Τα παρκέ είναι ένας από τους πιο κλασσικούς τρόπους για να δώσεις στυλ στο σπίτι σου. Ήδη γνωρίζεις ότι είναι ευαίσθητα, αλλά αυτοί οι 12+ τρόποι το φθείρουν αργά και σταθερά!
Το ξύλο είναι οργανικό υλικό το οποίο επηρεάζεται άμεσα από το περιβάλλον του και από τα υλικά που χρησιμοποιείς για την καθαριότητα και την συντήρηση του.

Εδώ στο Decoration.gr αποφασίσαμε να ψάξουμε διαδικτυακά, να επικοινωνήσουμε με ειδικούς στα παρκέ και ειδικούς του καθαρισμού, για όλα εκείνα που φθείρουν άμεσα ή προκαλούν αργή ζημιά στα ξύλινα πατώματα. Άλλωστε το παρκέ αποτελεί μια επένδυση που μπορεί να αναδείξει ή να κάνει τον χώρο σου να φαίνεται παραμελημένος. Διάβασε παρακάτω τα 12+ πράγματα που οδηγούν στην καταστροφή του παρκέ σου, ενώ κερδίζεις έμπνευση απο τις φωτογραφίες μας με όμορφα, μοντέρνα πατώματα!
Όλα τα έπιπλα που περιέχουν ροδάκια, εφόσον αυτά είναι σκληρά, εφαρμόζουν πίεση σε 1 με 2 εκατοστά ανά ροδάκι. Οπότε καταλαβαίνεις ότι μπορεί να προκαλέσουν φθορά σε μια εξαιρετικά στοχευμένη περιοχή η οποία θα είναι εμφανή. Αυτό υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη να περνά συχνά επίστρωση βερνικιού στο παρκέ του.
Αντίγραψε το!
[uc_layout id=18931 title=”Pakketo-skampo-me-apothikeftiko-kafe” ]
Μην χρησιμοποιείς στο παρκέ ατμοκαθαριστές. Ο ατμοκαθαριστής είναι μια πολύ διαδεδομένη συσκευή κυρίως για τα υφάσματα, αλλά χρησιμοποιείται και για επιφάνειες σε πατώματα ή βιολογικούς καθαρισμούς. Ο ατμός παραμένει νερό και το νερό είναι απαγορευτικό για τα παρκέ, όπου πρέπει να περιορίζεται στον μικρότερο βαθμό. Αντίστοιχα μην ρίχνεις απευθείας νερό κατά το σφουγγάρισμα, αλλά να στραγγίζεις καλά την σφουγγαρίστρα. Ο ατμός μέσω της θερμότητας οδηγεί το προστατευτικό βερνίκι του παρκέ να «σπάσει» γρηγορότερα.
Αντίγραψε το!
[uc_layout id=18933 title=”24home-paplomatothiki-yperdipli” ]
Πολύ σημαντικό είναι να μην ρίχνεις απευθείας καθαριστικό στο πάτωμα, απλώνοντας στην συνέχεια με την σφουγγαρίστρα. Μπορεί να σου φαίνεται πρακτικό, όμως πέφτει μεγάλη ποσότητα χημικού σε περιορισμένα τετραγωνικά, απορροφάται σε ένα βαθμό από το ξύλο και όπως και με το νερό, μπορεί να αρχίσει να φουσκώνει το παρκέ. Αν φουσκώσει το παρκέ, προβλέπουμε να πάρεις σαν την σχεδιάστρια Genavieve Gorder το σφυρί και να ξηλώνεις σανίδες!
Ανά 3 με 5 χρόνια οφείλεις να περνάς μια προστατευτική στρώση βερνικιού στο πάτωμα. Κοστίζει λιγότερο από το να περιμένεις την φθορά να μεγαλώσει και να χρειαστείς αμμοβολή ή να περάσεις όλο το φινίρισμα. Την ίδια στιγμή διαρκεί κάτι λιγότερο από μια ημέρα. Φυσικά δεν μιλάμε για όλα τα δωμάτια, αλλά μόνο για τα δημοφιλή σημεία και δέχονται μεγαλύτερη καταπόνηση.
