ΣΠΙΤΙΑ

Διατηρητέο διαμέρισμα “σπηλιά” με θέα θάλασσα!

Αν ρίξεις μια ματιά σε αυτό το διαμέρισμα στην Χάφα του Ισραήλ, θα καταλάβεις είναι ότι είναι πάρα πολύ παλιό. Αν προσέξεις καλύτερα όμως, θα δεις ότι είναι μοναδικό στο είδος του!

Το εσωτερικό του θυμίζει έντονα σπηλιά χάρη στα θολωτά του ταβάνια, τα τόξα και την εντυπωσιακή του είσοδο. Έχει ανακαινιστεί και φρεσκαριστεί πολλές φορές, με την τελευταία ανακαίνιση να έχει γίνει φέτος από το γραφείο Pitsu Kedem Architects.

Το διαμέρισμα, συνολικής επιφάνειας 100 τετραγωνικών μέτρων έχει κάτι πολύ ξεχωριστό από την πρώτη στιγμή που το κοιτάς. Αυτό συμβαίνει επειδή η εξώπορτα θυμίζει θησαυροφυλάκιο τράπεζας ή κελί φυλακής, όπου η είσοδος είναι μικρότερη από το μισό. Χάρη σε αυτό το ασυνήθιστο χαρακτηριστικό μπορείς να δεις το εσωτερικό του διαμερίσματος απ’ έξω, κάτι ιδιαίτερα αξιοπερίεργο που όμως μένει αξέχαστο.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά στα οποία έριξαν βάρος οι αρχιτέκτονες ήταν η μετάβαση από χώρο σε χώρο. Ήθελαν να δώσουν ένα ομογενοποιημένο ύφος στο διαμέρισμα και για να συμβεί αυτό έπρεπε να φέρουν το πάτωμα στο ίδιο ύψος, ώστε να μην υπάρχουν διαφορές ύψους από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Αυτό σημαίνει ότι ανυψώνοντας το πάτωμα ανά σημεία θυσίασαν το μέγεθος κάποιων αψίδων, που μοιραία μίκρυναν. Ακόμα και αυτό όμως πλέον αποτελεί κομμάτι της γοητείας του διαμερίσματος.

Η τραπεζαρία είναι το δωμάτιο που φαίνεται από έξω. Είναι ένας μικρός και ζεστός χώρος ανάμεσα στην κουζίνα και το καθιστικό με δύο ράφια (ένα χρηστικό και ένα διακοσμητικό), μια μικρή ροτόντα και τρεις κλασσικές καρέκλες τύπου mesh (χάριν συνεννόησης ας τις αποκαλέσουμε συρμάτινες).

Το κομψό φωτιστικό που κοσμεί το ταβάνι είναι εκλεκτικό με υπόνοιες βιομηχανικού στυλ και έχει δέσει απόλυτα με τον χώρο.

Το θαύμα συνέβη στην κουζίνα! Η κουζίνα φαίνεται πολύ μεγάλη χάρη στο μεγάλο θολωτό της ταβάνι. Όμως οι αρχιτέκτονες έκαναν κάτι μοναδικό, ίσως κατά λάθος: Ξηλώνοντας γύψινα διακοσμητικά και λίγες δεκάδες κιλά σοβά, αποκάλυψαν και ανακάλυψαν το αυθεντικό θολωτό ταβάνι! Αυτή τους η ανακάλυψη τους ώθησε να αφαιρέσουν όλους τους σοβάδες, τις ροζέτες, τα γύψινα διακοσμητικά και τα διακοσμητικά πηχάκια από όλα τα ταβάνια!

Φυσικά το διαμέρισμα δεν θα ήταν σε τέτοιο βαθμό φανταστικό αν δεν προσέφερε αυτή την εκπληκτική θέα στην θάλασσα. Η θέα είναι παρούσα σχεδόν σε όλα τα δωμάτια, με ένα τεράστιο τοξωτό παράθυρο στο υπνοδωμάτιο να κλέβει τις εντυπώσεις.

Σκέψου ότι ακόμα και το σούπερ λιτό μπάνιο, έχει παράθυρο με θέα στην θάλασσα, κάτι που αναβαθμίζει συνολικά την εμπειρία.

Παρά τα 100 τετραγωνικά μέτρα του διαμερίσματος και τα πολλά δωμάτια (άλλα μιλάμε για πολλά μικρά δωμάτια), υπάρχει ξεχωριστό και αυτόνομο γραφείο, ενώ αυτός είναι και ο κύριος λόγος που δεν υπάρχει χώρος με δύο ή περισσότερες χρήσεις!

Share

Πρόσφατα Άρθρα

Δημιουργία εξυπνου σπιτιού: Διάβασε έναν οδηγό για αρχάριους!

Η έννοια του "έξυπνου σπιτιού" έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με την τεχνολογία…

18/05/2024

15 Εκπληκτικοί Φράχτες που σίγουρα θα ζηλέψουν οι γείτονες σου!

Και φυσικά οι γείτονες δεν θα ζηλέψουν μόνο, αλλά δεν θα μπορούν να δουν! Αυτή…

11/05/2024

11 κατασκευές που μπορείς να κάνεις στον κήπο σου σε ένα σαββατοκύριακο!

Η Άνοιξη είναι εδώ και ήρθε ο καιρός ο κήπος ή η αυλή σου να…

11/05/2024

Είναι η κηπουρική στον κήπο ή στο μπαλκόνι η καλύτερη ψυχοθεραπεία;

Βάλε τα γάντια και δες γιατί η κηπουρική είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία που θα μπορούσες…

11/05/2024

8 κορυφαίοι μικροί κήποι και εξωτερικοί χώροι!

Ο καθένας δουλεύει με αυτό που έχει και έτσι στην περίπτωσή μας σου παρουσιάζουμε μερικούς…

11/05/2024

Καλοκαιρινή Διακόσμηση με διακοσμητικά φωτάκια γιρλάντα!

Αν θέλεις να αναζωπυρώσεις την καλοκαιρινή ρομαντική σου διάθεση με διακοσμητικά φωτάκια γιρλάντα για εσωτερικούς…

11/05/2024