ΚΗΠΟΣ & ΜΠΑΛΚΟΝΙ

Τα 10 μυστικά για το προσωπικό σου παράδεισο… στην ταράτσα!

Ο ταρατσόκηπος είναι το…χρυσό μετάλλιο στην δημιουργία κήπου μέσα στην πόλη. Την ίδια στιγμή δεν έχεις το πρόβλημα της διαθέσιμης έκτασης, καθώς μιλάμε για αξιοποίηση χώρου.

Ο κήπος στην ταράτσα σου είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεχάσεις ότι βρίσκεσαι στην πόλη, έχει μονωτικά και άρα οικονομικά οφέλη, ενώ αν το επιλέξεις μπορείς να βάλεις φυτά που χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση.

Ας δούμε λοιπόν τα πρακτικά προβλήματα που μπορεί να συναντήσεις ένα προς ένα!

Αντοχή στο έξτρα βάρος

Μπορεί η ταράτσα να υποστηρίξει το βάρος; Χώμα (βρεγμένο χώμα), κατασκευές και φυτά, όλα αυτά που θέλεις να κάνεις, έχουν ένα βάρος! Χρειάζεσαι την βοήθεια ενός πολιτικού μηχανικού ώστε να ελέγξει την στατικότητα της ταράτσας και να σου δώσει το ΟΚ. Ο μηχανικός θα υπολογίσει διαφορετικούς τύπους φόρτου, όπως το βρεγμένο χώμα και το χιόνι.

Προσοχή στην διαφορά του ταρατσόκηπου και του πράσινου ή ενεργειακού ταρατσόκηπου. Ο πράσινος ταρατσόκηπος τοποθετείται για να έχεις ταυτόχρονα ενεργειακά οφέλη, χρειάζεται διαφορετική μελέτη και δεν θα τον πατάς όσο συχνά νομίζεις. Ο απλός ταρατσόκηπος είναι για να τον επισκέπτεσαι και να τον απολαμβάνεις.

Χρειάζεσαι την βοήθεια ενός πολιτικού μηχανικού ώστε να ελέγξει την στατικότητα της ταράτσας και να σου δώσει το ΟΚ

Σχεδίασε λαμβάνοντας υπ‘ όψιν το κλίμα

Λογικά ο κήπος σου θα είναι εκτεθειμένος στα στοιχεία της φύσης 365 μέρες τον χρόνο. Αυτό σε κάνει να θέλεις φυτά ανθεκτικά στον ήλιο και στον πάγο. Δεν θα έχεις την πολυτέλεια να αναπληρώνεις φυτά κάθε εβδομάδα, εκτός αν έχεις ταυτόχρονα σπορεία και μίνι φυτώρια.

Για τι χρήση τον θέλεις;

Θέλεις να κάθεσαι με όλη την οικογένεια; Θέλεις να βάλεις λαχανικά; Θέλεις να έχει χαμηλή συντήρηση και φροντίδα; Έχεις παιδιά ή σκύλο; Όλες αυτές είναι χρήσεις που έχουν διαφορετικά κριτήρια για να πραγματοποιηθούν.

Μπορεί να χρειαστείς περισσότερες ζαρντινιέρες ή να ασφαλίσεις τον χώρο για τα παιδιά ή τα κατοικίδια. Επιπρόσθετα να προσθέσεις στέγαστρο, όπως μια πέργκολα, τραπεζαρία ή αποθηκευτικό χώρο. Οι ανάγκες σου θα ορίσουν και την διαμόρφωση του χώρου.

Υπολόγισε πως ο ταρατσόκηπος θα πρέπει να τελειώνει στα 3 μέτρα από το περβάζι και να έχεις ασφαλίσει τα κάγκελα, ώστε να μην μπορεί να πέσει από κάτω βρέφος, παιδί ή κατοικίδιο.

Τα κατάλληλα υλικά

Θα χρειαστείς μια υψηλής ποιότητας μεμβράνη χώματος για να στρώσεις πριν βάλεις το χώμα. Μια καλή μπορεί να έχει ίσως και περισσότερο από 10 χρόνια ζωής, πάντα σε εξάρτηση με τις καιρικές συνθήκες, ενώ σε προστατεύει από διαρροές. Ακόμα θα χρειαστείς στοπ για ρίζες ώστε να μην μεγαλώσουν ανεξέλεγκτα και τρυπήσουν την μεμβράνη.

Άλλα αναγκαία υλικά είναι τα ματ αποστράγγισης και ειδική κατασκευή ώστε να μην φεύγει το χώμα. Για φύτεμα σε γλάστρες, οι ειδικές μονωτικές σακούλες θα προστατέψουν τα φυτά σου από τον πάγο. Τέλος θα χρειαστείς, ειδικό μιξ χώματος για ταρατσόκηπο.

Εύκολη πρόσβαση

Έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε σπιράλ σκάλα ή παραδοσιακή σκάλα που θα πιάσει περισσότερο χώρο, αλλά είναι πιο ασφαλής. Εκτός αν η πρόσβαση στην ταράτσα σου είναι ήδη εύκολη (μεζονέτα ή πολυκατοικία) και δεν χρειάζεσαι τίποτα.

