ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ

Γκρέμισμα εσωτερικού τοίχου: 6 Πράγματα που πρέπει να σκεφτείς πριν τον ρίξεις!

Τα σπίτια ανοιχτού τύπου που διαθέτουν ένα μεγάλο δωμάτιο με πολλούς διαφορετικές χρήσεις είναι το μεγαλύτερο trend αυτή την στιγμή. Μπορείς όμως να το εφαρμόσεις στο σπίτι σου και να γκρεμίσεις τοίχους;

Δεν είναι εφικτό σε κάθε σπίτι το ρίξιμο τοίχου ώστε να δημιουργήσεις έναν μεγάλο ενιαίο χώρο. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει για μια σειρά από λόγους ασφάλειας και υγείας.


Εμείς θα καλύψουμε τους περισσότερους λόγους και προϋποθέσεις για τους οποίους μπορείς ή δεν μπορείς να κατεδαφίσεις τοίχους και στο τέλος θα δούμε ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές που μπορείς να κάνεις. Τα 6 πράγματα που πρέπει να σκεφτείς πριν ρίξεις εσωτερικούς τοίχους, προτού χρειαστεί να απευθυνθείς σε συνεργείο!

Γιατί θέλεις να ρίξεις τον εσωτερικό τοίχο;


Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα που πρέπει να σε απασχολεί. Μπορεί να θέλεις να δημιουργήσεις έναν ενιαίο χώρο κουζίνας με τραπεζαρία που θα έχει καλύτερη ροή ή ρίχνοντας τους ενδιάμεσους τοίχους να αφήσεις το φυσικό φως να μπει στο δωμάτιο που επιθυμείς. Όποιος και να είναι ο λόγος, εξάντλησε όλα τα περιθώρια να καταφέρεις τον σκοπό σου χωρίς να ρίξεις τοίχους . Όχι μόνο θα γλιτώσεις ενέργεια και χρήματα, αλλά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε άλλο δωμάτιο!

Προσεχώς… ετοιμόρροπο!


Αν ο τοίχος που θέλεις να ρίξεις είναι σημαντικός για την στατικότητα του κτηρίου ακουμπώντας σε κολώνες ή γενικότερα σηκώνει βάρος της οικοδομής πρέπει να γίνει κάποια κίνηση αντιστήριξης. Εναλλακτικά μόλις γκρεμίσεις τον τοίχο θα μετράς αντίστροφα για το πότε… θα καταρρεύσει το σπίτι σου. Στην περίπτωση λοιπόν που ο τοίχος στηρίζει βάρος από τα θεμέλια μέχρι την οροφή, δεν έχεις κανένα λόγο να ρισκάρεις.

Θα πληρώσεις ειδικούς;

Φυσικά, αν απλά θέλεις να ρίξεις τον τοίχο, παρά τον ρόλο που παίζει στην στατικότητα του κτηρίου, μπορείς να το κάνεις. Θα πρέπει να προσλάβεις αρχιτέκτονα και πολιτικό μηχανικό, που θα εργαστούν ομαδικά ώστε να βρουν τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να υποστηρίξουν το βάρος που στήριζε ο τοίχος που θέλεις να ρίξεις. Φυσικά το να προσλάβεις δύο τέτοιους επαγγελματίες θα σου κοστίσει κάτι παραπάνω, οπότε θα πρέπει να δεις το διαθέσιμο budget σου και να σκεφτείς αν αξίζει τον κόπο.

Ένας τοίχος δεν είναι μόνο ότι φαίνεται!


Ένας τοίχος δεν είναι μόνο οτιδήποτε φαίνεται, αλλά και αυτά που δεν φαίνονται. Αν από τον τοίχο που θες να αφαιρέσεις περνούν καλώδια, σωλήνες θέρμανσης ή υδραυλικών, τότε θα πρέπει να τα μεταφέρεις. Αυτό θα σου κοστίσει κάποια επιπλέον έξοδα, ενώ αν σκοπεύεις να το νοικιάσεις θα πρέπει να ξαναβγάλεις πιστοποιητικό ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

 

Προσοχή στον μόλυβδο


Το πότε χτίστηκε ένα σπίτι είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Αυτό γιατί οι οικοδομές πριν το 1980 χρησιμοποιούσαν ως επί το πλείστον μπογιές με μόλυβδο. Ο μόλυβδος είναι δηλητηριώδης για τον άνθρωπο με πολλές παρενέργειες και οι περισσότερες από αυτές είναι αδρανείς στην βαφή του κτηρίου.

