ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Τα (ρετρό) βιτρό επέστρεψαν πιο μοντέρνα από ποτέ!

Τα βιτρό άνηκαν στις πολυτελείς επιλογές διακόσμησης εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αλλά η σύνδεσή τους ήταν κυρίως με θρησκευτικούς ναούς. Πλέον ήρθαν και στην μοντέρνα αρχιτεκτονική.

Συγκεντρώσαμε μια ντουζίνα φωτογραφίες από 10 κτίρια που αποδεικνύουν ότι τα βιτρό μπορούν να λειτουργήσουν σε πλαίσια μοντερνισμού. Ως επί το πλείστον τα βιτρό αυτά βρίσκονται σε κατοικίες, με ένα από αυτά να βρίσκεται σε (μοντέρνα) εκκλησία του εξωτερικού και τα υπόλοιπα σε κοινωφελή κτίρια ή επιχειρήσεις.

Αν κάτι κάνει τα βιτρό που θα δεις παρακάτω πιο όμορφα είναι ότι τα περισσότερα εμπεριέχουν υφή και δεν είναι λεία, προσθέτοντας πέρα από το χρώμα, στυλ και απόλυτο μοντερνισμό!

Οι θερμοί τόνοι και ψυχροί τόνοι αυτού των διακοσμητικών τζαμιών-περσίδων δημιουργούν πολύχρωμα μοτίβα σε όλο το χωλ! Με την σειρά τους αυτά αναδεικνύουν τις μεγάλες ποσότητες φυσικού ξύλου που έχουν χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό του διαμερίσματος. Δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε αν πρόκειται για ενιαίο γυαλί ή για χρωματισμένες ράβδους μέσα σε πλαίσιο. Όπως και να έχει δημιουργηθεί είναι χάρμα ιδέσθαι!


Όλη η πρόσοψη του ξενοδοχείου έχει καταληφθεί από χρωματιστά ορθογώνια παράθυρα που δίνουν χρώμα στο κτήριο, αλλά και στην γειτονιά. Θυμίζει τα φουτουριστικό κτίσματα που οραματίζονταν οι αρχιτέκτονες το 1970. Γυαλιστερά και με έντονα χρώματα.


Λωρίδες διάφανων και χρωματιστών λωρίδων γυαλιού αποτελούν τα παράθυρα της μοναδικής εκκλησίας του αφιερώματος, που την κάνουν πανέμορφη. Είναι ένα πανέμορφο μωσαϊκό χρωμάτων.


Σε μια μοντέρνα μινιμαλιστική τριώροφη κατοικία, τα κίτρινα, μπλε και ροζ βιτρό λάμπουν αν κοιτάς απ’ έξω και χαρίζουν χρώμα στο λευκό εσωτερικό αν βρίσκεσαι μέσα. Ουσιαστικά πρόκειται για απλό και απολύτως προσιτό χρωματιστό υαλότουβλο, που έχει τοποθετηθεί σε κομμάτια του ενός, των τεσσάρων και των εννιά.


Ένας χρωματιστός τοίχος από γυαλί κάνει την εμφάνιση του σε αυτήν την κατοικία, διατηρώντας την ιδιωτικότητα του μπάνιου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως κάθε κομμάτι του βιτρό, έχει πλούσια υφή ώστε το μάτι να μπορεί να διαχωρίσει μόνο φιγούρες. Την ίδια στιγμή ανεβάζει την διάθεση αυτού που χρησιμοποιεί το μπάνιο, όπως και εντυπωσιάζει αυτόν που το κοιτάζει.


Ένα καφέ-αρτοποιείο επέλεξε λεία χρωματιστά τζάμια στο ένα πάσο και χρησιμοποίησε τα χρώματα αυτά για την υπόλοιπη διακόσμηση δίνοντας ομοιομορφία στον χώρο.


Στην δεύτερή μας φωτογραφία και εδώ, βλέπετε την φυσούνα του διεθνούς αεροδρομίου του Μαϊάμι, που χαρίζει χρώμα και εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο τον δυνατό ήλιο της περιοχής, χωρίς να χάνει υπερβολικά σε φυσικό φως. Τα βιτρό είναι διαφόρων χρωμάτων και δημιουργούν ένα πανέμορφο πρίσμα ή ουράνιο τόξο!


Το κτήριο αυτό χρησιμοποιείται ως αθλητική εγκατάσταση και πολιτιστικός χώρος για παιδιά και αυτός είναι ο λόγος της χαρούμενης πρόσοψης. Στο εσωτερικό η διακόσμηση ακολουθεί τα χρώματα των βιτρό, όπου τα δωμάτια είναι χωρισμένα θεματικά ανά χρώματα.


Αυτά τα πρωτότυπα μπαλκόνια σε μπλε, πράσινο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα δημιουργούν ένα πολύχρωμο παζλ, όπου κανένα από τα σχήματα δεν επαναλαμβάνεται, ενώ και η σειρά τους είναι τοποθετημένη τυχαία. Αυτό το randomness, τυχαιότητα ας την πούμε, του χαρίζει μοναδικό στυλ και ακολουθεί το ρητό «όσο λιγότερο νόημα βγάζει, τόσο περισσότερο νόημα βγάζει».


Ο λευκός και off white διάδρομος αυτού του σπιτιού αποκτά ξαφνικά χρώμα και στυλ. Κάθε φορά που ο ήλιος αλλάζει γωνία ή αν ανοίξουν τα χρωματιστά παράθυρα, αλλάζει και ο χορός των χρωμάτων στους τοίχους!


Στην κεντρική μας φωτογραφία και εδώ, αυτό το εκπληκτικό κτήριο είναι συνεδριακό κέντρο στο Μόντρεαλ του Καναδά. Αποτελείται από τζάμια 6 διαφορετικών χρωμάτων, όπου γίνονται περισσότερα αναλόγως του χρώματος των διπλανών τζαμιών και της γωνίας του ήλιου!

Μπορείς και εσύ να ντύσεις με χρώμα τα τζάμια του σπιτιού ή του γραφείου σου εδώ

Share

Πρόσφατα Άρθρα

Δημιουργία εξυπνου σπιτιού: Διάβασε έναν οδηγό για αρχάριους!

Η έννοια του "έξυπνου σπιτιού" έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με την τεχνολογία…

18/05/2024

15 Εκπληκτικοί Φράχτες που σίγουρα θα ζηλέψουν οι γείτονες σου!

Και φυσικά οι γείτονες δεν θα ζηλέψουν μόνο, αλλά δεν θα μπορούν να δουν! Αυτή…

11/05/2024

11 κατασκευές που μπορείς να κάνεις στον κήπο σου σε ένα σαββατοκύριακο!

Η Άνοιξη είναι εδώ και ήρθε ο καιρός ο κήπος ή η αυλή σου να…

11/05/2024

Είναι η κηπουρική στον κήπο ή στο μπαλκόνι η καλύτερη ψυχοθεραπεία;

Βάλε τα γάντια και δες γιατί η κηπουρική είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία που θα μπορούσες…

11/05/2024

8 κορυφαίοι μικροί κήποι και εξωτερικοί χώροι!

Ο καθένας δουλεύει με αυτό που έχει και έτσι στην περίπτωσή μας σου παρουσιάζουμε μερικούς…

11/05/2024

Καλοκαιρινή Διακόσμηση με διακοσμητικά φωτάκια γιρλάντα!

Αν θέλεις να αναζωπυρώσεις την καλοκαιρινή ρομαντική σου διάθεση με διακοσμητικά φωτάκια γιρλάντα για εσωτερικούς…

11/05/2024