ΧΡΩΜΑΤΑ

Ανακάλυψαν τo πιο οικολογικό και ανθεκτικό χρώμα τοίχου στον κόσμο!

Στην αναζήτηση για το πιο φιλικό προς το περιβάλλον χρώμα τοίχου για βιοκλιματικά και όχι μόνο κτήρια, μια εταιρεία πήγε πίσω στον χρόνο και βρήκε την λύση!

Η ισπανική εταιρεία The Graphen Company, με έδρα την Σεβίλλη, χρησιμοποίησε ως κύριο συστατικό της βαφής της κάποιο που χρησιμοποιείται εδώ και πολλούς αιώνες: τον ασβεστόλιθο!

Η βαφή ονομάστηκε Graphenstone και διαθέτει ως δευτερεύον συστατικό το γραφένιο, το οποίο προκύπτει από τον γραφίτη. Δημιουργήθηκε μια εξαιρετικά αγώγιμη βαφή η οποία έχει θερμορυθμιστική δράση για καλύτερη χρήση της ενέργειας (κρατάει την ζέστη τον χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι). Το μεγαλύτερο προσόν της είναι πως φιλτράρει τα σωματίδια του αέρα με φυσικό τρόπο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της “The Graphen Company” Patrick Folkes δήλωσε πως «Για πρώτη φορά στην ιστορία έχουμε μια φόρμουλα από ένα από τα παλαιότερα και πιο αξιόπιστα οικοδομικά υλικά, τον ασβεστόλιθο, με ένα της τελευταίας λέξης της νανοτεχνολογίας» και συνέχισε λέγοντας πως «Αυτό που καταλήξαμε να παράγουμε είναι ένα προϊόν που έχει όλα τα προτερήματα του ασβεστόλιθου, που όπως όλοι ξέρετε “αναπνέει”, είναι αντιβακτηριακό και απορροφά μυρωδιές και διοξείδιο του άνθρακα, μαζί με την υψηλότερη αντοχή, σαν ακρυλικό προϊόν».

Η Graphenstone περιέχει ασβεστόλιθο από λατομεία κοντά στην έδρα της εταιρείας στην Σεβίλλη, όπου υπάρχει η πιο καθαρή ποιότητα ασβεστόλιθου στον κόσμο, σύμφωνα με τον κατασκευαστή. Όμως την ώρα που ο σούπερ καθαρός ασβεστόλιθος διαθέτει υψηλή απορροφητικότητα και αναπνέει, χάνει σε αντοχή και κάπου εκεί εισέρχεται ο παράγοντας γραφένιο.

Είναι ένα από τα πιο περιζήτητα υλικά με κρυσταλλικό πλέγμα ατόμων σε κυψελωτή διάταξη και πάχος μόλις ενός ατόμου, που χρησιμοποιείται από έξτρα λεπτά προφυλακτικά, μέχρι φακούς κυαλιών νυχτερινής όρασης και τηλεσκόπια. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά προϊόντα νανοτεχνολογίας (ανθρακικά, κάρβουνο, πως το λένε;) όπου υπάρχουν ανησυχίες για την τοξικότητά τους, το γραφένιο είναι απόλυτα ασφαλές για τον άνθρωπο. Από το 2008 όπου αποδείχτηκε πειραματικά, αποδείχθηκε ότι το γραφένιο είναι το ισχυρότερο υλικό του κόσμου, με αντοχή 100 φορές μεγαλύτερη από το ατσάλι!

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μια βαφή με γραφένιο «θωρακίζει» ένα κτήριο, οπότε είναι σχεδόν ακατόρθωτο να χαλάσει η βαφή. Ταυτόχρονα συγκρατεί τον ασβεστόλιθο που είναι το κυρίως συστατικό της βαφής.

Το Graphenstone έχει ήδη σαρώσει όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά βραβεία καινοτομίας, αειφόρου ανάπτυξης, αρχιτεκτονικής και κατασκευών, ενώ αποτελεί την μοναδικό χρώμα τοίχου που έπιασε το Cradle to Cradle Gold Standard. Η The Graphene Company συνεργάζεται ήδη με το The Green Cities project, για καθαρές, πράσινες πόλεις σε όλο τον κόσμο.


Κυκλοφορούν σε 1.000 κωδικούς για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ενώ για την ώρα διατίθενται μόνο στην Ευρώπη.

Το μόνο σίγουρο, πέρα από τα πλεονεκτήματα που αφορούν την υγεία, είναι πως χάρη στο γραφένιο που είναι από τα πιο ανθεκτικά υλικά στον κόσμο, θα βάφεις τους τοίχους σου και θα μπορείς να τους πλένεις άφοβα με εγγύηση πολλών ετών!

Share

Πρόσφατα Άρθρα

Δημιουργία εξυπνου σπιτιού: Διάβασε έναν οδηγό για αρχάριους!

Η έννοια του "έξυπνου σπιτιού" έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με την τεχνολογία…

18/05/2024

15 Εκπληκτικοί Φράχτες που σίγουρα θα ζηλέψουν οι γείτονες σου!

Και φυσικά οι γείτονες δεν θα ζηλέψουν μόνο, αλλά δεν θα μπορούν να δουν! Αυτή…

11/05/2024

11 κατασκευές που μπορείς να κάνεις στον κήπο σου σε ένα σαββατοκύριακο!

Η Άνοιξη είναι εδώ και ήρθε ο καιρός ο κήπος ή η αυλή σου να…

11/05/2024

Είναι η κηπουρική στον κήπο ή στο μπαλκόνι η καλύτερη ψυχοθεραπεία;

Βάλε τα γάντια και δες γιατί η κηπουρική είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία που θα μπορούσες…

11/05/2024

8 κορυφαίοι μικροί κήποι και εξωτερικοί χώροι!

Ο καθένας δουλεύει με αυτό που έχει και έτσι στην περίπτωσή μας σου παρουσιάζουμε μερικούς…

11/05/2024

Καλοκαιρινή Διακόσμηση με διακοσμητικά φωτάκια γιρλάντα!

Αν θέλεις να αναζωπυρώσεις την καλοκαιρινή ρομαντική σου διάθεση με διακοσμητικά φωτάκια γιρλάντα για εσωτερικούς…

11/05/2024