Όταν ένας μόνο κατάφυτος ουρανοξύστης μπορεί να απορροφήσει 25 τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο, φαντάζει ως η καλύτερη λύση για την κλιματική αλλαγή!
Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου ο καιρός αρχίζει και προσομοιάζει με τροπικού κλίματος με γρήγορους ρυθμούς, σίγουρα μπορούμε να κατανοήσουμε, που μπορούν να βοηθήσουν όλα αυτά τα παγκόσμια projects πράσινης οικοδόμησης.
Το γραφείο Stefano Boeri Architects είναι ήδη γνωστό για τα πρωτοποριακά σχέδια κάθετων δασών -όπως ονομάζονται- ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται πως σκοπός του είναι να μειώσει την ταχύτητα με την οποία επέρχεται η κλιματική αλλαγή, αφαιρώντας το διοξείδιο του άνθρακα και χαρίζοντας οξυγόνο.
Η ιδέα του κάθετου δάσους γεννήθηκε πολλά χρόνια πριν, ως μια απάντηση στην κουλτούρα που περνούσε η ανύψωση ουρανοξυστών από τσιμέντο και ατσάλι. Ο Boeri στάθηκε γράφοντας στο Digital Trends,σ το γεγονός ότι η εκτεταμένη χρήση γυαλιού στις προσόψεις έχει μεγάλο θερμικό αντίκτυπο στις πόλεις μας και έτσι σκέφτηκε, όχι μόνο να προσθέσει πράσινο, αλλά και δέντρα που έχουν καλύτερη απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα και της σκόνης της ατμόσφαιρας.
Το «ταξίδι» ξεκίνησε με το Bosco Verticale στο Μιλάνο, το πρώτο του ζευγάρι πύργων-κάθετο δάσος και συνεχίζεται στην Λωζάννη της Ελβετίας, με άλλο ένα ζευγάρι πύργων. Το άλλο project που έχει ήδη ξεκινήσει στο Nanjing της Κίνας, οι Πράσινοι Πύργοι του Nanjing, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018. Κάπου εδώ να υπογραμμίσουμε, την στροφή 180° της Κίνας από Νο1 ρυπαντής σε Νο1 επενδυτής στην πράσινη ανάπτυξη και τεχνολογία!
Οι δύο πύργοι θα έχουν εμβαδόν 6.000 τετραγωνικών μέτρων, με 1.100 δέντρα, 2.500 θάμνους και φυτά που θα φιλοξενούν 24 είδη ζώων (τα περισσότερα πουλιά προφανώς)! Ο υψηλότερος πύργος θα έχει ύψος 199,9 μέτρα (!) με γραφεία, ένα μουσείο, σχολείο πράσινης αρχιτεκτονικής και ένα κλαμπ στην οροφή. Ο χαμηλότερος πύργος θα έχει ύψος 107 μέτρων και θα έχει ένα ξενοδοχείο της Hyatt με πισίνα οροφής. Η βάση και των δύο πύργων θα ξεκινά από θεμέλια 20 μέτρων με σούπερ-μάρκετ, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, συνεδριακό κέντρο και εκθεσιακούς χώρους.
Ο αρχιτέκτονας οραματίζεται τα κτήρια του ως εναλλακτικό αστικό περιβάλλον, που επιτρέπει στους ενοίκους να ζουν κοντά στην φύση αλλά μέσα στην πόλη, κάτι που ήταν εφικτό μόνο στα προάστια. Πράγμα που δεν είναι λειτουργικό λόγω της απόστασης από τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις εταιρίες που εργάζονται, ενώ στα προάστια καταλαμβάνονται μεγάλες εκτάσεις γης ανά λίγους κατοίκους.
Η Κίνα έχει επενδύσει και επενδύει σε ένα καθαρό ενεργειακό αποτύπωμα, ενώ ίσως να σας σοκάρει που αυτό έγινε μέσα από τις αντιδράσεις των πολιτών για την μολυσμένη ατμόσφαιρα. Μάλιστα μέσω application για smartphone, οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να ελέγξει την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή του και να το καταγγείλει στην τοπική κυβέρνηση. Ο Boeri αναμένει να κατασκευαστεί άλλο ένα κάθετο δάσος του στο Guangxi της Κίνας, που θα ονομαστεί Liuzhou Forest City, μέχρι το 2020, ενώ άλλα δύο projects είναι στο στάδιο των συζητήσεων.
Το project της Ελβετίας θα είναι έτοιμο το 2018.
Το μόνο ανοιχτό πρόβλημα είναι ότι η βλάστηση κάποια στιγμή θα μειώσει το φυσικό φως που μπαίνει στα διαμερίσματα, παρότι ο κύριος στόχος της βιοποικιλότητας είναι ανοιχτός. Τα διαμερίσματα έχουν μπαλκόνια διαφορετικών μεγεθών, κάθετα και οριζόντια για να προσφέρουν φυσικό φως και μένει μόνο να ρυθμιστεί το ζήτημα της αισθητικής του κτηρίου (από τα φυτά), κάτι που θα κάνει με την βοήθεια ειδικευμένων αρχιτεκτόνων τοπίου από την Κίνα.
Συνολικά είναι μια πρωτοβουλία που ίσως να αποτελέσει εμπόδιο στην κλιματική αλλαγή και με την σειρά της να συνεπάρει περισσότερα κράτη και ιδιώτες επενδυτές.