Ένας ξενοδόχος της Πιερίας μίσθωσε από την ΓΑΙΑΟΣΕ την εγκαταλελειμμένη παλιά γραμμή που έπαιζαν ως παιδιά και την μετέτρεψε σε καφετέρια.
Στην παραλιακή ζώνη του Νέου Παντελεήμονα Πιερίας μια διαφορετική επένδυση έχει κάνει την εμφάνισή της, ενώνοντας αρμονικά την ιστορία 103 ετών με το σήμερα.
Ο χώρος της γνωστής στους ντόπιους Γαλαρίας (η αναφορά γίνεται για το τούνελ της γραμμής), που χρονολογείται από το 1914 μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας, αποτελεί την συνέχεια του τούνελ της σήραγγας του Πλαταμώνα. Ενώνεται με το ανοιχτό βόρειο τμήμα της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής και έχει μετατραπεί από τον ξενοδόχο της Πιερίας Γιώργο Τζόβα σε καφετέρια-beach bar, με την ονομασία Gallaria.
Η επιχείρηση αναδεικνύει το παρελθόν του χώρου (και το εκμεταλλεύεται με την καλή έννοια) συστήνοντας παράλληλα την Γαλαρία στους νέους ανθρώπους. Άλλωστε, ο χώρος της Γαλαρίας θεωρείται μνημείο και χαρακτηριστικό δείγμα νεότερης βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και το γεγονός ότι συντηρήθηκε και αναστηλώθηκε όπου χρειάστηκε είναι από μόνο του ευχάριστο.
Ο Γιώργος Τζόβας, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες στον τουρισμό, ως ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Λεπτοκαρυά και κάμπινγκ στον Νέο Παντελεήμονα, είχε μνήμες της Γαλαρίας από μικρός και θέλησε να την συντηρήσει πριν αυτή καταπέσει. Έτσι ζήτησε την εκμετάλλευση και εκμίσθωση από τη ΓΑΙΑΟΣΕ θέλοντας να δημιουργήσει μοντέρνο χώρο για τους νέους της περιοχής που θα σέβεται το πλούσιο παρελθόν του χώρου που βρίσκεται.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, έφτιαξε έναν χώρο κυριολεκτικά πάνω στις ράγες, δημιουργώντας βαγόνια σε σιδηρουργείο της Κατερίνης, που εντροχιάστηκαν στην υφιστάμενη γραμμή και φιλοξενούν κάποιες από τις υπηρεσίες της καφετέριας (Δύο βαγόνια-bar, ένα για προετοιμασία και ένα που λειτουργούν οι τουαλέτες!). Μπροστά από το Gallaria υπάρχει και το παλιό πολυβολείο που χρονολογείται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για τη φύλαξη της σήραγγας.
Ο πύργος αυτός, σχεδόν πεσμένος, αξιοποιήθηκε επίσης και αναστηλώθηκε θυμίζοντας περασμένες εποχές. Το δευτερεύον αρχιτεκτονικά ατού του χώρου (πέρα από την σήραγγα του Πλαταμώνα), είναι η όμορφη θέα στην θάλασσα που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο Gallaria.
Ο κ. Τζόβας δήλωσε σε εφημερίδα «Για μένα δεν είναι ένα απλό καφέ-αναψυκτήριο, αλλά μια παρακαταθήκη για την παραλία του Παντελεήμονα. Αυτός ήταν και ο στόχος, η προσφορά στον τόπο όπου ζούμε ως οικογένεια», ο οποίος σημείωσε προς τιμήν του πως δεν έσπασε ούτε μία πέτρα από το μνημείο, αλλά το αποκατέστησε ώστε να συνεχίσει να γράφει ιστορία.
Η πρώτη σεζόν λειτουργίας του το Gallaria, έχει ξεκινήσει περισσότερο από ικανοποιητικά και την επιχείρηση έχουν αναλάβει οι δύο γιοι του Γιώργου Τζόβα, ο Απόστολος και ο Μάνος.Αναμένεται ακόμα να τοποθετηθούν vintage σιδηροδρομικά αντικείμενα σε εσοχές του τούνελ και να ξεκινήσουν οι εκθέσεις στον πύργο. Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου θα διοργανώσει εκθέσεις και εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου στον χώρο της Γαλαρίας.
Ποιος το περίμενε πως θα αναμεταδίδαμε μια εκπληκτική ιστορία συντήρησης και αναστήλωσης βιομηχανικού χώρου από την Ελλάδα;