ΚΟΥΖΙΝΑ

11 Συμβουλές καθαριότητας και οργάνωσης για ράφια στην κουζίνα!

Ένα από τα πιο καυτά Trend των τελευταίων 2 ετών είναι τα ράφια στην κουζίνα αντί ντουλαπιών. Υπάρχουν τρόποι να το κάνεις σωστά μέσα από τις συμβουλές που ακολουθούν!

Οι μόνες ενστάσεις για αυτή την super stylish επιλογή, ήταν όλες περί καθαριότητας ή για τον τρόπο με τον οποίο θα οργανώσεις αποτελεσματικά τα ράφια σου.

Γενικά χώρισε τα ράφια σου σε ζώνες. Κοντά στον νεροχύτη βάλε τα πιάτα και τα ποτήρια και κοντά στον φούρνο βάλε τα τρόφιμα και τα μπαχαρικά. Στα κάτω ράφια αυτά που χρησιμοποιείς συχνότερα και πάνω αυτά που χρησιμοποιείς πιο αραιά.

Εμείς λοιπόν συγκεντρώσαμε 11 συμβουλές καθαριότητας και οργάνωσης για ράφια στην κουζίνα, τα οποία καλύπτουν κάθε πτυχή που μπορεί τυχόν να σε απασχολήσει. Επειδή μπορεί τα ράφια κουζίνας να δείχνουν ως ό,τι πιο όμορφο έχει βγει τον τελευταίο καιρό, αλλά όπως όλα τα πράγματα γύρω από την διακόσμηση και την οργάνωση, έχουν και αυτά τα μικρά τους μυστικά. Καιρός να τα μάθεις!


Τοποθέτησε στα ράφια τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς πιο συχνά. Το πρόβλημα με τα ράφια ως τρόπο αποθήκευσης, είναι ότι μαζεύουν σκόνη. Διακοσμώντας τα ράφια με αυτά που χρησιμοποιείς καθημερινά, δεν προλαβαίνουν να μαζέψουν σκόνη! Ένα από τα υπέρ αυτής της τεχνικής είναι πως μόλις τα σερβίτσια σου έχουν στεγνώσει από το πλυντήριο (ή το πλύσιμο στο χέρι), τα τοποθετείς στο ράφι, χωρίς να χάνεις χρόνο ανοίγοντας και κλείνοντας ντουλάπια.


Τοποθέτησε στα ράφια τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς σπάνια. Αν κάτι το χρησιμοποιείς σπάνια, δεν σε νοιάζει να πιάσει περισσότερη σκόνη, γιατί ούτως ή άλλως θα το ξεπλύνεις πριν το χρησιμοποιήσεις. Το απαγορευτικό βγαίνει για τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς με μέτρια συχνότητα, όπως τα ποτήρια του κρασιού ή της μπύρας. Γιατί δεν συμφέρει κάθε 3-4 μέρες να πλένεις τα ποτήρια πριν τα χρησιμοποιήσεις, ενώ αντίθετα κάτι που το χρησιμοποιείς κάθε 20-30 ημέρες θα το έπλενες έτσι και αλλιώς. Φυσικά, τα ποτήρια τοποθετούνται ανάποδα σε κάθε περίπτωση, για να μην σκονίζονται στο εσωτερικό.


Μην αποθηκεύεις μικρές συσκευές και πλαστικά αντικείμενα. Αν δεν πρόκειται για μια τοστιέρα ή αποχυμωτή με εκπληκτικό design, οποιαδήποτε μικρή συσκευή ή πλαστικό σκεύος θα δείχνει φθηνό. Συνεπώς θα δείχνει η κουζίνα σου φθηνή. Το μαύρο χρώμα είναι πιο εύκολα διακοσμήσιμο και διαχειρίσιμο στις μικρές συσκευές.

[uc_layout id=18570 title=”Mycasa-vrastiras-retro-mavros” ]

 


Κάθε μια με δύο εβδομάδες καλό είναι αν σκουπίζεις τα ράφια κάνοντας ένα πέρασμα με αντιστατικό πανάκι ή πανί με μικροΐνες. Το πόσο συχνά θα καθαρίζεις εξαρτάται από το πόσο καλά δουλεύει ο απορροφητήρας σου, αν έχεις κατοικίδια, πόσο συχνά τηγανίζεις και το πόσες ώρες έχεις ανοιχτά τις πόρτες και τα παράθυρα.