Αλλά αν ρίξεις τοίχο με μόλυβδο ή αμίαντο, η σκόνη από αυτές τις ουσίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για κάθε άτομο που θα μείνει στο σπίτι, αλλά και τους γείτονες. Θα πρέπει να γίνει ειδική μελέτη για το πως θα ρίξεις τον τοίχο, καθώς και ο χειρισμός των μπαζών ως επικίνδυνα. Ευτυχώς μένεις στην Ελλάδα όπου νομικά δεν έχεις επιπτώσεις. Ηθικά όμως και από άποψη υγείας, κινδυνεύεις.

Πάτωμα… απο την αρχή;


Υποθετικά μιλώντας, το γκρέμισμα του τοίχου το έκανες. Το πάτωμα μπορεί να μπαλωθεί ή πρέπει να ξηλωθεί όλο ή ένα μεγάλο μέρος του; Μόλις αφαιρεθεί ο τοίχος θα μείνει ένα κενό στο πάτωμα μεταξύ δύο δωματίων. Στην περίπτωση που τα δωμάτια που θα ενωθούν είχαν διαφορετικό πάτωμα, δεν σε επηρεάζει καθώς θα ξήλωνες το πάτωμα ούτως ή άλλως. Στην περίπτωση όμως που σκόπευες να το μπαλώσεις με κομμάτια που περίσσεψαν από το παλιό πάτωμα ή παρκέ, πρέπει να βεβαιωθείς ότι η δουλειά θα γίνει σωστά και  συνυπολογίσεις το συνολικό φινίρισμα που θα πρέπει να κάνεις ώστε να δείχνει ομοιόμορφο. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως λόγω διαφορετικών πατωμάτων, το πάτωμα ξηλώνεται και φτιάχνεται από την αρχή.

Κλείνοντας να πούμε πως κάθε τοίχος μπορεί να γκρεμιστεί για ένα όμορφο ενιαίο αποτέλεσμα. Απλά τώρα γνωρίζεις όλα όσα πρέπει να σκεφτείς πριν κλείσεις συνεργείο για την κατεδάφιση και να σκεφτείς το συνολικό budget που μπορείς να διαθέσεις. Θα σε αφήσουμε με σχετικά άρθρα επιδιόρθωσης και μερεμετιών!

Share

Πρόσφατα Άρθρα

Δημιουργία εξυπνου σπιτιού: Διάβασε έναν οδηγό για αρχάριους!

Η έννοια του "έξυπνου σπιτιού" έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με την τεχνολογία…

18/05/2024

15 Εκπληκτικοί Φράχτες που σίγουρα θα ζηλέψουν οι γείτονες σου!

Και φυσικά οι γείτονες δεν θα ζηλέψουν μόνο, αλλά δεν θα μπορούν να δουν! Αυτή…

11/05/2024

11 κατασκευές που μπορείς να κάνεις στον κήπο σου σε ένα σαββατοκύριακο!

Η Άνοιξη είναι εδώ και ήρθε ο καιρός ο κήπος ή η αυλή σου να…

11/05/2024

Είναι η κηπουρική στον κήπο ή στο μπαλκόνι η καλύτερη ψυχοθεραπεία;

Βάλε τα γάντια και δες γιατί η κηπουρική είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία που θα μπορούσες…

11/05/2024

8 κορυφαίοι μικροί κήποι και εξωτερικοί χώροι!

Ο καθένας δουλεύει με αυτό που έχει και έτσι στην περίπτωσή μας σου παρουσιάζουμε μερικούς…

11/05/2024

Καλοκαιρινή Διακόσμηση με διακοσμητικά φωτάκια γιρλάντα!

Αν θέλεις να αναζωπυρώσεις την καλοκαιρινή ρομαντική σου διάθεση με διακοσμητικά φωτάκια γιρλάντα για εσωτερικούς…

11/05/2024