Περιμέναμε πως και πως να τελειώσει η 1η Biennale σχεδιασμού του Λονδίνου, για να βγουν στην δημοσιότητα οι φωτογραφίες και να στις παρουσιάσουμε! Επιλέξαμε 8 από τις…εγκαταστάσεις με θέμα την Ουτοπία και πως την εικονοποίησαν ή σχεδίασαν οι καλλιτέχνες.
Οι εκπρόσωποι της Νότιας Αφρικής ήθελαν κάτι άγριο και παιχνιδιάρικο. Ονόμασαν το installation Otium and Acedia και πρόκειται για μια σειρά από κρεμαστά κρεβάτια και φωλιές με μορφή κυνηγών του ζωϊκού βασιλείου όπως: η Όρκα, το Πιράνχα, το Λιοντάρι και ο Κροκόδειλος.
Χαρακτηριστική στην εγκατάσταση είναι η ανάγκη να μην βάζουμε ταμπέλες στα «άγρια» ζώα και την ζωή γενικότερα, μέσα από την αντίθεση της άγριας εικόνας που έχουμε για αυτά και της παιχνιδιάρικης όψης των κρεβατιών και το να αγκαλιάσεις τον φόβο και να κοιμηθείς μαζί του. Κυριολεκτικά.
Λευκή σημαία. Οι Ιταλοί προτίμησαν μια διαδραστική εγκατάσταση, αυτή της λευκής σημαίας ως σύμβολο της παγκόσμιας εκεχειρίας. Συμμετείχαν 20 καλλιτέχνες και κάθε μέρα έφευγε μια λευκή σημαία από τον κεντρικό χάρτη και ένα αντικείμενο έπαιρνε την θέση του στην εγκατάσταση. Την ημέρα λήξης της έκθεσης όλα τα αντικείμενα είχαν πάρει την θέση τους και όλες οι λευκές σημαίες βρίσκονταν εκτός χάρτη.
Το νόημα είναι ότι η ζωή είναι αλληλένδετη: κάθε μέρα που φεύγει μια λευκή σημαία από τον χάρτη και μπαίνει ένα αντικείμενο, η εγκατάσταση αλλάζει ριζικά και αμετάκλητα. Το ίδιο συμβαίνει και στον κόσμο μετά από κάθε εκεχειρία που σπάει.
Οι Ολλανδοί στο Design Diorama: The archive as a Utopic Environment πήραν αντικείμενα από τα σπίτια των Rianne Makking και Jurgen Bey σε μια αυτοβιογραφία για την αρχιτέκτονα και τον σχεδιαστή. Η εγκατάσταση αποτελεί ένα blueprint των αντικειμένων των καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας το τι αξιολογούν ως σημαντικό και την δύναμη των αντικειμένων.
Πως είναι το διαμέρισμα 40μ² ενός γραφίστα του Facebook;
Πολυεπίπεδη εγκατάσταση που εορτάζεται η διαφορετικότητα σε ένα διάκοσμο δάσους! Αποτελεί αναφορά στο βιβλίο του Thomas More του 1516 για την Ουτοπία και περιγράφει το δείπνο.
Το μενού που δημιουργήθηκε για το event αντικατοπτρίζει την ταυτότητα της Ταϊβάν και εμπνέει τους επισκέπτες να δειπνήσουν με αγνώστους δημιουργώντας κοινωνικούς δεσμούς! Υπάρχει η όραση, η ακοή και το άγγιγμα, γιατί να μην ενεργοποιούνται και οι υπόλοιπες αισθήσεις; Καλή σκέψη!
Ζήσε στο δωμάτιο του Van Gogh για μια ημέρα με 10 δολάρια!
Το Parawifi είναι η ιδέα της Κούβας για την Ουτοπική εποχή που ζούμε όπου έχουμε μια πραγματική και μια ηλεκτρονική, εικονική ζωή. Αυτά τα pods χρησιμοποιούνται από χρήστες smartphone που σέρφαραν στο διαδίκτυο.
