FOOD & DRINKS

Τι λάθος κάνουμε με τον τόνο και πως θα μαγειρέψεις φρέσκο!

Ο τόνος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα για αυτούς που προσέχουν την διατροφή τους, αλλά όλοι κάνουμε ένα λάθος; Τον προτιμούμε σε κονσέρβα!

Όσο και αν απολαμβάνουμε έναν τόνο σε κονσέρβα και την ευκολία μαγειρέματος, άλλο τόσο η άγνοια μας εμποδίζει να απολαύσουμε ένα από τα καλύτερα φαγητά που χωράει ο νους σου. Ο φρέσκος τόνος τρώγεται με μια μεγάλη ποικιλία συνοδευτικών να επιλέξεις, αλλά και με ζυμαρικά.

Κατ’ αρχάς ο φρέσκος τόνος είναι… φθηνότερος! Δύο κονσέρβες τόνου κοστολογούνται ανάλογα την εταιρεία από 5 μέχρι 7 ευρώ για δύο κονσέρβες των 160 γραμμαρίων έκαστη. Άρα το κιλό κοστίζει περίπου 15 ευρώ, όταν ο φρέσκος τόνος στην Κεντρική Αγορά της Βαρβάκειου κοστίζει 8-12 ευρώ το κιλό. Ύστερα ο φρέσκος τόνος έχει Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιφλεγμονώδη δράση και καρδιαγγειακά οφέλη. Ακολουθεί το σπάνιο να βρεις διατροφικά σελήνιο και το φυλλικό οξύ.

Κάθε τόνος έχει και ένα μειονέκτημα: λόγω της διατροφής του απορροφά βαρέα μέταλλα τα οποία συσσωρεύονται στον οργανισμό του. Ένα τρικ του φρέσκου τόνου είναι να επιλέξεις φιλέτα από νεαρό ψάρι. Τόσο ο Ελληνικός που ψαρεύεται στην Εύβοια και τις Σποράδες, όσο και του Ατλαντικού είναι το ίδιο ασφαλείς.

Ο φρέσκος τόνος έχει δεκάδες συνταγές για να τον απολαύσεις. Στις περισσότερες προτείνεται να έχει ψηθεί όπως φαίνεται στην φωτογραφία, όμως τίποτα δεν σε εμποδίζει να τον ψήσεις παραπάνω. Αν βρεις πραγματικά φρέσκο τόνο στο ψήσιμο και στην πρώτη μπουκιά θα καταλάβεις, τι αναίτιο κόλλημα είχες φάει τόσα χρόνια με τον τόνο κονσέρβας.

Όμως για να λέμε και τα καλά οι μεγαλύτερες εταιρείες κονσερβοποιημένου τόνου, κάνουν συχνούς ελέγχους για τις ποσότητες υδραργύρου και βαρέων μετάλλων στο προϊόν τους. Η άλλη διαφορά είναι ότι συνήθως ο τόνος σε κονσέρβα κατατάσσεται σε λευκό και ανοιχτόχρωμο και μετά χωρίζεται σε τυποποιημένο και φιλέτο. Ο τυποποιημένος έχει 75% κομμάτια τόνου και 25% μικρές ίνες τόνου από πολλά διαφορετικά πιθανόν ψάρια, ενώ το φιλέτο όπως καταλαβαίνει κανείς αποτελεί ένα κομμάτι και η τιμή του εκτοξεύεται.

Η πιο απλή συνταγή είναι να βάλεις το φιλέτο σε ένα ξύλο κοπής και να το πασπαλίσεις με ελάχιστο αλάτι, μιξ τεσσάρων πιπεριών και φρέσκια ρίγανη ή βασιλικό. Ο τόνος μπορεί να είναι αλμυρός οπότε καλού κακού δεν χάνει κάτι να τον αφήσεις για λίγη ώρα στο νερό. Όμως αυτό θα το κάνεις από την στιγμή που έχει ξεπαγώσει. Καλό είναι να μην ξεπαγώνουμε ψάρια (και γενικά τρόφιμα) «βίαια» με νερό. Ύστερα βάζεις το αντικολλητικό τηγάνι να κάψει και βάζεις τον τόνο από 3 λεπτά σε κάθε μεριά, μέχρι για 10 λεπτά σε κάθε μεριά. Αν τον αφήσεις περισσότερο, μέχρι τα 15 λεπτά, δεν θα πάθει τίποτα, απλά η υφή του θα θυμίζει μπριζόλα.