Πότισμα

Εγκατέστησε ένα αυτόματο πότισμα που θα σου γλιτώσει χρόνο και χρήμα

Οι ταρατσόκηποι χρειάζονται πότισμα 2 φορές την ημέρα, καθώς τους χτυπάει ο ήλιος όλη μέρα. Αν δεν μπορείς να πηγαίνεις εσύ, εγκατέστησε ένα αυτόματο πότισμα που θα σου γλιτώσει χρόνο και χρήμα. Επέλεξε εταιρεία ή φυτώριο που έχει δουλέψει σε ταρατσόκηπους.

Δώσε βάση στον φωτισμό

Αν ο κήπος δεν διαθέτει φωτισμό και αν θα είναι προσβάσιμος για να κάθεσαι με όλη την οικογένεια θα πρέπει να σκεφτείς τόσο τα φώτα σε στυλ διαδρόμου, τυχόν ηλιακό φωτισμό ή φωτιστικά τοίχου. Τα φαναράκια με κεριά είναι επίσης μια πολύ καλή λύση, αλλά φρόντισε να είναι αντιανεμικά!

Η χαρά του κηπουρού

Αν δεν έχεις τον χρόνο να επισκέπτεσαι τον κήπο συχνά, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να φυτέψεις πολλά αρωματικά και βότανα. Έχουν την τάση να είναι έξτρα ανθεκτικά και με χαμηλές απαιτήσεις φροντίδας και παρέμβασης. Ένα καλό τρικ είναι να δεις τι βότανα έχουν οι γείτονες και άρα είναι καλά για το μικροκλίμα της περιοχής ή να ρωτήσεις στο τοπικό φυτώριο.

Ενημερώσου ποια προσελκύουν έντομα και ποια δημιουργούν βιότοπο για πουλιά. Απέφυγε όσα φυτά χρειάζονται υγρό και όξινο χώμα γιατί ο ταρατσόκηπος είναι ακριβώς το αντίθετο.

Ιδιωτικότητα χωρίς να κόβεις την θέα

Επέλεξε φυτά που δεν θα δημιουργούν φράκτη (εκτός αν το θέλεις), ώστε να μην σου κόβουν την θέα. Προτίμησε βότανα και φυτά που φυτρώνουν αραιά. Ο τεχνητός χλοοτάπητας είναι επίσης μια καλή επιλογή για το σημείο που θα θελήσεις να βάλεις κάποια παιδικά παιχνίδια.

Φροντίδα και συντήρηση

Στον βοτανόκηπο περίπου 2 με 3 φορές τον χρόνο μπορεί να χρειάζεται να αναπληρώσεις ετήσια φυτά και να καθαρίζεις, να κλαδεύεις ή να κόβεις. Σε γενικές γραμμές, κάθε άνοιξη θα έχεις μείον 10% από αρωματικά φυτά και βότανα που δεν άντεξαν τον χειμώνα.

Επίσης θα χρειαστεί να περάσεις με λάδι συντήρησης το τραπέζι και τις καρέκλες. Ενώ μια φορά στα 3-4 χρόνια, μπορεί να χρειαστούν και απαλό γυαλοχαρτάρισμα πριν το βάψιμο. Ξεκίνα τις εργασίες!

Share

Πρόσφατα Άρθρα

10 πίνακες για να γιορτάσεις το φθινόπωρο!

Ένας απο τους πιο απλούς και οικονομικούς τρόπους για να φέρεις λίγο απο το φθινόπωρο…

22/09/2024

Πως να στολίσεις το σπίτι σου με λουλούδια το Φθινόπωρο!

Επειδή καμιά φορά είμαστε τελειομανείς και πιστεύουμε ότι ακόμα και το παραμικρό πλεονέκτημα διακόσμησης μετράει,…

22/09/2024

Τα 12 καλύτερα φυτά για να διακοσμήσεις το σπίτι σου το Φθινόπωρο!

Και όχι μόνο το φθινόπωρο! Γιατί τα περισσότερα φυτά με εξαίρεση ένα, είναι απόλυτα ανθεκτικά…

21/09/2024

Δημιουργία εξυπνου σπιτιού: Διάβασε έναν οδηγό για αρχάριους!

Η έννοια του "έξυπνου σπιτιού" έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με την τεχνολογία…

18/05/2024

15 Εκπληκτικοί Φράχτες που σίγουρα θα ζηλέψουν οι γείτονες σου!

Και φυσικά οι γείτονες δεν θα ζηλέψουν μόνο, αλλά δεν θα μπορούν να δουν! Αυτή…

11/05/2024

11 κατασκευές που μπορείς να κάνεις στον κήπο σου σε ένα σαββατοκύριακο!

Η Άνοιξη είναι εδώ και ήρθε ο καιρός ο κήπος ή η αυλή σου να…

11/05/2024