Με δεδομένη την παρούσα κατάσταση, η καθαριότητα και η απολύμανση του σπιτιού μας δείχνει να είναι η καλύτερα άμυνα. Όμως η ιδέα του να καθαρίσεις και να απολυμάνεις τα πάντα στο σπίτι σου είναι ιδιαίτερα αγχωτική. Ευτυχώς σύμφωνα με μια καθηγήτρια μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης αυτό δεν είναι απαραίτητο. Δεν χρειάζεται να ξοδεύεις όλη την ημέρα σου καθαρίζοντας.
Για να μειώσεις το άγχος σου σχετικά με την απολύμανση και την εξολόθρευση των μικροβίων, ώστε να αυξήσεις τις πιθανότητες να παραμείνετε εσύ και η οικογένεια σου υγιείς, δοκίμασε την “στοχευμένη καθαριότητα”. Η ιδέα δεν είναι να πεθάνουν όλα τα μικρόβια του σπιτιού σου. Αυτό άλλωστε θα ήταν ανέφικτο. Αντ’ αυτού εστίασε ή καλύτερα στόχευσε την απολυμαντική ισχύ σου σε περιοχές που είναι πιο πιθανό να μεταφέρουν επιβλαβείς ιούς και βακτήρια και τις περιοχές στις οποίες είναι πιο πιθανό να κολλήσετε ιούς και μικρόβια.
Συνήθως αυτοί είναι οι χώροι στα σπίτια μας που συνήθως αγγίζουμε – οι λεγόμενες επιφάνειες κοινής επαφής ή επαφής με τα χέρια, σύμφωνα με την Dr. Elizabeth Scott, καθηγήτρια μικροβιολογίας στο κέντρο για την υγιεινή, την υγεία στο σπίτι και την κοινότητα του Πανεπιστήμιου Simmons στη Βοστώνη.
Όπως δηλώνει η Scott οι περισσότεροι ιοί επιβιώνουν για κάποιες ώρες, υπάρχουν όμως βακτήρια που μπορεί να παραμείνουν για αρκετές μέρες σε κάποιες επιφάνειες: “Ο κίνδυνος είναι πως κάποιος άθελα η εν αγνοία του αγγίζει την μολυσμένη επιφάνεια και έπειτα πιάνει το πρόσωπο του και μολύνεται ο ίδιος”
Ποιες είναι οι επιφάνειες “επαφής με τα χέρια”;
Τα πόμολα των πορτών, τα κλειδιά, τα τηλεχειριστήρια των συσκευών, οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα αξεσουάρ τους(όπως το κινητό σου, το πληκτρολόγιο, το ποντίκι), οι διακόπτες και οι λαβές των βρύσεων έχουν πιθανώς μεγαλύτερη συγκέντρωση μικροβίων και θα μπορούσαν ευκολότερα να σε αρρωστήσουν σε σύγκριση με τους τοίχους, τα ντουλάπια και τα παράθυρα.
Στοχευμένη λοιπόν καθαριότητα σημαίνει απλά να απολυμαίνεις προσεκτικά αυτές τις περιοχές, ειδικά όταν κάποιος γύρω σας είναι άρρωστος. Καθάρισε το σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή.
Πόσο συχνά θα πρέπει να απολυμαίνω τις ύποπτες επιφάνειες;
Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας σχετικά με την συχνότητα της απολύμανσης των επιφανειών επαφής με τα χέρια. Δεν είναι πάντως μια γενική καθαριότητα που θα πρέπει να συμβαίνει μια φορά την εβδομάδα ή τον μήνα.
Μπορεί να έχεις μια συγκεκριμένη ρουτίνα στην καθαριότητα του σπιτιού σου που προφανώς θα συνεχίσεις (σκούπισμα, σφουγγάρισμα. ξεσκόνισμα), αλλά η στοχευμένη απολύμανση αφορά περισσότερο τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης λοιμώξεων – πράγμα που σημαίνει ότι εξαρτάται από το τι συμβαίνει στο σπίτι σου.
Αν για παράδειγμα ένα μέλος της οικογένειας σου ή ένας συγκάτοικος έχει γρίπη, θα πρέπει να εντείνεις τον καθαρισμό στις επιφάνειες συχνής επαφής με τα χέρια.
Όπως δηλώνει η Scott: “Εάν έχετε κάποιον άρρωστο στο σπίτι σας, η στοχευμένη απολύμανση είναι κάτι που θα θελήσετε να κάνετε πολύ πιο συχνά, ίσως και περισσότερο από μία φορά την ημέρα εάν το πρόσωπο αυτό αγγίζει τα πράγματα στο σπίτι”.
Ενώ το σαπούνι και το νερό είναι μια πιο αποτελεσματική μέθοδος για το πλύσιμο των χεριών σας (εφ ‘όσον τα πλένετε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα), θα χρειαστεί να βγάλετε τα μεγάλα όπλα, εάν θέλετε να αποφύγετε την διάδοση των ιών.
Αγόρασε υγρά μαντηλάκια και spray απολύμανσης με τιμές έως -50% μέχρι 18/03 από τον ΑΒ με ένα κλικ!
Η Scott τονίζει ότι τα ειδικά απολυμαντικά, όπως το οινόπνευμα, η ισοπροπυλική αλκοόλη, ένα αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης ή τα υγρά μαντηλάκια και spray απολύμανσης είναι ο καλύτερος τρόπος να αποτραπεί η μετάδοση της ασθένειας στο σπίτι σας. Για περισσότερες ιδέες για την οργάνωση και καθαρισμό του σπιτιού σου κλικ εδώ!