Η διαδικασία ψύξης μπορεί να διαταράξει την ωρίμανση ορισμένων φρούτων και καλό είναι τα συγκεκριμένα φρούτα να φυλάσσονται σε φρουτιέρα ή ράφια τροφίμων.
Για κάποια φρούτα μπορεί να γνωρίζαμε ότι δεν κάνει να μπαίνουν στο ψυγείο, ενώ για άλλα αποτέλεσε και για εμάς έκπληξη. Αν λατρεύεις κάποιο από τα φρούτα που θα αναφέρουμε, καλό είναι να αγοράζεις μικρότερες ποσότητες και καλύτερα από παραγωγούς στην λαϊκή, ώστε να μην έχουν περάσει από ψυγείο. Διάβασε για τα 10 φρούτα που δεν πρέπει να βάζεις στο ψυγείο και κανόνισε τις αγορές σου!
Τα κεράσια, τα νεκταρίνια, τα ροδάνικα και τα βερίκοκα εφόσον αποθηκευτούν στο ψυγείο μπορεί να πάθουν ζημιά από το κρύο. Τι ζημιά; Χάνουν την γεύση τους και την γλυκύτητα που ήταν ο πρωταρχικός λόγος αγοράς τους. Οπότε η σωστή στρατηγική είναι να περιμένεις να ωριμάσουν και μετά να τα βάλεις στο ψυγείο.
Τα καρπούζια και τα πεπόνια καλό είναι να μένουν στον πάγκο ή σε άλλο χώρο, ώστε να διατηρήσουν την γεύση τους. Ένα βήμα παραπέρα, διαθέτουν αντιοξειδωτικά που επιβιώνουν μονάχα σε θερμοκρασία δωματίου. Αλλά από την στιγμή που θα τα κόψεις, πρέπει να τα βάλεις στο ψυγείο.
Φρούτο ή λαχανικό; Η επιστήμη λέει φρούτο, άσχετα αν την έχουμε συνδέσει συνοδεία λαχανικών. Η τοποθέτηση της ντομάτας που δεν έχει ωριμάσει στο ψυγείο, έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της γεύσης λόγω μερικής καταστροφής πολύτιμων ενζύμων και την αλλαγή στην υφή της (γίνεται πιο αλευρώδης). Αν οι ντομάτες είναι για σάλτσα ή πολύ ώριμες, πρέπει να τις βάλεις σε ψυγείο γιατί αλλιώς θα μουχλιάσουν.
Τα μήλα μπορούν να διατηρηθούν 1-2 εβδομάδες σε θερμοκρασία δωματίου και ύστερα μπορούν να μπουν στο ψυγείο, με συνολική διάρκεια ζωής από την στιγμή αγοράς τις 3-4 εβδομάδες! Τα μήλα επίσης παράγουν αιθυλένιο και αυτό είναι ο λόγος που άλλα φρούτα, ωριμάζουν γρηγορότερα αν τα βάλεις σε σακούλα με κομμένο μήλο. Αυτός είναι και ο λόγος που στο ψυγείο αποθηκεύονται μακριά από άλλα φρούτα.
Η ψύξη απλά καθυστερεί την ωρίμανση, οπότε αν βιάζεσαι, άφησε ένα αβοκάντο με μισό κομμένο μήλο σε μια χάρτινη σακούλα στον πάγκο της κουζίνας!
Τα μούρα αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά επειδή χαλάνε σε 3 περίπου μέρες εκτός ψυγείου, όσα δεν φας καλύτερα να τα κάνεις χυμό ή να τα βάλεις στο ψυγείο. Τα μούρα επίσης μπορούν να καταψυχθούν, αλλά αυτό θα επηρεάσει τα αντιοξειδωτικά τους. Το ίδιο ισχύει και για τις φράουλες.
Το ζήτημα με τις μπανάνες δεν είναι ότι αν μπουν στο ψυγείο δεν ωριμάζουν. Ακόμα και να βγουν από το ψυγείο δεν ωριμάζουν και αλλοιώνεται σοβαρά η γεύση και η υφή τους μετά από λίγες μέρες. Σε συνθήκες καύσωνα μην πάρετε μπανάνες για περισσότερες απο 3 ημέρες. Ποτέ στο ψυγείο και είναι η πιο αυστηρή παραίνεση σε όλο το άρθρο. Αν πάρεις μπανάνα που βρίσκεται 5 μέρες στο ψυγείο, εξωτερικά μπορεί να έχει μαυρίσει, αλλά εσωτερικά να είναι αλλοιωμένη και αλευρώδης.
Αυτές είναι οι συμβουλές μας για τα 10 φρούτα και την οικογένεια των μούρων. Μπορείς να βρεις και συγκεκριμένες οδηγίες για την συντήρηση των λαχανικών ή άλλων φρούτων στην κατηγορία HOME TIPS!
Ένας απο τους πιο απλούς και οικονομικούς τρόπους για να φέρεις λίγο απο το φθινόπωρο…
Επειδή καμιά φορά είμαστε τελειομανείς και πιστεύουμε ότι ακόμα και το παραμικρό πλεονέκτημα διακόσμησης μετράει,…
Και όχι μόνο το φθινόπωρο! Γιατί τα περισσότερα φυτά με εξαίρεση ένα, είναι απόλυτα ανθεκτικά…
Η έννοια του "έξυπνου σπιτιού" έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με την τεχνολογία…
Και φυσικά οι γείτονες δεν θα ζηλέψουν μόνο, αλλά δεν θα μπορούν να δουν! Αυτή…
Η Άνοιξη είναι εδώ και ήρθε ο καιρός ο κήπος ή η αυλή σου να…