Δεν διδασκόμαστε όλοι γνώσεις γύρω από το κρασί από τα παιδικά μας χρόνια όπως συμβαίνει στην Γαλλία.Οι περισσότεροι από εμάς αγοράζουν ένα μπουκάλι κρασί, βάσει τιμής και βάσει χρώματος (δεν κοιτάζουμε καν την ποικιλία).
Όμως αυτό μπορεί να κρύβει πολλές παγίδες και η γνώση είναι ο καλύτερος τρόπος να μην πέφτεις σε παγίδες.
Είναι ο καλύτερος τρόπος να αναγνωρίσεις τα βασικά χαρακτηριστικά του κρασιού. Βέβαια ο κάθε παραγωγός μπορεί να έχει τα μικρά μυστικά του, οπότε αν είχες λίγα περισσότερα στοιχεία ίσως να σχημάτιζες πιο ασφαλή άποψη. Ας προχωρήσουμε στην γεωγραφική περιοχή.
Ξεχάστε το κόκκινο ή το λευκό, τώρα ήρθε το Μπλε κρασί!
Η γεωγραφική περιοχή είναι το περίφημο «Κακή χρονιά το 2011». Γιατί γνωρίζοντας κάποιος τον τόπο την παραγωγής, μπορεί να είχε ενημέρωση ότι ήταν πολύ βροχερός ο καιρός για παράδειγμα το 2011 στην Α περιοχή της Γαλλίας και τα σταφύλια δεν ήταν ανώτερης ποιότητας.
Ένας γνώστης, μπορεί από την γεωγραφική περιοχή να γνωρίζει ποια σταφύλια χρησιμοποιούνται εκεί, ενώ τον βοηθά και το χρώμα του κρασιού να απορρίψει κάποιες ποικιλίες. Σε κάποιες περιοχές (της Ευρώπης κυρίως) ένα κρασί μπορεί να το φτιάχνουν αποκλειστικά και μόνο από μία ποικιλία (όλα τα λευκά κρασιά της Βουργουνδίας φτιάχνονται από Chardonnay για παράδειγμα), οπότε ένα γρήγορο διάβασμα μπορεί να σας προσφέρει πολλές γνώσεις.
Η χρονολογία στα μπουκάλια είναι αυτή της συγκομιδής των σταφυλιών για αρχή. Ένα λευκό θα το προτιμήσεις από ενός μέχρι τριών ετών, με εξαίρεση λίγες ποικιλίες παλαιωμένων λευκών. Αντίθετα το κόκκινο, μπορεί να καταναλωθεί νέο, αλλά μπορεί και να κερδίσει από την σωστή παλαίωση, καθώς οι τανίνες εξασθενούν και η γεύση γίνεται πιο εκλεπτυσμένη.
Όπως αναφέραμε και πάνω αν ξέρεις ότι στην Νεμέα το 2013 είχε ρίξει 3 φορές χαλάζι όλο το καλοκαίρι (λέμε τώρα), είναι το δεύτερο στοιχείο για να μπορείς να πεις αυτάρεσκα «κακή χρονιά το 2013», πιστεύοντας (και κρίνοντάς το και από την γεύση του) ότι τα σταφύλια δεν ήταν καλής ποιότητας. Οι ακραίες συνθήκες σε μια περιοχή μια συγκεκριμένη περίοδο (βροχή ή ανομβρία), επηρεάζει την φυσιολογική πορεία και ωρίμανση των σταφυλιών.
Παλαιωμένο τσίπουρο, μια νέα τάση σε ενα παλιό προϊόν
Ε όπως και να το κάνουμε κάποιοι παραγωγοί έχουν κερδίσει με το σπαθί τους ένα όνομα στον χώρο, οπότε δύσκολα θα απογοητέψουν με κάποια ετικέτα τους και θα διατηρούν υψηλά standards. Αν δεν μπορείς να θυμάσαι όνομα ετικέτας ή παραγωγό, υπάρχουν τα αντίστοιχα apps όπου θα αξιολογήσεις το κρασί για να ξέρεις ποια σου αρέσουν.
Ετοιμάζω Cocktail μοναχά για (το) party σου! Συμβουλές απο barman!
Συνήθως τα λευκά έχει ως «ποιοτικό ταβάνι» τους 11 με 12 βαθμούς και αν είναι παραπάνω από αυτούς να είσαι σίγουρος ότι κάθε γουλιά θα την πληρώσεις ακριβά και θα πιεις και λιγότερο. Αντίστοιχα τα Αφρώδη τύπου D’ Asty έχουν ως ιδανικούς αλκοολικούς βαθμούς τους 6 με 7,5% και τα κόκκινα κρασιά έχουν ως ποιοτικό ταβάνι τους 11,5 με 12,5 βαθμούς. Οτιδήποτε παραπάνω από αυτό, είτε σημαίνει πως πίνεις επιδόρπιο κρασί ή για κάποια άλλη χρήση, είτε ότι θα μεθύσεις με μισό μπουκάλι επειδή δεν το περιμένεις!
Σπιτική λεμονάδα με τζίντζερ και ανθρακούχο νερό!
Ένας απο τους πιο απλούς και οικονομικούς τρόπους για να φέρεις λίγο απο το φθινόπωρο…
Επειδή καμιά φορά είμαστε τελειομανείς και πιστεύουμε ότι ακόμα και το παραμικρό πλεονέκτημα διακόσμησης μετράει,…
Και όχι μόνο το φθινόπωρο! Γιατί τα περισσότερα φυτά με εξαίρεση ένα, είναι απόλυτα ανθεκτικά…
Η έννοια του "έξυπνου σπιτιού" έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με την τεχνολογία…
Και φυσικά οι γείτονες δεν θα ζηλέψουν μόνο, αλλά δεν θα μπορούν να δουν! Αυτή…
Η Άνοιξη είναι εδώ και ήρθε ο καιρός ο κήπος ή η αυλή σου να…