Διατηρώντας μια σταθερή χρωματική παλέτα στα ράφια σου, θα σε βοηθήσει να αποφασίζεις όταν αγοράζεις πιάτα ή ποτήρια. Είτε αυτά είναι πιο ζωντανά χρώματα, είτε ουδέτερα, να θυμάσαι ότι τα ράφι λειτουργούν ως βιτρίνα και καλό είναι να υπάρχει ομοιομορφία.


Μην υπερφορτώνεις τα ράφια για δύο λόγους. Αν στριμώχνεις αντικείμενα αφενός έχεις τον φόβο να ρίξεις κάτι πιάνοντας κάτι άλλο και αφετέρου το φόρτωμα υποδηλώνει αταξία.

[uc_layout id=18589 title=”Polihome-mpataria-neroxyti-xrysi” ]

 


Μια καλή συμβουλή είναι σε κάθε ράφι να διακοσμείς με διαφορετικά μεγέθη ή υφή. Για παράδειγμα μπορείς να βάλεις στο ίδιο ράφι μια στοίβα με πιάτα, με ένα όμορφο ανάγλυφο βάζο. Οι αντιθέσεις μεταξύ ψηλού-χαμηλού, λείου-περίτεχνου και οι αντιθέσεις χρώματος είναι που δίνουν σκοπό στα ράφια σου.


Γέμισε τους μη χρησιμοποιούμενους χώρους των ραφιών σου με φυτά, διακοσμητικά και κάδρα, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα και τον αρνητικό χώρο στην διακόσμηση (αφήνοντας κενά).

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ!
Προτάσεις με υπέροχα ράφια κουζίνας αντί για πάνω ντουλάπια!


Φωτίζοντας τα ράφια (ιδανικά με ταινία LED κάτω από το πάνω ράφι) βάζεις άλλη μια στρώση φωτισμού στην κουζίνα σου και τα ράφια λειτουργούν καλύτερα ως βιτρίνες.


Αν χρησιμοποιήσεις τα ράφια της κουζίνας για την αποθήκευση μπαχαρικών, καφέ, αλεύρι ή ζάχαρη, ξηρών καρπών και ζυμαρικών, καλύτερα να τα βγάζεις από τις συσκευασίες τους και να τα τοποθετείς σε γυάλινες συσκευασίες. Με εξαίρεση τα ζυμαρικά όλα τα υπόλοιπα που αναφέραμε, όχι μόνο δείχνουν καλύτερα, αλλά διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με ένα σμπάρο δυό τριγόνια!

Αυτές ήταν οι συμβουλές παρουσίασης και οργάνωση σχετικά με τα ράφια στην κουζίνα, αντί των πάνω ντουλαπιών. Τα πολλά θετικά των ραφιών στην κουζίνα τα γνωρίζεις ήδη, αν όμως δεν τα θυμάσαι στο υπενθυμίζουμε στα σχετικά άρθρα!

Share

Πρόσφατα Άρθρα

Δημιουργία εξυπνου σπιτιού: Διάβασε έναν οδηγό για αρχάριους!

Η έννοια του "έξυπνου σπιτιού" έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με την τεχνολογία…

18/05/2024

15 Εκπληκτικοί Φράχτες που σίγουρα θα ζηλέψουν οι γείτονες σου!

Και φυσικά οι γείτονες δεν θα ζηλέψουν μόνο, αλλά δεν θα μπορούν να δουν! Αυτή…

11/05/2024

11 κατασκευές που μπορείς να κάνεις στον κήπο σου σε ένα σαββατοκύριακο!

Η Άνοιξη είναι εδώ και ήρθε ο καιρός ο κήπος ή η αυλή σου να…

11/05/2024

Είναι η κηπουρική στον κήπο ή στο μπαλκόνι η καλύτερη ψυχοθεραπεία;

Βάλε τα γάντια και δες γιατί η κηπουρική είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία που θα μπορούσες…

11/05/2024

8 κορυφαίοι μικροί κήποι και εξωτερικοί χώροι!

Ο καθένας δουλεύει με αυτό που έχει και έτσι στην περίπτωσή μας σου παρουσιάζουμε μερικούς…

11/05/2024

Καλοκαιρινή Διακόσμηση με διακοσμητικά φωτάκια γιρλάντα!

Αν θέλεις να αναζωπυρώσεις την καλοκαιρινή ρομαντική σου διάθεση με διακοσμητικά φωτάκια γιρλάντα για εσωτερικούς…

11/05/2024