Ο Παρθενώνας αποτελείται από βιβλία που έχουν ως κοινό παρονομαστή ότι σε κάποια στιγμή της ιστορίας τους είχε απαγορευτεί η διάθεση τους.
Αποτελείται από 100.000 βιβλία, έχει τις ίδιες διαστάσεις με τον Παρθενώνα και θα παραμείνει στην πόλη μέχρι τον Σεπτέμβρη. Στην ίδια πόλη το 1933 οι Ναζί συγκέντρωσαν χιλιάδες αντίτυπα από 2.000 τίτλους που είχαν απαγορεύσει, στα πλαίσια της καμπάνιας ενάντια στο Αντιγερμανικό πνεύμα.
Αυτό το installation έχει ως στόχο να προστατέψει την ελευθερία του λόγου και ποιος καλύτερος τρόπος, από την κατασκευή με «απαγορευμένα» βιβλία, ενός συμβόλου της Δημοκρατίας;
Η καλλιτέχνις από την Αργεντινή Marta Minujin συνέλαβε την ιδέα για το project και είχε την τύχη να εγκριθεί και να το δει να υλοποιείται. Για να φέρει το project εις πέρας εργάστηκε με φοιτητές του Πανεπιστημίου του Kassel, ενώ λόγω του ύψους της κατασκευής, χρησιμοποιήθηκαν μηχανήματα συγκομιδής κερασιών για να συνδράμουν στην δημιουργία της εγκατάστασης.
Παρότι η Documenta λαμβάνει χώρα κάθε 5 χρόνια στο Kassel, για πρώτη φορά και σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε και στις δύο χώρες. Στην Γερμανία αναμένεται να παρακολουθήσουν την έκθεση μέχρι το τέλος της 1 εκ. φίλοι της μοντέρνας τέχνης, ενώ στην Ελλάδα δεν έχουμε συγκεκριμένο αριθμό.
Η έκθεση έχει δημιουργήσει χιλιάδες φίλους και εχθρούς στην Ελλάδα, με κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά κριτήρια. Σε κάθε περίπτωση, βάσει προσέλευσης του κοινού σε Ελλάδα και Γερμανία η διοργάνωση κρίνεται επιτυχημένη.
Δείτε παρακάτω το βίντεο απο την εγκατάσταση του Παρθενώνα των βιβλίων στην Documenta 14 απο το VernissageTV!