Αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται σχεδόν σε ότι φτάνει στο τραπέζι μας από φρούτα και λαχανικά, μέχρι τις ιχθυοκαλλιέργειες και τα ζώα ελευθέρας βοσκής. Ο λόγος είναι ότι χάρη στα αντιβιοτικά σώζονται εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο, καθώς εξαλείφουν δεκάδες μεταδοτικές ασθένειες.
Τι γίνεται όμως όταν φτάνουν στο τραπέζι μας; Υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι;
Λίγο μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεκάδες επιστήμονες της υγείας ανέπτυξαν την θεωρεία ότι κάνοντας υπερβολική χρήση αντιβιοτικών θα δημιουργήσουμε σούπερ-ιούς ή βακτήρια που δεν αντιμετωπίζονται με τις αντιβιώσεις. Η φύση άλλωστε έχει την τάση να εξελίσσεται και τα βακτήρια εξελίσσονται πιο γρήγορα από κάθε άλλη μορφή ζωής.
Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που οι εταιρείες φαρμάκων εξελίσσουν τα αντιβιοτικά χέρι-χέρι με την εξέλιξη των βακτηρίων και ο λόγος που μια φόρμουλα έχει μεγάλη δράση για μικρό χρονικό διάστημα.
«Καταλαβαίνουμε τους περιορισμούς, αλλά για πολλά χρόνια υποθέταμε ότι πάντα θα βρεθεί ένα νέο φάρμακο και έτσι δεν το θεωρούσαμε σημαντικό» τονίζει ο Διευθυντής του Κέντρου Δράσης για την Αντίσταση στα Αντιβιοτικά Dr. Lance Price. Συνεχίζει λέγοντας πως «Πλέον παρατηρούμε πως καινούρια βακτήρια έχουν χτίσει…ανοσοποιητικό σχεδόν σε όλα τα νέα μας φάρμακα».
Οι προβλέψεις του αντίστοιχου Αμερικάνικου ΚΕΛΠΝΟΟ με βάση τα υπάρχοντα κρούσματα, δείχνουν πως το 2017 θα πεθάνουν 11,5 άτομα για κάθε 1.000 που θα νοσήσουν από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Τι σχέση όμως έχουν όλα αυτά με την διατροφή;
Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται σε πολύ μεγάλη κλίμακα στην κτηνοτροφία, την γεωργία και τις ιχθυοκαλλιέργειες με στόχο την μεγαλύτερη απόδοση «προϊόντος» (μικρότερα ποσοστά θανάτων ζώων και καλύτερη απόδοση ποιοτικών φρούτων και λαχανικών). Την ίδια στιγμή η ευρεία χρήση αντιβιοτικών αποτελεί και ένα άλλοθι των κτηνοτρόφων ότι φροντίζουν την ευζωία των ζώων τους. Η οποία ευζωία απειλείται από τον υπερβολικό συνωστισμό ζώων σε μικρά μέρη με μέτριο εξαερισμό και συνθήκες υγιεινής.
Όμως η μεγάλη χρήση αντιβιοτικών μεγιστοποιεί την ταχύτητα με την οποία τα βακτήρια εξελίσσονται ή μεταλλάσσονται αν προτιμάς (η ζωή στη γη ξεκίνησε από βακτήρια βασικά). Όλα αυτά χωρίς να έχουμε σαφή εικόνα για τις παρενέργειες των αντιβιοτικών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας στον άνθρωπο, που αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό στα «ακριβά» ψάρια.
Από την στιγμή που τα ανθεκτικά βακτήρια είναι γεγονός, η μετάδοσή τους στον άνθρωπο είναι το μόνο εύκολο. Μπορούν να μεταδοθούν μέσω της διατροφής από άρρωστο ζώο, από τον αέρα, το χώμα, το νερό και τους εργαζόμενους σε κτηνοτροφικές μονάδες, φάρμες και καλλιέργειες.
Ο ιατρικός κόσμος θεωρεί ότι το 1/3 των αντιβιοτικών που λαμβάνονται από τον άνθρωπο, δεν χρειάζεται. Όμως το 70% των αντιβιοτικών πηγαίνει στην κτηνοτροφία, τις καλλιέργειες και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Οπότε κατά συνέπεια καταλήγουν στο τραπέζι μας με αβέβαια αποτελέσματα…
Εν τω μεταξύ τα ζώα βιολογικής κτηνοτροφίας, πάλι μπορεί να είναι τιγκαρισμένα στα αντιβιοτικά με τον ίδιο τρόπο που ταΐζουν τις χήνες για πατέ. Φυσικά αν ποτέ κανείς ζητήσει κρέας χωρίς αντιβιοτικά, στην καλύτερη των περιπτώσεων να ξεραθεί ο κρεοπώλης στα γέλια. Λύση δίδεται μόνο σε φάρμες ανά την Ελλάδα με περιορισμένο αριθμό ζώων, όπου γίνεται και περιορισμένη χρήση αντιβιοτικών καθώς δεν συνωστίζονται εκατοντάδες ζώα μαζί. Κοινώς ψάξτε για γνωστό στο χωριό!
Ένας απο τους πιο απλούς και οικονομικούς τρόπους για να φέρεις λίγο απο το φθινόπωρο…
Επειδή καμιά φορά είμαστε τελειομανείς και πιστεύουμε ότι ακόμα και το παραμικρό πλεονέκτημα διακόσμησης μετράει,…
Και όχι μόνο το φθινόπωρο! Γιατί τα περισσότερα φυτά με εξαίρεση ένα, είναι απόλυτα ανθεκτικά…
Η έννοια του "έξυπνου σπιτιού" έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με την τεχνολογία…
Και φυσικά οι γείτονες δεν θα ζηλέψουν μόνο, αλλά δεν θα μπορούν να δουν! Αυτή…
Η Άνοιξη είναι εδώ και ήρθε ο καιρός ο κήπος ή η αυλή σου να…