Άλλη επιλογή είναι να κόψεις το φιλέτο σε μπουκίτσες και να το κάνεις σε σχαροτήγανο ή πάλι σε αντικολλητικό τηγάνι, με οποιοδήποτε συνοδευτικό επιθυμείς. Αλλά καλό είναι να κρατήσεις στην εξίσωση τα μυρωδικά. Από τις πιο «ελληνικές» συνταγές που υπάρχουν είναι να κάνεις το φιλέτο κομματάκια και να το περάσεις σε καλαμάκια, με την γαρνιτούρα να κυμαίνεται από τηγανητές πατάτες μέχρι ρύζι ή το εξαιρετικό σταμναγκάθι! Άλλωστε ένα γεύμα για 2 άτομα θα σου πάει φθηνότερα από το να φας κονσέρβα τόνου με οποιοδήποτε συνοδευτικό, οπότε βάλε και μισό κιλό σταμναγκάθι να βράζει και πιες και λίγο από το θαυματουργό ζουμί του!

Η πάνω συνταγή είναι τόνος πασπαλισμένος με σάλτσα BBQ. Το ίδιο ωραίες μπορεί να γίνουν οι μαρινάδες με μπαλσάμικο-πορτοκάλι, μπαλσάμικο-λάδι-χαρουπόμελο και μπαλσάμικο-συκόμελο. Αν ψηθεί λίγο περισσότερο ο τόνος, η γεύση θα παραπέμπει σε μπριζόλα! Αρκεί να μην κάνεις το λάθος να ρίξεις αποξηραμένη ρίγανη, πριν το ψήσιμο γιατί θα πικρίσει. Για να μην το ξεχάσουμε ο φρέσκος τόνος έχει ακόμα περισσότερη πρωτεΐνη από αυτόν σε κονσέρβα, με 24 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια. Αυτό την εντάσσει στις πιο πρωτεϊνικές, όπου χάνει μόνο από το καβούρι.

Αυτή είναι μια πρώτη μας εισαγωγή στον τόνο και μπορούμε από τώρα να σας υποσχεθούμε ότι θα επιστρέψουμε και με άλλα εκπληκτικά και νόστιμα θαλασσινά!

Πρόσφατα Άρθρα

10 πίνακες για να γιορτάσεις το φθινόπωρο!

Ένας απο τους πιο απλούς και οικονομικούς τρόπους για να φέρεις λίγο απο το φθινόπωρο…

22/09/2024

Πως να στολίσεις το σπίτι σου με λουλούδια το Φθινόπωρο!

Επειδή καμιά φορά είμαστε τελειομανείς και πιστεύουμε ότι ακόμα και το παραμικρό πλεονέκτημα διακόσμησης μετράει,…

22/09/2024

Τα 12 καλύτερα φυτά για να διακοσμήσεις το σπίτι σου το Φθινόπωρο!

Και όχι μόνο το φθινόπωρο! Γιατί τα περισσότερα φυτά με εξαίρεση ένα, είναι απόλυτα ανθεκτικά…

21/09/2024

Δημιουργία εξυπνου σπιτιού: Διάβασε έναν οδηγό για αρχάριους!

Η έννοια του "έξυπνου σπιτιού" έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με την τεχνολογία…

18/05/2024

15 Εκπληκτικοί Φράχτες που σίγουρα θα ζηλέψουν οι γείτονες σου!

Και φυσικά οι γείτονες δεν θα ζηλέψουν μόνο, αλλά δεν θα μπορούν να δουν! Αυτή…

11/05/2024

11 κατασκευές που μπορείς να κάνεις στον κήπο σου σε ένα σαββατοκύριακο!

Η Άνοιξη είναι εδώ και ήρθε ο καιρός ο κήπος ή η αυλή σου να…

11/05/2024