Ευτυχώς που δεν ζούμε στην εποχή της ντουλάπας με το μπλοκ πάγου που έπαιζε το ρόλο του ψυγείου. Παρόλα αυτά, οι τροφές επηρεάζονται από την ψύξη με αποτέλεσμα να υφίστανται αλλοιώσεις. Μπορεί να μουχλιάσουν, να αλλοιωθεί η γεύση τους και άλλα πολλά που θα δείτε παρακάτω.
Η αλλοίωση που υφίστανται οι ντομάτες είναι στην γεύση. Για αυτό αν αγοράσετε ντομάτες από αγροτική περιοχή, έχουν καλύτερη γεύση διότι έχουν περάσει λιγότερο χρόνο στο ψυγείο και έχουν ωριμάσει φυσιολογικά. Την ίδια στιγμή, σπάνε οι μεμβράνες στο εσωτερικό της ντομάτας και η υφή τους γίνεται αλευρώδης. Προτίμησε να αγοράζεις λιγότερες και να τις αφήνεις στον πάγκο της κουζίνας ή σε μια φρουτιέρα.
Τα αβοκάντο τοποθετούνται στο ψυγείο αν έχουν αγοραστεί ώριμα για να διατηρηθούν για λίγο ακόμα χρόνο (όταν η φλούδα τους είναι κυπαρισσί προς μαύρη, είναι στην καλύτερή τους φάση). Αν όμως έχεις αγοράσει πράσινα άγουρα και λίγο σκληρά αβοκάντο, η ψύξη θα «παγώσει» την διαδικασία ωρίμανσης. Οπότε 1 με 2 ημέρες πριν τα καταναλώσεις, βγάλτα από το ψυγείο και άστα να ωριμάσουν.
Σπιτικό και υγιεινό παγωτό μπανάνα αβοκάντο σε μόλις 5 λεπτά!
Ένα έξυπνο τρικ είναι να τοποθετείς το καφέ στο ψυγείο πριν φύγεις για διακοπές. Έξυπνο; Μάλλον όχι! Ο καφές χάνει την γεύση του εξαιτίας της ψύξης και παίρνει μυρωδιές από τις άλλες τροφές του ψυγείου. Παρόλα αυτά μπορείς να βάλεις τον καφέ σου είτε σε δροσερό και σκιερό μέρος, είτε στην κατάψυξη!
Τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και τα λάιμ πρέπει να αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου και καλύτερα σε μεταλλικές τρυπητές φρουτιέρες. Γιατί όταν τα τοποθετείς στο ψυγείο αλλοιώνονται πολύ γρήγορα, ενώ όταν ακουμπούν σε επιφάνειες με μεγάλο μέρος της φλούδας τους, μουχλιάζουν (και με βάρος από πάνω) πάρα πολύ γρήγορα, με πιο ευαίσθητα ειδικά τα λεμόνια. Ακόμα και στην αποθήκευση σε φρουτιέρα, δεν κάνει να έχουν πολλά σημεία επαφής με το σκεύος ή άλλα φρούτα. Αγοράζετε λίγα κάθε φορά.
Σπιτική λεμονάδα με τζίντζερ και ανθρακούχο νερό!
Δύο κατηγορίες με κοινό παρονομαστή την πρασινάδα. Όσον αφορά τα χόρτα, την ρόκα, το μαρούλια, την σαλάτα και τα χλωρά κρεμμύδια, ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης είναι στο ψυγείο, ΑΛΛΑ τυλιγμένα σε χαρτί κουζίνας (και το χαρτί να το αλλάζετε ανά τριήμερο). Γενικά οτιδήποτε αποθηκεύεται στην νάιλον σακούλα, αποτελεί την ιδανική συνταγή της αποτυχίας και θα χαλάσει πολύ γρήγορα, από το νερό και την υγρασία που συσσωρεύονται στο εσωτερικό της.
Ο δυόσμος, ο βασιλικός, η φρέσκια ρίγανη και το δενδρολίβανο, είναι καλύτερα να αποθηκευτούν σε ποτήρια με νερό στον πάγκο της κουζίνας ή το σούπερ τρικ προετοιμασίας του barman: κομμένα σε φύλλα ή κορυφούλες και μέσα σε ένα ποτήρι με μια βρεγμένη χαρτοπετσέτα από πάνω. Σε 2-3 ημέρες θα δεις ότι η χαρτοπετσέτα έχει στεγνώσει! Ναι! Στο ψυγείο με την υγρασία και τα νερά και στέγνωσε. Άρα τι έγινε το νερό; Απορροφήθηκε στο μεγαλύτερό του μέρος από τα αρωματικά σας φυτά!
*Όλη η αντίστοιχη βιβλιογραφία που ανατρέξαμε για το άρθρο αναφέρει και τις πατάτες, τα σκόρδα, το λάδι και τα ξερά κρεμμύδια που εμείς εδώ στην Ελλάδα θεωρούμε αυτονόητο να μην μπουν στο ψυγείο. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αναφέρονται. Η απάντηση είναι γιατί φυτρώνουν και σαπίζουν, ενώ το ελαιόλαδο πήζει και αλλοιώνεται η γεύση του.
Ξεχάστε το κόκκινο ή το λευκό, τώρα ήρθε το Μπλε κρασί!
Ένας απο τους πιο απλούς και οικονομικούς τρόπους για να φέρεις λίγο απο το φθινόπωρο…
Επειδή καμιά φορά είμαστε τελειομανείς και πιστεύουμε ότι ακόμα και το παραμικρό πλεονέκτημα διακόσμησης μετράει,…
Και όχι μόνο το φθινόπωρο! Γιατί τα περισσότερα φυτά με εξαίρεση ένα, είναι απόλυτα ανθεκτικά…
Η έννοια του "έξυπνου σπιτιού" έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με την τεχνολογία…
Και φυσικά οι γείτονες δεν θα ζηλέψουν μόνο, αλλά δεν θα μπορούν να δουν! Αυτή…
Η Άνοιξη είναι εδώ και ήρθε ο καιρός ο κήπος ή η αυλή σου να…