Όπως αναδείχθηκε από το περιβαλλοντικό πρόβλημα του Κορινθιακού η υπεραλίευση αποτελεί τον Νο1 εχθρό για την βιωσιμότητα των θαλασσίων ειδών της Ελλάδας. Ενημερώσου και μην βοηθήσεις στην εξαφάνιση τους!
Πολλά από τα ψάρια που καταναλώνει ο μέσος λάτρης της μεσογειακής διατροφής, δεν θα έπρεπε εξαρχής να έχουν καταλήξει στο πιάτο μας, είτε γιατί η αλιεία τους απαγορεύεται από τον νόμο, είτε γιατί αποτελούν απειλούμενα είδη που δεν θα έπρεπε να καταναλώνουμε. Οπότε είναι καλό και έξυπνο αν θέλουμε να τρώμε ψάρια στο μέλλον να ενημερωθούμε, να δείξουμε υπεύθυνη στάση και αν χρειαστεί να τονίσουμε σε κάποιον πωλητή, ότι το προϊόν που έχει προς πώληση είναι παράνομο και κινδυνεύει με σύλληψη.
Η πίννα είναι όστρακο που μοιάζει με μεγάλο μύδι και αλιεύεται παράνομα ως δόλωμα ή εκλεκτός μεζές. Οι πίννες εκκρίνουν μια ουσία από το οποίο φτιάχνεται το μετάξι της θάλασσας ή βύσσος. Αποτελεί προστατευόμενο είδος υπό εξαφάνιση.
Οι πετροσωλήνες είναι μαλάκια, τα οποία τα πρώτα χρόνια της ζωής τους ζουν προσκολλημένα στα βράχια όπως τα μύδια. Μεγαλώνοντας όμως σκάβουν κυλινδρικές τρύπες στο εσωτερικών των βράχων. Συχνά σερβίρονται παράνομα σε ταβέρνες και εστιατόρια, ενώ μπορεί κανείς να βρει μέχρι και σε αγορές. Η άγνοια των καταναλωτών βοηθά την παράνομη πώληση.
Ο λευκός καρχαρίας ζει στην Μεσόγειο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δεν έχει σημειωθεί αποδεδειγμένη επίθεση από λευκό καρχαρία σε άνθρωπο στην Ελλάδα. Αντίθετα κινδυνεύει με εξαφάνιση τόσο στις θάλασσες όσου και στους ωκεανούς, λόγω της έλλειψης τροφής ή της αλιείας του.
Ο Σαπουνάς είναι ο μεγαλύτερος καρχαρίας της Μεσογείου και τρέφεται με πλανγκτόν. Είναι εντελώς ακίνδυνος και απαγορεύεται η αλιεία του, η διακίνηση και η εμπορία όπως με όλα τα παραπάνω είδη. Αναπαράγεται με πολύ αργό ρυθμό και μόνο φέτος έχουν πιαστεί περίπου 5. Μόλις σε 1 περίπτωση στην Αγία Γαλήνη οι ψαράδες επικοινώνησαν προς τιμής τους με το λιμεναρχείο και μόλις ειδοποιήθηκαν ότι αποτελεί προστατευόμενο είδος (από τις φωτογραφίες), προσπάθησαν και κατάφεραν να τον ελευθερώσουν από τα δίχτυα τους.
Δυστυχώς η αμάθεια και ημιμάθεια ορισμένων δημοσιογράφων τηλεοπτικών καναλιών έχει αναγάγει το ψάρεμα προστατευόμενων καρχαριών σε είδηση και κατά συνέπεια μερίδα ψαράδων τους κυνηγούν και τους πωλούν επίσημα. Μερίδα ψαράδων τους κυνηγά με την αιτιολογία ότι σκίζουν τα δίχτυα τους.Υπάρχει μια λίστα ψαριών τα οποία θα έπρεπε να προστατεύονται, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κάνει το παραμικρό για να νομοθετήσει την προστασία τους. Αυτά τα ψάρια πρέπει να αποφεύγουμε να τα καταναλώνουμε μέχρι να ανακάμψει ο πληθυσμός τους.
Όλη την λίστα των εποχών αναπαραγωγής των ψαριών και τα επιτρεπόμενα μεγέθη θα την βρεις στη σχετική ανακοίνωση και το pdf που εξέδωσε η WWF από όπου και προέρχονται οι περισσότερες πληροφορίες μας!
Ακόμη δυστυχώς κινδυνεύει όλος ο πληθυσμός των καρχαριών της Μεσογείου, κυρίως από την υπεραλίευση και την έλλειψη τροφής. Οφείλουμε να ακολουθήσουμε μια πιο υπεύθυνη διατροφή, πριν να είναι πολύ αργά για όλα αυτά τα είδη.
Ένας απο τους πιο απλούς και οικονομικούς τρόπους για να φέρεις λίγο απο το φθινόπωρο…
Επειδή καμιά φορά είμαστε τελειομανείς και πιστεύουμε ότι ακόμα και το παραμικρό πλεονέκτημα διακόσμησης μετράει,…
Και όχι μόνο το φθινόπωρο! Γιατί τα περισσότερα φυτά με εξαίρεση ένα, είναι απόλυτα ανθεκτικά…
Η έννοια του "έξυπνου σπιτιού" έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με την τεχνολογία…
Και φυσικά οι γείτονες δεν θα ζηλέψουν μόνο, αλλά δεν θα μπορούν να δουν! Αυτή…
Η Άνοιξη είναι εδώ και ήρθε ο καιρός ο κήπος ή η αυλή σου να…