Μάλιστα μπορούσαν να ενωθούν σχηματίζοντας πύργους, φέρνοντας τον κόσμο πιο κοντά δημιουργώντας κοινωνίες, σε μια αλληγορία για την διασύνδεση στο διαδίκτυο. Συνδεδεμένοι ακόμα και μόνοι ή ολομόναχοι μέσα στον κόσμο. Ιδιοφυές!
«Χρυσή» ξαπλώστρα Origami…Made in Greece!
Η Ινδονησία ονόμασε το installation το Freedom, εμπνευσμένο από το Συνέδριο Ασίας-Αφρικής του 1955, όπου συμφωνήθηκε η Κήρυξη Παγκόσμιας Ειρήνης και Συνεργασίας μεταξύ 29 χωρών. Ο θόλος που βλέπετε αναπαριστά την ιδέα αυτή.
Είναι φτιαγμένος από κοκοφοίνικα και «αιωρείται» πάνω από μια βάση ως σύμβολο ενός χώρου χωρίς σύνορα ή πολιτικές αρχές. Το installation στην ολότητά του είναι σύμβολο, ανεξαρτησίας, ισότητας και ειρήνης.
Το Pulse Diagram αντλεί και αυτό την έμπνευσή του από το βιβλίο του Thomas More. Οι 54 πυλώνες που το σχηματίζουν είναι μια αναπαράσταση των 54 πόλεων που αναφέρονται στο βιβλίο. Οι πυλώνες είναι συνδεδεμένοι με δοκούς με μια αρχαία Γιαπωνέζικη τεχνική, που μέσω καψίματος ενίσχυε το προσδόκιμο ζωής του ξύλου.
Η έμπνευση για την εγκατάσταση οφείλεται επίσης στην πρόταση από την αρχιτέκτονα Yona Friendman, που οραματίστηκε την κινητή πόλη κατασκευασμένη από κατασκευές που επιπλέουν σε στύλους με μικρό αποτύπωμα (σημείο επαφής εν ολίγοις). Αυτή ακριβώς την ευθραυστότητα της κατασκευής θέλει να τονίσει η εγκατάσταση.
Η Vantablack είναι πιο μαύρη απο την μαύρη μπογιά!
Η Ισπανία οραματίζεται το μέλλον πηγαίνοντας μας 100 χρόνια μπροστά, σε μια εικονική πόλη που χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες και σχέδια εμπνευσμένα από τα trends της εποχής. Το project ονομάστηκε VRPolis, Diving into the Future. Το Virtual Reality φιλμ 360° που προβάλλεται εδώ προσφέρει μια ματιά στο πως μπορεί να μοιάζει μια έξυπνη πόλη του μέλλοντος σε 100 χρόνια από τώρα.
Θέλει να μας κάνει να οραματιστούμε μια πόλη μεσαίου μεγέθους και μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο για πειραματισμό από εφευρέτες και πρωτοπόρους της τεχνολογίας.
Πετάει-πετάει…το βάζο; Φυσικά και πετάει!
Ένας απο τους πιο απλούς και οικονομικούς τρόπους για να φέρεις λίγο απο το φθινόπωρο…
Επειδή καμιά φορά είμαστε τελειομανείς και πιστεύουμε ότι ακόμα και το παραμικρό πλεονέκτημα διακόσμησης μετράει,…
Και όχι μόνο το φθινόπωρο! Γιατί τα περισσότερα φυτά με εξαίρεση ένα, είναι απόλυτα ανθεκτικά…
Η έννοια του "έξυπνου σπιτιού" έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με την τεχνολογία…
Και φυσικά οι γείτονες δεν θα ζηλέψουν μόνο, αλλά δεν θα μπορούν να δουν! Αυτή…
Η Άνοιξη είναι εδώ και ήρθε ο καιρός ο κήπος ή η αυλή σου να…