημα ή τρέξιμο και είσαι σίγουρη πως τα χέρια σου είναι καθαρά μπορείς να χαλαρώσεις!” συνεχίζει η Elizabeth.
5. Απολύμανε ή πλύνε τα χέρια σου ξανά αν χρειαστεί
Αν τακτοποιήσεις τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, είναι σημαντικό να πλύνεις τα χέρια σου ξανά – αφού θα αγγίξεις πολλές συσκευασίες. Αν επίσης πιστεύεις πως κατά λάθος ακούμπησες με άπλυτα χέρια τον πάγκο της κουζίνας ή τα χερούλια των ντουλαπιών και των συρταριών ακουλούθησε τις οδηγίες της στοχευμένης καθαριότητας που αναλύσαμε πρόσφατα και απολύμανε τις επιφάνειες με διάλυμα χλωρίνης ή ειδικό απολυμαντικό καθαριστικό.
Πάντως η Elizabeth προτείνει να μην χρησιμοποιείς αντισηπτικό χεριών μέσα στο σπίτι – αφού είναι πλέον πολύτιμο και το βρίσκεις δύσκολα – και να το κρατάς για όταν είσαι έξω. Και στο κάτω κάτω το πλύσιμο χεριών με σαπούνι και ζεστό νερό είναι πιο αποτελεσματικό για τον καθαρισμό των χεριών σου – όταν έχεις πρόσβαση σε αυτό. Για να δεις πως θα φτιάξεις δικό σου αντισηπτικό κλικ εδώ και για να δεις πως θα απολυμαίνεις σωστά και στοχευμένα το σπίτι σου χωρίς κόπο κλικ εδώ!