Δυστυχώς τα τακούνια είναι μια πολύ κακή επιλογή για παρκέ. Όσο σέξι και να είναι, τα ψηλά τακούνια προκαλούν βαθουλώματα και οδοντωτά σημάδια στο παρκέ. Προβλήματα προκύπτουν και από νύχια κατοικιδίου που δεν έχουν λιμαριστεί επαρκώς ή απο το μπολ του νερού του κατοικιδίου χωρίς πατάκι από κάτω. Απαγορευτικές είναι και οι γαλότσες (να το έπιπλο εισόδου που βγάζει τα λεφτά του), οι μπότες και άλλα βρεγμένα υποδήματα.
Κάτι τόσο απλό και οικονομικό (γύρω στο 1 ευρώ) όσο το να τοποθετήσεις τσοχάκια στα πόδια των επίπλων μπορεί να προστατέψει το παρκέ σου από πολύ ακριβές ζημιές. Κάθε φορά που κάθεσαι σε έναν καναπέ, αυτός μετακινείται έστω και λίγο, με αποτέλεσμα να προκαλείται φθορά στα σημεία που ακουμπούν τα πόδια. Την ίδια στιγμή απέφυγε τις ταινίες διπλή όψεως που συγκρατούν το χαλί στην θέση του, αφήνουν μεγάλη ποσότητα ισχυρής κόλλας, που δεν θα βγει ΠΟΤΕ από το παρκέ (σε προειδοποιήσαμε).
Αντίγραψε το!
[uc_layout id=18936 title=”Homemarket-set-trapezaria-kafe” ]
Μην σέρνεις έπιπλα ή βαριές συσκευές στο παρκέ σου. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τα σηκώνεις με βοήθεια, αλλά πολύ πρακτικό για δύο λόγους είναι να τοποθετήσεις μια κουρελού στα πόδια του αντικειμένου. Γιατί πρώτον μειώνεται η τριβή, οπότε μετακινείται ευκολότερα και κατά δεύτερον προστατεύει το πολύτιμο πάτωμα σου!
Πάλι σε σχέση με τα κατοικίδια, αν αυτό είχε κάποιο ατύχημα και ούρησε στο σπίτι, καλό είναι να τα μαζέψεις με το που το δεις. Τα ούρα έχουν αμμωνία και η αμμωνία αφαιρεί το προστατευτικό βερνίκι του παρκέ. Άρα κατ’ αρχάς θα θολώσει και κατά δεύτερον θα είναι πιο ευπρόσβλητο σε επόμενες φθορές. Αν το ατύχημα συμβεί σε χαλί, βγάλε πρώτα το χαλί και καθάρισε το παρκέ και σε δεύτερο χρόνο ασχολήσου με το χαλί.
Οποιοδήποτε σκληρό πατάκι όπως των εισόδων μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο πάτωμα, οπότε αν θέλεις ένα πατάκι από την μπαλκονόπορτα στο παρκέ, προτίμησε ελαστικό τάπητα τύπου bar-mat.
Τελευταία μας οδηγία είναι ότι ο δυνατός ή καθημερινός ήλιος σε συγκεκριμένα σημεία του ξύλινου πατώματος θα οδηγήσουν στον αποχρωματισμό του. Όσο πιο σκούρο το παρκέ, τόσο πιο ευπαθές, άρα τόσο περισσότερο πρέπει να προστατεύεται.
Σε 10 μικρές και περιεκτικές παραγράφους χωρέσαμε περίπου 15 συμβουλές συντήρησης για το παρκέ σου, ώστε να το απολαύσεις για περισσότερα χρόνια. Αν θυμάσαι ότι είναι απαγορευτικό να λιμνάζουν νερά ή άλλα υγρά και να το προστατέψεις από δυνατά χτυπήματα επίπλων, τακουνιών και μεγάλου βάρους σε λίγα εκατοστά, έχεις κάνει την μισή δουλειά. Σε κάθε περίπτωση θα σε αφήσουμε με πολύ όμορφα παρκέ, πατώματα και άλλες ιδέες καθαριότητας!